Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"La Chilia-n sport". Povestea campionului care se antrenează prin bălării, cu obstacole improvizate

De ce este nevoie pentru ca un tânăr român să facă performanță în sport? În primul rând, de condiții optime pentru antrenamente. Însă, în România, situația bazelor sportive este mai degrabă descurajatoare pentru sportivi.

La Chilia Veche, în județul Tulcea, baza sportivă din comună arată ca un teren părăsit, năpădit de bălării și mâncat de rugină. Aici, echipa Euronews România a descoperit o poveste uimitoare.

Povestea campionului Alin Mihai Șavlovschi

În comuna Chilia Veche mai trăiesc aproximativ 1.500 de suflete, în mare parte oameni în vârstă. Pentru copiii și tinerii din comună, speranța unui viitor în acest loc nu există. Ce există, însă, ne-a impresionat. Pentru că l-am întâlnit pe Alin Mihai Șavlovschi, un tânăr de 17 ani, cu o ambiție incredibilă în a-și croi un drum în sportul internațional. Unde s-a pregătit pentru competițiile naționale și europene? Pare de necrezut pentru anul 2024.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: "Aceasta este baza sportivă unde s-a antrenat ani la rând tânărul Alin Mihai Șavlovschi, din Chilia Veche. Arată exact precum vedeți, condițiile sunt cele care se văd. Cu toate acestea, Alin a făcut performanță. A fost medaliat cu aur în proba de 3.000 de metri obstacole, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), organizat de Federația Europeană de Atletism, la Maribor."

Alin Mihai Șavlovschi, atlet (17 ani): "Totul a început în vara anului 2015, totul a început cu o joacă, dar nu mă așteptam să ajung până aici, să am rezultate cât mai bune, și… să ne vedem la Olimpiadă peste 4 ani! Singura persoană care m-a ajutat, de fapt singurele persoane au fost părinții și antrenorul. Mă antrenez pe baza sportivă - e mult spus bază sportivă - pe terenul de pe malul Dunării. Am improvizat cu niște paleți de construcții, pe care se cară pavele, cărămizi, și mi-am creat niște obstacole."

Pista bazei sportive din Chilia Veche este, de fapt, iarba bătucită de pașii sportivilor

Baza sportivă din Chilia Veche este departe de orice reprezentare a unui spațiu de antrenament. Performanțele lui Alin, însă, de aici au pornit. Poteca din imagini reprezintă, de fapt, pista de alergare pentru copiii din comună. Și, pentru Alin, un drum către podium.

Pe lângă medaliile de aur și bronz de la Festivalul Olimpic European de Tineret, tânărul din Chilia Veche a adunat multe alte premii.

Sandu Nicolae, antrenorul Asociației Club Sportiv Atletic Chilia Veche: "A început o pregătire foarte, foarte bună, am simțit că este un copil care este dispus să muncească și el a văzut din chestia asta o oportunitate pentru a accede sus. Este multiplu campion balcanic la categoriile de 18 și 20 de ani, este câștigător al multor concursuri internaționale. În țară, este campion național al tuturor categoriilor de vârstă, de la categoria lui de vârstă, under 20, under 23, tineret, chiar și la seniori, este unul dintre copiii - pentru că el încă este un copil, nu are 18 ani - care domină toate categoriile de vârstă la proba de 3.000 de metri obstacole."

VEZI GALERIA
10 imagini

Alin Mihai Șavlovschi visează ca, peste patru ani, să ajungă la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Îl admiră pe atletul norvegian Jakob Ingebrigtsen și nu renunță la visul de a ajunge cât mai sus.

Reporter: "Cum vezi tu drumul ăsta al tău în atletism?"

Alin Mihai Șavlovschi: "Unul greu, care o să necesite multă muncă și devotament. Dar sunt pregătit să fac aceste sacrificii, pentru că simt că aici îmi este locul și fac asta din plăcere."

Iar antrenorul său luptă alături de Alin tocmai pentru a îndeplini acest vis.

Sandu Nicolae, antrenorul Asociației Club Sportiv Atletic Chilia Veche: "Încercăm să fie uniți, să fie mândri de unde vin, să se pregătească, să le intre în minte ideea că pot, chiar dacă sunt foarte departe și chiar dacă condițiile sunt rudimentare, să încerce să viseze. Cred că ăsta este cuvântul cel mai potrivit. Încercăm să le facem un vis din pasiunea lor."

VEZI GALERIA
14 imagini

Însă, pentru performanță pe termen lung, este nevoie de condiții care să le poată oferi copiilor posibilitatea de a se antrena.

Sandu Nicolae, antrenorul Asociației Club Sportiv Atletic Chilia Veche: "Ați văzut, dacă un David Popovici se plânge de condițiile care sunt în București, dacă atleta Colibășanu se plânge de condițiile pe care le are în Constanța, atunci despre ce să vorbim la Chilia Veche, unde nu există nimic? Și când zic nimic, nu există chiar nimic."

La finalul acestei luni, Alin Mihai Șavlovschi merge la Campionatul Mondial de Atletism din Lima, Peru, unde va concura la proba de 3.000 de metri obstacole.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE