Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noaptea Muzeelor la Sate 2024. Când are loc și ce îi așteaptă, gratuit, pe vizitatori

Dacă nu aveți planuri pentru acest weekend, avem o sugestie pentru întreaga familie. Sâmbătă, 31 august, are loc a doua ediție a „Nopții Muzeelor la Sate”. Sute de evenimente au loc în zonele rurale, în spații cu tradiție, cu povești fascinante și cu grijă față de patrimoniu.

Noaptea Muzeelor la Sate are loc pe 31 august în peste 125 de spații din România

Peste 125 de obiective muzeale, evenimente, dar și programe educative și culturale din România vor fi disponibile gratuit vizitatorilor. Totul are loc sâmbătă, în a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopții și se întâmplă în cadrul Nopții muzeelor la sate.

Dragoș Neamu, Coordonator Relații Internaționale Rețeaua Națională a Muzeelor: Această marcă culturală nouă, numită Noaptea muzeelor la sate, care da, a derivat din Noaptea muzeelor clasică, va avea o viziune și un mod de manifestare aparte. Practic, vom instituționaliza această marcă sub o umbrelă care se va ocupa permanent de acest lucru. Asta înseamnă că dincolo de evenimentul clasic anual, așa cum se vor succeda edițiile - cu programe, cu acoperirea întregii țări pe cât posibil - vom dezvolta o serie de microproiecte le spunem noi în care ne vom concentra pe niște priorități și asupra unor nevoi pe care noi le identificăm punctual din relația și din interacțiunea cu acești aparținători de patrimoniu sau administratori.

Noaptea Muzeelor la Sate include o serie de proiecte de recuperare a patrimoniului uitat, în primul rând prin expunere la cultură a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Publicul este astfel invitat să descopere colecții muzeale etnografice, case memoriale, lăzi de zestre și țesături din gospodăriilor țărănești, șezători, arhive, ritualuri și istorii fascinante.

Dragoș Neamu, Coordonator Relații Internaționale Rețeaua Națională a Muzeelor: Putem să găsim oameni colecționari din lumea satului, născuți la sat, care au adunat permanent, asiduu, fără încetare, tot felul de obiecte. Atenție, nu vorbesc doar despre obiecte din zone etnografică. Sunt colecționari care adună obiecte de cu totul altă natură, inclusiv obiecte din istoria noastră recentă, poate chiar comunistă. Vorbim de antreprenori tineri din spațiul urban, care s-au mutat în rural, și-au închiriat, amenajat, restaurat, cumpărat, moștenit diferite case, gospodării tradiționale.

Vizitatorii vor avea ghid și voluntari care îi vor însoți în cadrul evenimentelor. Accesul este gratuit în toate obiectivele înscrise în program.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE