Articole scrise de Alida Mocanu
Castelul Kalnoky de la Micloșoara - o istorie de aproape 500 de ani. Contele Tibor Kalnoky: „Există o lege, a familiei, că cineva trebuie să rămână aici, întotdeauna”
Suntem în Transilvania, în județul Covasna. Afară este toamnă, noiembrie, când culorile naturii creează un tablou impresionant.
România frumoasă din Hunedoara: Zamă cu pită, Castelul Corvinilor, Palma lui Dumnezeu și lume faină
Dacă nu ați ajuns încă în Țara Hațegului, e timpul să vă faceți planuri. Despre aceste locuri, oamenii de aici spun, cu toată mândria, că sunt cele mai frumoase din România. Pornim la drum prin județul Hunedoara!
Astra Film Festival 2024: Un documentar dedicat lui Umberto Eco și o dezbatere despre „memoria omenirii”
Mii de ani de istorie au fost, de-a lungul timpului, păstrați în cărți, în marile biblioteci ale lumii, numai că tehnologia transformă felul în care fiecare dintre noi putem lăsa posterității o parte din existența noastră: în smartphone, în Cloud sau pe platformele de socializare.
Maraton de filme la Astra Film Festival. 100 de pelicule, documentare și proiecții imersive pot fi văzute la Sibiu
Filmele documentare sunt zilele acestea bucuria cinefililor prezenți la Sibiu, la Astra Film Festival. Până pe 27 octombrie, publicul poate participa la proiecții ale unor documentare cu tematici ancorate în realitățile vremurilor noastre.
Ceramica de Horezu, o artă tradițională românească recunoscută la nivel internațional. Care sunt cele mai folosite simboluri de meșteșugari
Șerpi, cocoși, pești, spirale, pomul vieții sau coada de păun. Sunt elemente pe care le întâlnim cel mai des ilustrate pe ceramica de Horezu. Măiestria artizanilor din localitatea vâlceană are deja recunoaștere internațională, pentru că figurează pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.
România frumoasă din Tulcea. Chilia Veche și Jurilovca, locurile care păstrează vii pentru turiști tradițiile și gastronomia locală
Există zone din România Frumoasă, unde uriașul potențial turistic al naturii a rămas stingher, în lipsa unor proiecte care să îl pună în evidență. Poate tocmai de aceea, am ales ca primă destinație, în județul Tulcea, un loc aproape uitat de lume: Chilia Veche.
„Manon Lescaut”, povestea unei iubiri celebre. Spectacolul a avut o reprezentație specială la Opera Națională București
La Opera Națională București, a avut loc o reprezentație unică. Pentru că din distribuția spectacolului fac parte artiști veniți special din Italia. O operă faimoasă de Puccini, decoruri splendide și o poveste de dragoste extraordinar pusă în scenă.
Geoană, optimist în privința prezidențialelor: „Sunt cele mai importante alegeri din ultimii 35 de ani”. Ce spune despre coabitarea cu un premier de la actualele partide
Mircea Geoană spune că nu are preferințe pentru partidul cu care va guverna după alegeri în cazul în care va fi ales șef al statului. Candidatul independent la președinția României a fost prezent la un eveniment în aer liber, pe domeniul istoric Cantacuzino, Florești.
Maestrul Cristian Măcelaru, rol de profesor: Șase tineri dirijori au participat la un masterclass
Șase dirijori au avut ocazia zilele acestea să învețe tainele meseriei de la maestrul Cristian Măcelaru. Dirijorii au participat la un masterclass, organizat pentru prima dată în cadrul concursului George Enescu și coordonat de dirijorul român.
Concertul clasic și noile tehnologii: Proiectul „L'heure bleue” este o experiență imersivă multisenzorială
La nivel internațional, în ultimii ani, specialiștii în neuroștiințe au dezvoltat proiecte în cadrul cărora studiază felul în care creierul uman reacționează la stimuli precum: muzica, arta vizuală, aromele sau la combinația celor trei.
„ANUL NOU CARE N-A FOST”. Filmul unor destine ca un caleidoscop al istoriei
„Anul Nou care n-a fost”, pelicula în regia lui Bogdan Mureșanu, este în competiția oficială de la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, la categoria Orizzonti. Producția va intra și în cinematografele din România, începând cu 24 septembrie.
La 21 de ani, Mihail restaurează singur o casă lipovenească din Chilia Veche. Reportaj dintr-o altfel de lume
Există tineri care știu foarte bine cum e să fii antreprenor. Înainte de orice, îți trebuie un vis. Apoi, ambiție să nu renunți. Și, evident, o sumă de bani pe care să fii dispus să o folosești pentru visul în care crezi.
Filmat clandestin în Iran, premiat la Cannes: ”The seed of the sacred fig” a avut premiera românească în Delta Dunării, la Festivalul de Film Anonimul
Cât de prețioasă este libertatea unei femei? Uneori, această libertate are chiar prețul unei vieți. În anul 2022, o tânără de doar 22 de ani a fost arestată și bătută de poliția moralității din Iran, pentru că nu purtase corespunzător vălul numit hijab. Tânara a murit în arest.
Drumul actorului de la Cannes… în Deltă. Bogdan Dumitrache a jucat în Pelicula „Trei kilometri până la capătul Lumii”
Pe lista nominalizărilor pentru cele mai bune lungmetraje de la European Film Awards de anul acesta, de la Locarno, Elveția, se află și un film românesc: Trei kilometri până la capătul lumii, care a câștigat un premiu la Cannes.
Festivalul de film ”Anonimul”. Proiecții de film în aer liber, în inima Deltei Dunării
Proiecții de film în aer liber, splendida natură din inima Deltei şi o atmosferă care poate să creeze prietenii...pe viață. Este descrierea, pe scurt, a Festivalului de Film Anonimul, de la Sfântu Gheorghe.
Vacanță pe brațele Dunării. În satul Vișina, comuna Jurilovca, există o casă-poveste despre tradițiile dobrogene
În ultimii ani foarte mulți turiști aleg ca destinație de vacanță și locuri mai puțin cunoscute și drept urmare, mai puțin aglomerate. Din acest punct de vedere, pensiunile aflate în satele de pe brațele Dunării par să fie alegerea ideală.
Dogman, thrillerul în care joacă zeci de câini special dresați. O echipă Euronews a vorbit cu Jojo T. Gibbs, una dintre actrițele peliculei
Dogman, cel mai recent film semnat de regizorul Luc Besson, este un thriller mai puțin obișnuit. Motivul? Din distrubuția peliculei fac parte și zeci de câini special dresați. Este un film în același timp dur, dar și foarte sensibil. O echipă Euronews a vorbit cu unul dintre actorii peliculei.
Fotograful care surprinde imagini în alb și negru la FITS: „Culoarea te fură, te distrage. În alb-negru, tot focusul e pe chipul actorilor”
Unde rămâne memoria unui moment de pe scena unui teatru? Cu siguranță în amintirea fiecărei persoane din public. Iar unele astfel de clipe petrecute într-un spectacol au o putere uriașă.
EXCLUSIV. Tim Robbins, actorul din „Închisoarea îngerilor”: „Avem nevoie, azi, de mai multă interacțiune umană. Salută un străin în parc, începeți o conversație”
Omenirea are nevoie de mai multă comunicare reală: față în față. Iar tehnologia, telefoanele, nu ne ajută prea mult în acest sens. Este ceea ce crede actorul, scenaristul și regizorul american Tim Robbins, cel care l-a interpretat pe pușcăriașul Andy Dufresne în „Închisoarea Îngerilor”.
FITS 2024. Soarele Toscanei, pe străzile Sibiului. Un ansamblu din Italia a făcut spectacol pe străzile din centrul istoric al orașului
Cine nu-și dorește o vacanță în Toscana? Dar pentru că nu este atât de ușor de ajuns acolo, cel puțin la Sibiu, Toscana și-a adus soarele, la figurat, pe străzile orașului vechi. La Montesina, un ansamblu venit din Italia, a adus multe zâmbete pe chipurile trecătorilor.