Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotograful care surprinde imagini în alb și negru la FITS: „Culoarea te fură, te distrage. În alb-negru, tot focusul e pe chipul actorilor”

Unde rămâne memoria unui moment de pe scena unui teatru? Cu siguranță în amintirea fiecărei persoane din public. Iar unele astfel de clipe petrecute într-un spectacol au o putere uriașă. Pentru astfel de amintiri, oamenii revin la teatru. Noi l-am cunoscut pe unul dintre fotografii care surprind magia scenei în alb și negru. La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Vlad Dumitru, fotograf oficial al FITS: „Dacă nu prinzi emoția de pe chipul actorilor, e degeaba”

Anul acesta, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, tema evenimentului este prietenia. O prietenie care, de altfel, a adus laolaltă, de-a lungul a 30 de ani de festival, oameni din toate colțurile lumii care iubesc artele spectacolului.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Memoria spectacolelor de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu nu este păstrată doar de public, ci și de fotografi, de aceia care surprind imaginile de pe scenă, acele imagini care nu ar trebui niciodată uitate”.

De aceea ne-am propus să vă facem cunoștință cu Vlad Dumitru. Este poate unul dintre cei mai buni prieteni ai festivalului. Este omul care, în liniște, surprinde fiecare gest de pe scenă. Mii, zeci de mii de imagini a prelucrat Vlad. Ce rămâne la final? Portretul unei secunde de artă dramatică. O poveste, de fapt.

Vlad Dumitru, fotograf oficial FITS: „O bucurie foarte mare și o emoție care se creează. Vreau să surprind, vreau să fiu acolo”.

Reporter: Se vede că ești acolo... De câte ori ai văzut Faust?

Vlad Dumitru, fotograf oficial FITS: „De vreo șapte-opt-zece ori. Nu știu. Am pierdut șirul. De vreo trei ori acum, cu actorul nou după ce a murit Ilie, de multe ori... Ești deja de-al casei, am văzut-o pe Ofelia din tinerețe, ca să zic așa, până... Nu știu. E minunat că un spectacol rezistă atât în timp și poți să te bucuri, efectiv vezi cum trece timpul peste spectacol, dar rămâne viu”.

Reporter: Foarte multe piese sunt cu coregrafie, ce înseamnă asta pentru un fotograf?

Vlad Dumitru, fotograf oficial FITS: „Trebuie să te miști încet și cumva trebuie să anticipezi ce mișcare o să facă, ceea ce e destul de greu și complicat, dar îl văd ca pe un challenge, să zic așa. Da, sunt foarte multe spectacole de dans, îmi place să le fotografiez. Sunt ofertante, poți și tu să îți dai - hai să zic așa - un delir, să îl tragi cu un shutter speed mai mic ca să iasă efectul ăsta de mișcare care îmi place foarte mult”.

Dorothea Lange, o celebră fotografă și jurnalistă, spunea că fiecare fotografie trebuie să oprească timpul și să păstreze pentru totdeauna o poveste. Iar important este să surprinzi sufletul personajului.

Vlad Dumitru, fotograf oficial FITS: „Când fotografiezi oamenii color, le fotografiezi hainele, când îi fotografiezi în alb și negru, le fotografiezi sufletul. Cumva, cred că culoarea te fură mult, ești distras și uiți să te axezi pe expresia actorilor. În alb negru, mi se pare că tot focusul e pe față, nu mai contează ce e în jurul lui. Dacă n-ai surprins emoția pe fața lui, e cumva degeaba”.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a ajuns la cea de-a 31-a ediție și va dura până pe 30 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE