Articole scrise de Alida Mocanu
Filmat clandestin în Iran, premiat la Cannes: ”The seed of the sacred fig” a avut premiera românească în Delta Dunării, la Festivalul de Film Anonimul
Cât de prețioasă este libertatea unei femei? Uneori, această libertate are chiar prețul unei vieți. În anul 2022, o tânără de doar 22 de ani a fost arestată și bătută de poliția moralității din Iran, pentru că nu purtase corespunzător vălul numit hijab. Tânara a murit în arest.
Drumul actorului de la Cannes… în Deltă. Bogdan Dumitrache a jucat în Pelicula „Trei kilometri până la capătul Lumii”
Pe lista nominalizărilor pentru cele mai bune lungmetraje de la European Film Awards de anul acesta, de la Locarno, Elveția, se află și un film românesc: Trei kilometri până la capătul lumii, care a câștigat un premiu la Cannes.
Festivalul de film ”Anonimul”. Proiecții de film în aer liber, în inima Deltei Dunării
Proiecții de film în aer liber, splendida natură din inima Deltei şi o atmosferă care poate să creeze prietenii...pe viață. Este descrierea, pe scurt, a Festivalului de Film Anonimul, de la Sfântu Gheorghe.
Vacanță pe brațele Dunării. În satul Vișina, comuna Jurilovca, există o casă-poveste despre tradițiile dobrogene
În ultimii ani foarte mulți turiști aleg ca destinație de vacanță și locuri mai puțin cunoscute și drept urmare, mai puțin aglomerate. Din acest punct de vedere, pensiunile aflate în satele de pe brațele Dunării par să fie alegerea ideală.
Dogman, thrillerul în care joacă zeci de câini special dresați. O echipă Euronews a vorbit cu Jojo T. Gibbs, una dintre actrițele peliculei
Dogman, cel mai recent film semnat de regizorul Luc Besson, este un thriller mai puțin obișnuit. Motivul? Din distrubuția peliculei fac parte și zeci de câini special dresați. Este un film în același timp dur, dar și foarte sensibil. O echipă Euronews a vorbit cu unul dintre actorii peliculei.
Fotograful care surprinde imagini în alb și negru la FITS: „Culoarea te fură, te distrage. În alb-negru, tot focusul e pe chipul actorilor”
Unde rămâne memoria unui moment de pe scena unui teatru? Cu siguranță în amintirea fiecărei persoane din public. Iar unele astfel de clipe petrecute într-un spectacol au o putere uriașă.
EXCLUSIV. Tim Robbins, actorul din „Închisoarea îngerilor”: „Avem nevoie, azi, de mai multă interacțiune umană. Salută un străin în parc, începeți o conversație”
Omenirea are nevoie de mai multă comunicare reală: față în față. Iar tehnologia, telefoanele, nu ne ajută prea mult în acest sens. Este ceea ce crede actorul, scenaristul și regizorul american Tim Robbins, cel care l-a interpretat pe pușcăriașul Andy Dufresne în „Închisoarea Îngerilor”.
FITS 2024. Soarele Toscanei, pe străzile Sibiului. Un ansamblu din Italia a făcut spectacol pe străzile din centrul istoric al orașului
Cine nu-și dorește o vacanță în Toscana? Dar pentru că nu este atât de ușor de ajuns acolo, cel puțin la Sibiu, Toscana și-a adus soarele, la figurat, pe străzile orașului vechi. La Montesina, un ansamblu venit din Italia, a adus multe zâmbete pe chipurile trecătorilor.
În culisele unui spectacol semnat de Silviu Purcărete. „Povestea prințesei deocheate” se joacă cu casa închisă
De la ceea ce vedem pe scena de teatru, până la munca din spatele scenei este drum lung. La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, o echipă Euronews a mers în culisele unui spectacol extraordinar, care poartă semnătura regizorului Silviu Purcărete: „Povestea prințesei deocheate”.
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2024. Zece zile de festival, 830 de evenimente și 5.000 de artiști invitați. Tema ediției: Prietenia
Ce înseamnă prietenia adevărată? Sunt multe definiții care variază, fireşte, în funcție de principiile de viață ale fiecăruia. Cert este că aceasta este tema de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Ilie Năstase, la TIFF 2024: ”Vreau ca și cei tineri să vadă că se poate și în România să ajungi să fii numărul 1 mondial la ceva”
"Fericit am fost, dar după sfârşitul carierei, când m-am bucurat pentru complimentele celor care m-au admirat", a spus fostul lider mondial la tenis Ilie Năstase. Acesta a fost prezent pe covorul roşu la Cluj-Napoca, la proiecția filmului "Nasty".
Fiecare cu filmul lui. În ce film le-ar plăcea să fie cinefililor de la TIFF
Majoritatea, probabil, ne-am imaginat la un moment dat cum ar fi să putem lua parte într-o poveste care ne-a inspirat. De la filme Fantasy, la pelicule de la Cannes sau Dosarele X. Aşa arată dorințele celor prezenți la Festivalul de Film Transilvania.
Orașele viitorului - inovație și sustenabilitate: ”Now Here There”, proiectul care creează o punte între arhitectură și educație
Cum vrem să arate orașele viitorului? Cu siguranță ni le dorim cu mai mult respect pentru natură. Proiectul care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția în 2023 a pornit și de la această premisă: felul în care construim și transformăm mediul modelează mentalitățile.
Romanian Design Week 2024. Tema ediției: ”Unlock the City” sau cum pot modela artiștii orașele viitorului
Timp de 10 zile, la București, creativitatea și inovația în domeniul artelor și designului adună artiști din întreaga lume, la Romanian Design Week. O echipă Euronews a fost acolo. Iată câteva dintre poveștile pe care le-a descoperit.
Ziua Regalității în România, marcată în mod festiv la Palatul Elisabeta. Trei momente istorice importante
La Palatul Elisabeta, din București, de Ziua Regalității, sute de invitați au participat la un eveniment inedit. Ținuta a fost în ton cu protocolul regal, iar doamnelor le-au fost dăruiți bujori.
REPORTAJ. Coroana de Spini a Mântuitorului, un simbol al credinței
Coroana de Spini, despre care se spune că a purtat-o Iisus Hristos în momentul răstignirii pe cruce, este una dintre cele mai prețioase relicve religioase ale omenirii. O echipă Euronews România a fost la Paris, în locul unde este păstrată Sfânta Coroană.
Eugene Ionesco, jucat de zeci de mii de ori la Paris: ”Lecția” și ”Cântăreața cheală” se joacă la Theatre de la Huchette din 1957
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugen Ionescu. Piesele sale de teatru sunt jucate în întreaga lume, iar două dintre acestea sunt în topul longevității, la Paris. Se joacă de 67 de ani, iar unii pasionați au revăzut piesa ”Cântăreața cheală” chiar și de...sute de ori.
Cui îi este frică de ”Maestrul și Margareta”. Noua ecranizare a celebrului roman a atras atenția propagandiștilor pro-Putin: Regizorul, numit ”agent străin”
În luna ianuarie a acestui an, în cinematografele din Rusia a fost lansată o nouă peliculă, adaptare a faimosului roman ”Maestrul și Margareta”. Cartea a fost interzisă în perioada Rusiei Sovietice conduse de Stalin. Iar acum, noua ecranizare a fost urmărită de milioane de oameni, în spațiul rus.