Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În culisele unui spectacol semnat de Silviu Purcărete. „Povestea prințesei deocheate” se joacă cu casa închisă

De la ceea ce vedem pe scena de teatru, până la munca din spatele scenei este drum lung. La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, o echipă Euronews a mers în culisele unui spectacol extraordinar, care poartă semnătura regizorului Silviu Purcărete: „Povestea prințesei deocheate”.

„Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete

Nu există pasionat de teatru care să nu aibă măcar o dată curiozitatea să meargă în culisele unui spectacol.

Dacă mai punem la socoteală și faptul că spectacolul poartă semnătura regizorului Silviu Purcărete, atunci cu siguranță oricine ajunge în spatele scenei va fi fascinat. Așa cum am fost și noi. Mai exact, suntem la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și am fost curioși să aflăm ce înseamnă emoția și pregătirile dinaintea unui spectacol inspirat din teatrul japonez kabuki. Dar mai ales să privim cum este realizată, pe loc, rochia personajului principal.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Povestea prințesei deocheate este un spectacol care la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se joacă mai întotdeauna, desigur, cu casa închisă. Noi acum suntem înainte de spectacol, în spatele scenei, actorul Iustinian Turcu este îmbrăcat în personajul său, mai exact în prințesa Sakura. O rochie care nu e deloc ușor de realizat, rămânem să vedem cum o să arate costumul de la final”.

Iustinian Turcu, actor: „E ceva nou. E o experiență unică, cred eu, să lucrezi cu domnul Purcărete. Pentru mine a fost și este și sper să mai fie, să se repete experiența. Da... Câteodată ai impresia că înțelegi ceva și după aceea trece un timp și de fapt ai impresia că ai înțeles ceva în altă direcție ori nu ai înțeles nimic. Și da, de fiecare dată - cum am zis și mai devreme - descoperi înțelesuri. Cred că asta este foarte important în urma unei experiențe, să nu se oprească doar acolo, în spectacol, și el să fie construit în așa fel încât să ofere loc de completare, de creștere”.

Ofelia Popii, actriță: „În mod evident, noi nu jucăm kabuki, că ar fi fost de muncă și nu știu dacă am fi reușit. Până la urmă, ei studiază și se pregătesc ani buni, mulți, mulți. Mai degrabă am încercat să adaptăm un stil de teatru european la un text kabuki și am descoperit mijloace de expresie care ni se par valabile, interesante, și li s-au părut așa și japonezilor, ceea ce a fost foarte fain și interesant, au reacționat extraordinar în Japonia când le-am prezentat spectacolul”.

Cristian Stanca, actor: „A trebuit să ne adaptăm la costumele din perioada respectivă. Dragoș Buhagiar a reușit această performanță și a încercat să le facă cât mai comode, pentru că acolo erau papuci făcuți din lemn... Totuși, sunt grele, sunt niște costume cu foarte multe componente. O să vă arăt toată garderoba pe care o schimb în timpul spectacolului. Din punctul ăsta de vedere, e greu”.

Spectacolul „Povestea Prințesei Deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de regizorul Silviu Purcărete, și pornește de la o piesă kabuki, adică unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE