Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FITS 2024. Frida Kahlo, o viață prin dans: un portret coregrafic al celebrei pictorițe

Există o forță incredibilă în mișcarea unui dansator. Nu este nevoie de cuvinte atunci când coregrafia dintr-un spectacol reușește să înlocuiască replicile de pe scenă. Este ceea ce s-a văzut și s-a simțit la spectacolul „Frida Kahlo”, un portret coregrafic despre faimoasa pictoriță mexicană. Reprezentația este inclusă în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2024. „Frida Kahlo”: Portretul uneia dintre cele mai iubite pictorițe din istorie

Frida Kahlo de Rivera. A fost numele pictoriței mexicane care a devenit celebră nu doar datorită autoportretelor sale în stil suprarealist. Personalitatea ei, stilul său, jurnalele sale, toate au transformat-o într-un icon în cultura populară.

La vârsta de 18 ani, Frida a fost victima unui accident, care i-a afectat grav coloana. A fost necesară montarea unei armături metalice pe care a purtat-o toată viața, până la moartea sa, la vârsta de 47 de ani.

Un portret coregrafic al vieții celebrei pictorițe a fost pus în scenă la Festivalul de Teatru Internațional de la Sibiu. Artiștii au creat spectacolul plecând de la ceea ce a făcut și Frida Kahlo în timpul vieții sale: a transformat suferința în sursă principală de inspirație.

Silvana Neda, dansatoare și coregrafă: „Sursa principală de inspirație au fost, clar, picturile ei. Am citit jurnalul ei biografic. Filmul, acela m-a inspirat cel mai tare. Și ce m-a făcut real să aleg această temă pentru spectacol, a avut Frida un citat care spunea că dacă crezi că ești una dintre persoanele cele mai ciudate și afectate de tot ce se întâmplă în jurul tău și dacă ești tu aici și citești asta, să știi că nu ești singura și mă simt la fel de ciudată ca tine”.

Constantin Gajim, dansator: „Spre fericirea mea, la un moment dat, Silvana, când lucra la licența ei, m-a întrebat dacă aș vrea să o ajut, să particip. Am zis da, am încercat să construim, să căutăm și să găsim relația dintre Frida și Diego, până când eu mi-am dat seama că nu trebuie construit nimic, trebuie doar cercetat și simțit, de fapt, tot ce s-a întâmplat între ei, pentru că până și în ziua de azi mai e în aer toată dragostea, nebunia, și tot frumosul, și urâtul dintre ei, care sunt la fel de importante”.

Andreea Agapi, dansatoare: „E un sentiment aparte pe care îl simțim pe scenă, fiecare în felul lui, și în fața publicului. Inclusiv la repetiții, când suntem împreună și lucrăm, mai am momente când stau așa și mă uit la toată lumea cum se gândește la pașii pe care îi face și mă gândesc: Măi, noi chiar facem ceva frumos aici.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Frida Kahlo, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Am făcut foarte bine că am venit aici... Felicitări încă o dată, dragilor, și baftă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE