Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maraton de filme la Astra Film Festival. 100 de pelicule, documentare și proiecții imersive pot fi văzute la Sibiu

Filmele documentare sunt zilele acestea bucuria cinefililor prezenți la Sibiu, la Astra Film Festival. Până pe 27 octombrie, publicul poate participa la proiecții ale unor documentare cu tematici ancorate în realitățile vremurilor noastre. Mai mult, publicul, adulții, dar și copiii pot participa la proiecții speciale, de film imersiv, în Piața Mare.

De 31 de ani, la Sibiu, filmele de non-ficțiune, documentare, atrag cineaști din întreaga lume la Astra Film Festival. Sunt patru competiții la care juriul recompensează filmele documentare proiectate în cadrul festivalului:film românesc, Europa Centrală și de Sud-Est, voci emergente și secțiunea destinată studenților.

Festivalul Astra Film din Sibiu este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa și este inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „La Sibiu, toți iubitorii de film pot din nou să se bucure de foarte multe proiecții. Vorbim și anul acesta despre aproximativ 100 de filme documentare. Vorbim și despre 18 documentare despre România sau realizate de cineaști români.” 

Dumitru Budrală, președintele Astra Film Festival: „De fiecare dată am descoperit noi realități care ne învață, ne ajută să ne regăsim locul nostru în propria societate.” 

Filme și proiecții dedicate copiilor

În cadrul festivalului, sunt și proiecții dedicate copiilor, în programul Astra Film Junior, pentru trei categorii de vârstă și include proiecții cinematografice în săli de cinema clasice și proiecții imersive.

Raluca Turcan, ministrul Culturii: „Aș putea spune că e componenta de suflet dintr-un proiect de suflet, cum este Astra Film Festival și aș face mărturisirea că în momentul în care discutam despre finanțare cu domnul Budrală am întrebat care este componenta pentru asta, Astra Film Junior și de acolo să plecăm și să rotunjim astfel încât această ediție să fie din nou o ediție de succes, provocatoare, model pentru înțelegere, reflecție și întrebări care să măcar să ne provoace să găsim răspuns.” 

Proiecții de film imersiv vor avea loc și pentru publicul adult. Astfel, prin intermediul filmelor documentare imersive, în Piața Mare, se va auzi muzica celor de la Queen sau Pink Floyd. 

Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra: „În primul rând înseamnă dezvoltare economică [...] și cultura aduce și efecte economice directe și indirecte. Este absolut normal ce se întâmplă, dar trebuie precizat faptul că trăim un vis. În momentul de față, când vine vorba despre instrumentele de finanțare existente deja pe site-urile Ministerului Culturii ș.a.m.d. vorbim de 400 și ceva de milioane de lei numai pentru Patrimoniu. Dar cel mai important lucru este că aceste sume de bani nu vin doar cu lucrări, nu se referă doar la lucrări, ci se referă și la valorizare, comunicare, interpretare și modul în care, până la urmă, cultura trebuie asumată de către comunitate și de către societate.” 

De două ori pe an, la Sibiu, zeci de mii de oameni participă la unele dintre cele mai importante evenimente culturale din România: Festivalul Internațional de Teatru și Astra Film Festival.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE