Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Tim Robbins, actorul din „Închisoarea îngerilor”: „Avem nevoie, azi, de mai multă interacțiune umană. Salută un străin în parc, începeți o conversație”

Omenirea are nevoie de mai multă comunicare reală: față în față. Iar tehnologia, telefoanele, nu ne ajută prea mult în acest sens. Este ceea ce crede actorul, scenaristul și regizorul american Tim Robbins, cel care l-a interpretat pe pușcăriașul Andy Dufresne în „Închisoarea îngerilor”. Robbins ne îndeamnă să mergem cât mai mult la teatru, pentru că ne oferă mult mai mult adevăr decât cinematografia, care, uneori, poate vinde... o minciună. Pe Tim Robbins, echipa Euronews l-a întâlnit la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Tim Robbins, actorul libertății de expresie

Tim Robbins este unul dintre cei mai apreciați actori din cinematografia contemporană. Are în palmares un premiu Oscar și trei Globuri de Aur.

Pentru marele public, Robbins rămâne cu siguranță actorul care l-a interpretat pe Andy Dufresne, în celebra peliculă „Închisoarea îngerilor”. Însă, marea sa pasiune rămâne nu marele ecran, ci scena. De aceea, Tim Robbins nu se află pentru prima dată la Sibiu, la Festivalul Internațional de Teatru. Anul acesta, actorul, scenaristul și regizorul american a venit în România pentru premiera europeană a spectacolului „Afrodita și eliberarea lumii”.

Povestea scrisă chiar de Tim Robbins prezintă, prin teatru și muzică, dezbinarea lumii, dar și felul în care omenirea se transformă complet atunci când este pusă în fața unui pericol.

Interviu cu Tim Robbins, prezent la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu: „Există o latură vicioasă în om, dar trebuie amăgită”

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: Umanitatea pare vicioasă, uneori. V-ați gândit la asta când ați scris piesa?

Tim Robbins, actor, scenarist și regizor: „Da, există o latură vicioasă în om, dar trebuie să fie stimulată, să fie amăgită latura asta. Pentru că vreau să vă spun că există ceva care contrazice acest lucru. Când e inundație, uragan sau cutremur, iar oamenii se află la ananghie, ființele umane ajută, nu se duc la cineva și-l întreabă ce ideologie politică are. Ajută! Au grijă de oameni! Nu contează care este politica ta. Deci stă în firea omului să protejeze și să încerce să creeze un mediu pașnic. Nimeni nu vrea să trăiască în conflict. Cred că am văzut asta în ultimii cinci ani. Cred că mulți se trezesc. Am văzut foarte clar cum au fost manipulați oamenii ca să se creeze diviziune. Se întâmplă în așa de multe feluri acum. E foarte ingenios cum se procedează. Dar cred că mai mulți înțeleg că acelora aflați la putere le este frică și că au nevoie să creeze conflict, ca să rămână la putere. Și cred că depinde de artiști să prezinte povești care avertizează ființele umane, care din fire sunt protective, că există manipulare în lume ca să le facă să ajungă la conflict”.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: De ce anume credeți că are nevoie această lume acum? Pentru a fi mai bună?

Tim Robbins, actor, scenarist și regizor: „Cred că avem nevoie de mai mult contact între noi, cred că trebuie să înțelegem importanța spațiului public. În timpul perioadei de izolare (n.r. din timpul pandemiei Covid-19), conversațiile au fost sistate, conversațiile au fost transferate către gândurile noastre. Acest lucru, comunicarea în acest fel, te va ghida într-un algoritm către oameni asemănători ție. Și nu veți avea conversații dificile. Veți avea parte de mult consens, de multă indignare și de multă ură. Acolo am fost ghidați. Către indignare și ură. Ceea ce am pierdut și ceea ce a fost înlăturat în timpul perioadelor de izolare a fost ceea ce noi numim în America conversația de tip informal (n.r. conversația care are loc în pauze la locul de muncă). Acel tip de conversație de la locul de muncă, de la bucătărie, unde se duce toată lumea în pauză pentru a lua cafea sau apă. Ceea ce se întâmplă într-o conversație de acest fel este că există o persoană la locul de muncă cu care nu sunteți de acord. Care are o ideologie politică diferită de a ta. Dar, el este acolo, sau ea este acolo. Și sunt ființe umane, au o soție și o familie sau au un soț și o familie. Și ei reprezintă un punct de vedere care nu este al vostru. Asta este important, este esențial. Pentru că trebuie să aveți de-a face cu o persoană reală și nu trebuie să mergeți la cină cu ea, nu trebuie să ieșiți la un pahar cu ea, dar trebuie să purtați o conversație cu ea. Un contact uman! Așadar, atunci când vorbiți mai târziu cu persoanele din grupul vostru, trebuie să aveți și acea voce în cap care să vă spună: Știi ce, sunt o ființă umană și nu sunt de acord cu ce spuneți acolo. Asta înseamnă că voi fi urât? Nu, pentru că ura este un concept la care este foarte greu să ajungi. Ura este ceva abstract. Nu este real, este un concept abstract, nu este o conversație reală, nu te uiți în ochii cuiva și vezi cu adevărat în profunzime. Creați această bulă de adevăr care vă indignează.

Așadar, de ce anume au nevoie oamenii acum? Oamenii trebuie să înceteze să se mai comporte astfel și să iasă într-un bar. Oamenii trebuie să nu mai facă asta, ci trebuie să meargă într-un parc și să salute pe cineva necunoscut. Și să înceapă o conversație. Trebuie să înțelegi că ai mai multe în comun cu acea persoană decât cu un politician sau cu ideologia pe care încearcă să ți-o impună. Există multă unitate acolo care trebuie să se întâmple. Dar în momentul de față ne aflăm într-o perioadă de disperare, iar disperarea vine din partea oamenilor aflați la putere. Pentru că ei înțeleg că oamenii se uită în spatele vălului și îi văd... Și încep să înțeleagă acum în moduri pe care nu le-au înțeles niciodată înainte. Acesta este mecanismul puterii. Mecanismul puterii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE