Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filmat clandestin în Iran, premiat la Cannes: ”The seed of the sacred fig” a avut premiera românească în Delta Dunării, la Festivalul de Film Anonimul

Cât de prețioasă este libertatea unei femei? Uneori, această libertate are chiar prețul unei vieți. În anul 2022, o tânără de doar 22 de ani a fost arestată și bătută de poliția moralității din Iran, pentru că nu purtase corespunzător vălul numit hijab. Tânara a murit în arest.

O parte din evenimentul tragic a stat la baza unui film realizat clandestin în Iran și apoi premiat la Cannes. Pelicula a fost proiectată zilele trecute și la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Povestea dramatică a femeilor din Teheran

Pelicula ”The seed of the sacred fig”, adică ”Sămânța Smochinului Sacru”, realizată de regizorul iranian Mohammad Rasoulof, spune povestea dramatică a femeilor din Teheran, nevoite să trăiască sub teroarea restricțiilor impuse de așa-numita Poliție a Moraliății.

Filmul a fost proiectat în premieră națională și în Delta Dunării, la Festivalul de Film Anonimul. Anul acesta, în luna mai, pelicula a intrat în selecția oficială de la Cannes, iar regizorul iranian a fost distins cu Premiul Special al Juriului și cu Premiul Fipresci.

Regizorul a fugit din Iran

Regizorul Mohammad Rasoulof a fugit anul acesta din Iran, acesta fiind vizat de poliția iraniană încă din anul 2010, când a fost arestat pentru că a realizat clandestin un film.

Actrița Mahsa Rostami, una dintre protagonistele peliculei, trăiește și ea tot în exil, în afara țării de origine.

Mohammad Rasoulof, regizor: Când ai de-a face cu serviciile secrete din Iran, înveți cum să le eviți mai bine. Îți dai seama că serviciile te urmăresc folosind telefonul tău mobil, așa că eviți să îl mai folosești. Viața noastră este oarecum precum a gangsterilor, doar că noi suntem un fel de gangsteri ai cinematografiei. Glumesc, desigur, dar este gluma pe care ne-am tot repetat-o în timpul filmărilor.

”Arta ar trebui să fie exprimată liber, fără restricții”

Mahsa Rostami, actriță: Arta ar trebui să fie exprimată liber, fără restricții. Arta nu ar trebui să fie condiționată de un regim politic. Și îmi doresc, ca într-o zi, să putem trăi toți în libertate, în Iran, este cel mai mare vis al meu.

Filmul ”The seed of the sacred fig” va fi proiectat și în cinematografele din România, din 31 ianuarie 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE