În ultimii ani foarte mulți turiști aleg ca destinație de vacanță și locuri mai puțin cunoscute și drept urmare, mai puțin aglomerate. Din acest punct de vedere, pensiunile aflate în satele de pe brațele Dunării par să fie alegerea ideală. Pe lângă frumusețea naturii, istoria și tradițiile locului sunt cele care pot oferi vacanța perfectă.
Printre destinațiile preferate ale românilor, în timpul verii, este Delta Dunării. Foarte mulți turiști aleg să se cazeze în pensiuni aflate în apropierea porturilor de unde pot porni în călătorie cu șalupa pe brațele Dunării, însă până acolo turiștii pot descoperi și sate mai puțin cunoscute.
Alida Mocanu, jurnalist Euronews România: ”Suntem în județul Tulcea, în sat Vișina, din comuna Jurilovca. Am venit aici pentru că vrem să descoperim împreună ce înseamnă să trăiești într-o casă tipic dobrogeană. Așa că vom vizita chiar acum o casă de poveste și cu poveste.”
Casa-muzeu care păstrează tradițiile dobrogene
Bianca Folescu este antreprenor și unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai tradițiilor dobrogene pentru turiștii care ajung în zonă. Pentru aceștia a deschis și o casă-muzeu care reunește toate elementele specifice vieții din satele din apropierea Deltei.
Bianca Florescu, proprietar pensiune şi casă-muzeu: ”Îmi place să o numesc casa-poveste, o casă de poveste, pentru că aici se nasc povești. Pe de o parte sunt poveștile mele spuse celor care mă vizitează, pe de cealaltă parte sunt poveștile celor care ajung și care redescoperă poveștile din copilărie.”
Și tot în „casa-poveste” turiștii pot afla istorii despre costumele tradiționale ale etniilor din zonă.
Bianca Florescu, proprietar pensiune şi casă-muzeu: ”În această odaie, avem costumul românesc dobrogean reprezentat aici, un pic stilizat de către mine, pentru că obișnuiesc să-mi cost singură cămășile.
Totodată avem costumul bulgăresc dobrogean, pentru că în satul Vișina, pe care l-ați menționat, există o comunitate restrânsă de bulgari dobrogeni.
Și iată că aflându-ne în comuna Jurilovca, avem aici reprezentat costumul de lipoveancă a rușilor lipoveni din Jurilvoca.”
Spațiul este adesea vizitat și de cei mici, în timpul programului Școala Altfel, dar și de turiști din întreaga lume
Bianca Florescu, proprietar pensiune şi casă-muzeu: ”Cei care ajung în zonă și vizitează casa-poveste rămân în primul rând foarte uimiți de ceea ce găsesc, nu se așteaptă. În al 2-lea rând, consideră că pleacă cu un bagaj frumos de cultură dobrogeană și de tradiție. O interesantă experiență inedită, aș putea spune, este viața într-o gospodărie tradițional dobrogeană vie, de data aceasta așa cum trăiau pe vremuri cei de odinioară.”
Dacă tot ajungeți în satul Vișina nu ezitați să vizitați și împrejurimile, dar mai ales să încercați să descoperiți cât mai mult din tradițiile dobrogene, dar și din gastronomia locală.