Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. În mintea lui John Malkovich, în viața reală: ”Libertatea este plină de propriile ei absurdități”

Există actori peste care timpul parcă trece doar ca să ne amintească celor care îi admirăm, că talentul uriaș durează o viață.

John Malkovich este un astfel de actor. Un artist uriaș, cu un parcurs în cinematografie care a lăsat o amprentă uriașă în istoria filmului.

Pe John Malkovich, echipa Euronews România a avut bucuria și onoarea să îl cunoască la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Actorul este prezent la festival unde urcă pe scenă într-un spectacol care ne amintește de condiția omului, cu toate întrebările la care găsim greu răspuns. Urmărim acum o parte din interviul acordat pentru Euronews România. Interviul integral poate fi urmărit duminică, la ora 21:00.

Despre teatrul, celebrul actor spune că este viu, spre deosebire de film. În aceste zile, artistul se află la Sibiu, la Festivalul Internațional de Teatru. Acesta urcă pe scenă în spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac”, alături de actrița Ingeborga Dapkunaite.

Alida Mocanu, jurnalist Euronews: Este un titlu foarte frumos pentru spectacolul în care jucați. Îmi place pentru că are în el cuvântul "solitudine". Or, există o diferență foarte mare între solitudine și singurătate. Solitudinea ajungi să o cauți în general. Artiștii fac asta. Cum simțiți această diferență între solitudine și singurătate pe scenă, dar și ca ființe umane?

John Malkovich, actor: Cred că oamenii trăiesc în solitudine și singurătate timp îndelungat. Cred că solitudinea este ideală în cea mai mare parte pentru creație. Că poți să fii cu gândurile tale, să fii cu ideile tale, să reflectezi la ceea ce vrei să realizezi. Asta se aplică în majoritatea creațiilor, mai ales în teatru, dar și în muzică și în alte forme de artă. Apoi devii parte a unui colectiv, colectiv care include regizorul, ceilalți interpreți, designerii etc. Cred că solitudinea este un lucru bun, iar eu sunt o persoană care nu petrece mult timp pe telefon. Simt că am suficientă solitudine, că îmi acord timpul de care am nevoie pentru a crea ceea ce am nevoie să realizez.

Alida Mocanu, jurnalist Euronews: O să îndrăznesc să întreb: în regulă, avem parte de libertate, dar nu simțim că uneori s-a ajuns prea departe? Vreau să spun că ne rănim unii pe alții câteodată. Ce părere aveți despre asta? Când ești complet liber tentația de a greși este foarte mare.

John Malkovich, actor: Așa cum a spus Samuel Beckett: dacă locuiești pe Pământ, nu există niciun leac pentru asta. Am observant și eu. Libertatea abundă în propagandă, în falsitate, în paznici falși, în regi și regine false. Libertatea este plină de propriile ei absurdități. În lumea liberă, ne luptăm mult cu informația, cu variabilitatea informației, cu libertatea informației. Julian Assange tocmai a fost eliberat astăzi, dar supliciul lui a durat extrem de mult. A fost închis timp de 5 ani.

Sunt o mulțime de minute. Cred că ceea ce a spus Faulkner referitor la acest caz: fiecare om, fiecare ființă umană este arbitrul propriilor virtuți, sau așa a spus despre virtuțile sale. Nimeni nu trebuie să prescrie pentru bunăstarea altui om. Și, personal, îmi doresc ca cei care prescriu să tacă și să se retragă pentru totdeauna. Dar asta nu se va întâmpla.

Fiecare dintre noi trebuie să își croiască drumul în lume și fiecare trebuie să stabilească pentru sine ceea ce prețuiește, ceea ce nu prețuiește atât de mult și cum să trăiască. Libertatea este și o responsabilitate, una mare. Dacă nu ai pe cineva care să-ți spună: mergi aici, fă așa, alătură-te pionierilor lui Lenin, poartă eșarfa roșie, fă asta, fă aia etc. Cu siguranță că în Occident avem un echivalent în acest sens. Oamenii corecți cred asta, oamenii nedrepți cred asta.

Nu există niciun ideal în această lume. Fiecare persoană trebuie să își croiască propriul drum și să ia decizia pe care simte că o poate justifica față de sine și o poate justifica în viața sa. Și să trăiască o viață pe care o poate justifica. Nu fără greșeli, nu fără erori sau neadevăruri. Greșelile ne aparțin! Da. Dar! Faci tot ce poți cu bună credință.

Ca în Candide al lui Voltaire. Ești propriul tău stăpân, ai grijă de grădina ta și scoate ce este mai bun din ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE