Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maestrul Cristian Măcelaru, rol de profesor: Șase tineri dirijori au participat la un masterclass

Șase dirijori au avut ocazia zilele acestea să învețe tainele meseriei de la maestrul Cristian Măcelaru. Dirijorii au participat la un masterclass, organizat pentru prima dată în cadrul concursului George Enescu și coordonat de dirijorul român.

Cristian Măcelaru a dirijat concertul de la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris

Trei dintre ei vor dirija spectacolul de la finalul concursului alături de maestrul Cristian Măcelaru, cel care conduce Orchestra Națională a Franței. El a dirijat, printre altele, și concertul de la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris.

Ana are 25 de ani și este din Macedonia de Nord. Tânăra și-a dorit extrem de mult să lucreze cu maestrul Cristian Măcelaru așa că a aplicat la masterclass-ul de interpretare dirijorală coordonat de acesta.

42 de tineri din 22 de țări

Ana Spasovska - participantă la masterclass: L-am văzut pe maestru dirijând mai multe concerte în Köln, în Paris și mereu când am șansa să particip la repetițiile lui fac asta pentru că mă inspiră foarte mult, iar oportunitatea de a lucra cu el, să fiu aici și să trăiesc această experiență, înseamnă foarte mult pentru mine.

Și Omar, un tânăr de 32 de ani din Maroc, a fost unul dintre cei 6 norocoși selectați să participe la masterclass.

Omar El Jamali - participant la masterclass: Chiar este o adevărată validare a progresului pe care noi suntem capabili să-l avem. Asta înseamnă că este loc să devenim mai buni. Am învățat că știu surprinzător de puține lucruri față de cât cred că știu, în fiecare zi. În fiecare zi, vin să expun ce știu și să mi se dea oportunitatea de a face mai bine lucrurile. Merg pe podium și, când cobor, îmi dau seama că este un întreg univers, fiecare măsură a muzicii în parte de care nu sunt conștient încă.

În total, 42 de tineri din 22 de țări au aplicat pentru cursul avansat. Selecția a făcut-o chiar maestrul Cristian Măcelaru.

Timp de 4 zile, cursanții au avut parte de instruire

Cristian Măcelaru – director artistic, Festivalul și Concursul George Enescu: Nu este o idee de a alege pe cel mai avansat dirijor, ci întotdeauna aleg dirijorul care văd că are nevoie de ceea ce spun eu. Provocarea mea cea mai mare întotdeauna este să ofer destul din timpul meu tuturor celor care au nevoie de el.

Timp de 4 zile, cursanții au avut parte de instruire, atât în sala de curs, cât și pe scenă.

Cristian Măcelaru – director artistic, Festivalul și Concursul George Enescu: Cel mai greu lucru pentru un dirijor este să asculte orchestra foarte atent și să înțeleagă cum să fie împreună cu orchestra pentru a o putea influența într-o direcție sau cealaltă, iar rolul dirijorului, în afară de aceasta, este de a crea o interpretare, de a convinge orchestra de interpretarea pe care o creează. Deci există și laturile tehnice care le discutam în timpul masterclass-ului și am și aceste sesiuni de workshop între masterclass în care vorbim despre filosofia interpretării și cum înțelegem compozitorii, cum studiem partitura.

Trei dintre tineri vor dirija alături de Cristian Măcelaru

Dintre cei 6 cursanți ai masterclass-ului, 3 vor fi selectați pentru a dirija alături de Cristian Macelaru concertul de închidere a concursul George Enescu. Muzicienii din Orchestra Română de Tineret au fost alături de dirijori pe timpul repetițiilor.

Vlad Obserșterescu-Hărșian – clarinetist, Orchestra Română de Tineret: Este un progres vizibil, continuu, atât pentru ei, cât și pentru noi. De asemenea, având acest mare ajutor, acest om minunat, Cristian Măcelaru, ne împărtășește nu doar emoția pe care el o simte în momentul în care el conduce acest program, cât și informația pe care ne-o dă, este foarte important.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE