Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Geoană, optimist în privința prezidențialelor: „Sunt cele mai importante alegeri din ultimii 35 de ani”. Ce spune despre coabitarea cu un premier de la actualele partide

Mircea Geoană spune că nu are preferințe pentru partidul cu care va guverna după alegeri în cazul în care va fi ales șef al statului. Candidatul independent la președinția României a fost prezent la un eveniment în aer liber, pe domeniul istoric Cantacuzino, Florești.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews România, el a vorbit despre schimbările pe care le așteaptă electoratul de la viitoarele alegeri, dar și despre importanța unei relații strânse a României cu NATO.

Mircea Geoană: „Alegerile sunt importante de fiecare dată. Dar aș îndrăzni să spun că aceste alegeri prezidențiale sunt cele mai importante din ultimii 35 de ani. Nu pentru că e Mircea Geoană, candidat sau oricine altcineva ci pentru că se închide un ciclu istoric, cel început după căderea comunismului, se închide. E o altă epocă, războaie, probleme, economie, tehnologie și de modul în care vom alege acum ne vom așterne drumul pentru nu 5 ani de zile sau 10 ani de zile, pentru câteva decenii”. 

Reporter Euronews: „Dacă veți fi ales președinte pentru formarea guvernului, veți avea de ales între PNL, PSD, USR și AUR. Știți cumva ce alegeri ați face?”

Mircea Geoană: „Pe 1 decembrie, cetățenii României vor alege parlamentarii, cei care îi vor reprezenta în Parlamentul României. Nu știu cine va intra, poate apare un partid nou. Nu știm scorurile. Avantajul unui președinte cu adevărat independent față de partid este că nu am o preferință , cum a fost cazul actualului președinte, care orice guvernare a început cu PNL în mod obligatoriu sau la domnul Băsescu totul început cu PD, PDL sau ceva de genul . Am să mă uit la rezultat, la programul pe care aceste partide îl propun, cât de compatibile sunt cu angajamentul meu pentru România și după aceea, cât de competenți sunt oamenii pe care vrea să-i propună.

Fără competență mai mare în politică și noi în statul român n-o să facem nimic, și de asta cred că va vota multă lume pentru mine și pentru proiectul meu și pentru ceea ce aduc în această în această competiție. Cred că a venit clipa să punem oameni mai pricepuți acolo unde contează pentru țară și pentru economie”.

Reporter Euronews: „În contextul recentei președinții la NATO, ce schimbă asta pentru România? Se schimbă prioritățile?”

Mircea Geoană: „Nu. Rutte este un politician respectat. A fost 14 ani prim-ministru al Olandei. Înainte să plec, am vrut să fiu sigur că nu va rămâne niciun resentiment după încercarea eșuată a actualului președinte să ocupe această poziție. Nu este niciun resentiment față de România.

Voi continua și acum, chiar dacă am terminat acum câteva zile practic mandatul la NATO, să lucrez cu colegii de acolo, cu liderii de acolo. România este bine reprezentată la NATO. Suntem a 6-a țară ca număr de angajați la NATO, femei și bărbați din România, de calitate. Și cred că vă dați seama cât de strânsă va fi relația României cu NATO după ce voi câștiga aceste alegeri, ca și UE, ca și cu alte instituții. Deci Rutte este experimentat trebuie să-i dăm sprijinul nostru și sunt convins că peste nu foarte multă vreme vom avea din nou o româncă, aș prefera, sau un român într-o poziție înaltă la NATO și UE”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE