Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La 21 de ani, Mihail restaurează singur o casă lipovenească din Chilia Veche. Reportaj dintr-o altfel de lume

Există tineri care știu foarte bine cum e să fii antreprenor. Înainte de orice, îți trebuie un vis. Apoi, ambiție să nu renunți. Și, evident, o sumă de bani pe care să fii dispus să o folosești pentru visul în care crezi. În județul Tulcea, la Chilia Veche, echipa Euronews l-a întâlnit pe Mihail, un tânăr de 21 de ani. Visul lui este să restaureze complet o casă veche lipovenească. S-a lovit de probleme, dar nu renunță.

Noua viață a unei case lipovenești

La Chilia Veche, în județul Tulcea, nu am ajuns deloc ușor. Drumul de aproximativ 70 de kilometri de la Bac până în localitate este anevoios.

Ajunși acolo, însă, am descoperit multe povești uimitoare, ale unor oameni care trăiesc parcă... la capătul lumii.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: Suntem pe strada Nuferilor, cunoscută și sub numele de strada Lipovenilor. În fața mea este Biserica Lipovenească. Dacă ajungeți aici ca turiști, vă recomandăm un lucru: stați de vorbă cu lipovenii de pe această stradă pentru că poveștile lor de viață sunt fascinante.

Uimiți de frumusețea caselor, am luat-o pas prin Chilia. L-am întâlnit pe Mihail Popescu. Este din Constanța și a decis să repună pe picioare o veche casă lipovenească. Mai ales că, atunci când a achiziționat-o, locuința stătea să cadă.

Bună, Mihail! Felicitări, în primul rând, pentru că inițiativa ta e demnă de admirație. Într-adevăr, suntem la capătul lumii...

Mihail: Chiar dacă drumul nu este unul primitor, încercăm măcar locuințele din Chilia Veche să le facem cât mai primitoare. Din acest motiv am avut o ambiție de a nu mă adapta condițiilor, materialelor din zilele noastre, și n-am vrut să aduc beton, n-am vrut să aduc fier, nu am vrut să aduc toate aceste materiale moderne, ci am vrut să mai păstrăm și noi o eventuală tradiție, așa cum se poate. Am învățat să lucrăm cu materiale bio, cu pământ, cu stuf... Aleile sunt făcute cât mai țărănesc, așa cum se făceau, cu piatră...

Reporter: Ai păstrat toate elementele originale, inclusiv pilonii de la intrarea în casă?

Mihail: Da. Când vezi lemnul ai impresia că el este stricat, că este putrezit, că nu este un lemn bun și ai tendința să-l schimbi, însă nu e cum pare la prima vedere. După o șlefuire, după o recondiționare, lemnul se păstrează foarte bine.

Alida: Închide puțin ușa să se vadă că e originală și este exact cu modelul lipovenesc.

Mihail: Da, acesta este un model lipovenesc, cu steluțele astea. O să vă mai arăt eu niște modele tradiționale. Am păstrat toate elementele principale ale acestei case.

Mihail: Aceasta este la fel, o ușă dublă pe care cineva din Chilia - și e foarte important ce vă spun acum - voia să o arunce la gunoi, vrând să o înlocuiască cu ușă de termopan. Eu, pe această ușă extraordinar de frumoasă, am plătit un preț de nimic, pentru că această ușă urma să fie pusă pe foc și tăiată.

Pe micul șantier al casei, l-am întâlnit pe nea Nicolae, meșter și specialist în structuri de case... durabile.

Nicolae, meșter: Aici este arta. Aici, aici, uitați... Această balegă de cal pe care noi o trecem prin sită - uitați așa, pac, pac, pac, pac - se pune cu pământ galben și se lipește. Filmați zidul ăsta, de la cap la coadă. Este făcut cu acest fel de material.

Acum, visul lui Mihail Popescu este să transforme spațiul într-o viitoare casă de oaspeți pentru turiștii care se aventurează să ajungă în zonă. Tânărul antreprenor nu-și pierde optimismul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE