Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ceramica de Horezu, o artă tradițională românească recunoscută la nivel internațional. Care sunt cele mai folosite simboluri de meșteșugari

Șerpi, cocoși, pești, spirale, pomul vieții sau coada de păun. Sunt elemente pe care le întâlnim cel mai des ilustrate pe ceramica de Horezu. Măiestria artizanilor din localitatea vâlceană are deja recunoaștere internațională, pentru că figurează pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

 În localitatea Horezu din județul Vâlcea, ceramica deja celebră atrage în zonă mulți turiști: români și străini. Mulți dintre călători vin în localitate special pentru a vedea, la fața locului, ce înseamnă arta străveche a vaselor de lut. Frumusețea lor, însă, ține de un meșteșug moștenit din străbuni. 

Am ajuns și noi la atelierul domnului Paloși, în Horezu. Pentru el, pasiunea olăritului a început în urmă cu 35 de ani. Însă, mai mult decât a fi o simplă pasiune, ceramica de Horezu presupune și talent, răbdare și multă muncă. 

Ion Paloși, meșter, ceramică Horezu: „Înseamnă în primul rând dăruire, înseamnă plăcerea de a da lutului viață, înseamnă momentele în care modelezi sau pictezi să rămână pentru eternitate. Înseamnă totul și momentul în care modelezi și faci obiecte deosebite și ești apreciat nu se compară cu nimic.” 

În atelierul domnului Ion, timpul a păstrat, modelate pe lutul vaselor, semnăturile călătorilor ajunși aici. Într-o altă încăpere, ceramica își așteaptă cumpărătorii. Modelele și culorile vaselor sunt deja consacrate.  

Ion Paloși, meșter, ceramică Horezu: „Sunt culori pe care noi ni le pregătim. Sunt culori extrase din argile, argile care au la bază oxizi metalici. Ca particularitate, vasele de Horezu sunt pictate pe obiectul încă umed și după aceea sunt băgate în cuptor. Adică nu folosim altfel de culori decât culori naturale care să reziste la 1.000 de grade.” 

Unul dintre simbolurile adesea folosite pe ceramica de Horezu este cocoșul. În folclorul românesc, acesta este considerat simbol solar, vestitor al luminii și cel care alungă duhurile întunericului. Toate aceste legende le descoperiți chiar în ateliere meșterilor olari. 

Ion Paloși, meșter, ceramică Horezu: „Ne bucurăm când cei care vin și intră în curte și în atelier rămân surprinși că încă se mai lucrează la Horezu. Lucrăm ceramica tradițională. Asta îți dă un imbold de a de a merge mai departe, de a trece peste mici sau mari greutăți, dar una peste alta e un lucru bun.” 

Ceramica Horezu a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în anul 2012. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE