Articole scrise de Alida Mocanu
INTERVIU. Ofelia Popii, de 15 ani în rolul lui Mephisto din ”Faust”: ”În general, la toate personajele, vânez momentele de vulnerabilitate”
Ofelia Popii este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România și una dintre cele mai aplaudate. Echipa Euronews a întâlnit-o la Sibiu, în cadrul festivalului internațional de teatru, unde Ofelia a jucat în nu mai puțin de patru spectacole.
Marcel Iureș în spectacolul ”Creatorul de Teatru”, regizat de Alexandru Dabija: ”Chiar dacă e artă dramatică, fără asta murim”
Marcel Iureș este unul dintre cei mai aplaudați artiști români contemporani. Anul acesta, la Sibiu, actorul a fost protagonistul unei puneri în scenă extraordinare: ”Creatorul de teatru”, în regia lui Alexandru Dabija.
Filme de la Oscar, la TIFF Cluj-Napoca. Casablanca - una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, revine pe ecrane
Unul dintre cele mai iubite filme din toate timpurile va rula în punctul zero al cinematografiei din România, la TIFF. Casablanca, pelicula realizată în anii '40, le face concurență filmelor moderne. Actori și regizori celebri sunt în aceste zile la maratonul cinematografic de la Cluj-Napoca.
INTERVIU. La Casa de Papel, în Ardeal. Actorul Darko Perić, faimosul personaj Helsinki face parte din juriul TIFF
Helsinki, personajul din faimosul serial La Casa de Papel, este zilele acestea la Cluj-Napoca. Vorbim, desigur, despre actorul care interpretează personajul din film, Darko Perić, invitat anul acesta să facă parte din juriul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
TIFF 2023. De ce ne plac filmele nordice. Regizor islandez: Publicul iubește atmosfera misterioasă și sumbră din aceste filme
Filmele nordice au devenit în ultimii ani unele dintre peliculele preferate ale cinefililor. Pe platformele de streaming, numărul seriilor de filme NORDIC-NOIR a crescut. Și asta datorită publicului pasionat de astfel de seriale.
Artiștii al căror geniu a fost descoperit încă din copilărie. Cine au fost copiii minune ai României
La vârsta de opt ani, Ștefan Luchian, pictorul anemonelor, realiza deja primele lucrări care anunțau un viitor mare artist. Poetul Nicolae Labiș a scris primele poeme de succes la doar 12 ani. Sunt doar două exemple.
Tudor Monroe, românul care a compus imnul Cupei Mondiale din Qatar: "România e un loc al păcii, unde găsesc inspirația”
Tudor Monroe este singurul muzician român care a compus un imn al unui campionat mondial de fotbal. S-a întâmplat la Cupa Mondială de anul trecut, din Qatar. Tudor este născut la Zărnești, în județul Brașov. Dar și-a dorit succesul la scară mondială. Așa că și-a încercat norocul la Londra.
Adrian Ghenie. Artistul Corpului Imposibil
Arta nu poate fi făcută fără singurătate. O singurătate bună, a artistului, în atelierul său, în timp ce creează. Tehnologia însă, asaltul excesului de informație asupra omului, toate acestea vor schimba decisiv inclusiv felul în care va arăta arta viitorului.
Mica istorie a marelui mic. Când a văzut lumina zilei faimosul mititel românesc
În ierarhia mâncărurilor românești, mititeii ocupă un loc de cinste, alături de sarmale, mămăligă și salată boeuf. De vită, de porc sau de oaie, micii care sfârâie pe grătar, sunt încărcați cu o istorie despre care mulți știu prea puține.
Grădina Botanică din București, oază de relaxare de Paște. Vizitatorii au putut admira mii de lalele înflorite. GALERIE FOTO
În prima zi de Paște, deși s-au anunțat ploi, unii români au preferat totuși să meargă în parcuri și grădini, pentru a se relaxa. În București, în această dimineață, la Grădina Botanică, localnici, dar și turiști străini, au mers să admire mii de lalele înflorite.
Paștele în Primul Război Mondial. Soldații români erau vizitați de Regina Maria, care le făcea cadouri simbolice
În aprilie 1917, tragedia Primului Război Mondial alungase orice bucurie a sărbătorilor de Paște. Soldații români, aflați pe front, erau măcinați de boli, iar singura lor realitate erau de fapt dramele camarazilor de război, suferința și moartea.
Bucătăria tradițională vs. rețetele de top de pe TikTok. Câți copii mai mănâncă bucate românești
Ce se mai păstrează din bucătăria tradițională românească? Cum este ea percepută de generația TikTok? Cum reușim să stabilim o identitate culinară care să reprezinte România? Despre toate acestea au vorbit specialiști în gastronomie la evenimentul ”Amintiri gustoase”.
Prieteni fără granițe. O fetiță refugiată din Ucraina s-a revăzut cu voluntarul care i-a oferit ajutorul la începutul războiului, în urmă cu un an
O mamă din Ucraina și fiica ei au decis, acum, să-l caute pe Andrei, cel pe care îl consideră îngerul lor protector din București. O fotografie postată pe Facebook a făcut reîntâlnirea posibilă.
EXCLUSIV. Pe platourile de filmare din serialul Wednesday. Curtea interioară a Academiei Nevermore și Orașul Jericho, la Buftea
O echipă Euronews România a mers chiar pe platourile de filmare din faimosul serial: în orașul Jericho și la Academia Nevermore. Dar a stat și de vorbă cu cel mai ciudat personaj din film, Thing, adică mâna fără corp a Familiei Addams.
Șampania Regilor. Povestea primei șampanii din România Vechiului Regat realizată în urmă cu 100 de ani
În prag de An Nou, descoperim drumul șampaniei, așa cum a fost ea produsă în Vechiul Regat al României, în urmă cu peste 100 de ani. Povestea a început la o fabrică dn Azuga, construită de o familie de sași, în anul 1892, loc pe care îl vom vizita în minutele ce urmează.
Actrița Alexandrina Halic, vocea poveștilor din copilărie: „Povestea nu lipsește, nu are voie să lipsească din viața noastră”
Are una dintre cele mai iubite voci, este recunoscută imediat după felul în care vorbește, pentru că vocea este cea care i-a făcut pe mulți să o numească „zâna poveștilor citite”. Vorbim despre actrița Alexandrina Halic, cea care a dat glas multor personaje de basm, într-un mod inconfundabil.
Omid Ghannadi, omul faptelor bune. S-a născut în Iran, dar se implică în acțiuni caritabile pentru a-i ajuta pe români
Pe Omid Ghannadi îl cunoaște multă lume. Designerul de interior, de origine iraniană, este unul dintre oamenii care pur și simplu fac fapte bune constant. Se implică mereu în proiecte care au ca scop strângerea de fonduri pentru copiii care provin din medii defavorizate.
Europa din România: Mesaj prin muzică. Elevii Colegiului „Dinu Lipatti”, urări pentru 1 Decembrie
De Ziua Națională a României, se spun multe vorbe frumoase, multe urări de bine le sunt adresate românilor, la nivel oficial sau în rândul oamenilor simpli. Cele mai prețioase urări vin, totuși, de la generația tânără, de la cei mici.
Proiectul „10 pentru București”. Cum transformăm Capitala într-un oraș mai prietenos cu cetățenii
Mai multe ONG-uri au venit cu propuneri care să transforme capitala României într-un oraș mai frumos, mai sănătos, mai european. În paralel cu demersul ONG-urilor, festivalul de film Urban Eye a prezentat Bucureștiul așa cum s-a văzut el în documentare și filme artistice.