La o mănăstire veche de peste cinci secole, în Portugalia, lucrările unui sculptor român pot fi admirate până în aprilie 2025. Dar nu vorbim despre orice lucrări de artă. Pentru că ele poartă semnătura unuia dintre cei mai apreciați artiști români contemporani, Virgil Scripcariu.
TRIUNFO, cea mai recentă expoziție personală a sculptorului Virgil Scripcariu, în Portugalia
TRIUNFO este cea mai recentă expoziția personală a sculptorului Virgil Scripcariu. A fost inaugurată pe 1 septembrie în spațiul sitului Mosteiro da Batalha, în Portugalia.
Lucrările, care explorează teme precum binele și răul prin intermediul unor personaje simbolice,sunt expuse într-un spațiu cu o istorie însemnată. Construit în urmă cu peste cinci secole, ansamblul Batalha a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Joaquim Ruivo, directorul complexului muzeal Mănăstirea Batalha, Portugalia: Virgil Scripcariu face parte din grupul artiștilor români contemporani care îmi plac foarte mult. Reușește să îmbine foarte bine meșteșugul său cu o calitate tehnică impecabilă. Este un artist care sculptează viața și lumea noastră. Pentru mine este important să îi expunem lucrările aici, lucrări care transmit această viziune asupra vieții. Iar lucrările lui Virgil transmit și un puternic mesaj social, dar și spiritual.
De ce o expoziție tocmai acolo?
Lucrările artistului român vor putea fi admirate la Mosteiro da Batalha până pe data de 1 aprilie 2025. Invitat în platoul Euronews România, Virgil Scripcariu a vorbit despre dăruirea pentru fiecare dintre operele sale.
Virgil Scripcariu, artist plastic: „Batalha are această mănăstire extraordinară de secol XIV, monument UNESCO, care este surprinzătoare prin dimensiune, frumusețe, rafinament, totul este perfect acolo. (...) Dacă m-ați întreba care ar fi principala satisfacție a expunerii la Batalha, ar fi că lucrările stau într-un areal în care pur și simplu totul este impecabil, asta este foarte greu să găsești în București sau în orice alt oraș din România. Am sentimentul ăsta că spațiul public românesc este un maidan și că, de fapt, e foarte greu să îți găsești un colț unde măcar să poți să faci o fotografie decentă, darămite să pui o sculptură”, a spus acesta.
„Ce m-a bucurat pe mine la această expoziție a fost reacția copiilor, apropo de lucrarea principală. Mi-am dat seama că, mai mult decât în România, lucrările mele sunt prietenoase, adică sunt prietenoase cu oameni care nu își pun problema - nu știu - ideologice, probleme de genul: Oare ce mesaj e ascuns sau de partea cui este? Oamenii, în spațiul occidental, au o relaxare care le permite să se bucure pur și simplu că văd o asociere neașteptată, pur și simplu, se bucură de artă. De acest lucru nu prea avem parte în România, unde artistul, cred eu, este mai degrabă tolerat, nu e o necesitate”, a precizat el.
Virgil Scripcariu, artist plastic: „Îmi place să lucrez cu sentimente. Încerc, cumva, să definesc sentimente în formă și probabil că puțin din ceea ce îmi doresc chiar se întâmplă. (...) Chiar simt că mă implic, simt că mă dăruiesc lucrărilor. Probabil că, undeva, sunt amprentate de o energie bună”.