Articole scrise de Alida Mocanu
Delicatese de Crăciun, din Viena. Ce este tafelspitz, mâncarea regelui
Viena este unul dintre cele mai vizitate orașe europene în perioada Crăciunului. O echipă Euronews România a vrut să afle mai multe și despre bucătăria tradițională vieneză. Iar printre cele mai alese bucate este, desigur, celebrul... rasol de vită.
Patrimoniu distrus de gloanțe. Pe 22 decembrie 1989, Muzeul Național de Artă al României a devenit teatru de război
Sute de lucrări de artă au fost ținta gloanțelor sau a incendierii cu napalm. La peste trei decenii de la evenimente, nici măcar Rechizitoriul Revoluției române nu a stabilit cu exactitate cine au fost cei care au distrus, în mod deliberat, capodopere din patrimoniul național.
Moș Crăciun vs. Moș Gerilă. Cum au transformat comuniștii sărbătorile de iarnă
Moș Crăciun, așa cum îl știm astăzi în România, a avut și vremuri mai grele. În Comunism, timp de peste 40 de ani, românii îl așteptau pe Moș Gerilă, o copie mai puțin fericită, de inspirație sovietică, a bătrânelului simpatic care împarte daruri.
Gaudeamus 2023: evoluția muzicii rock și „mașinăria de minciuni” în epoca rețelelor de socializare
Care a fost evoluția muzicii rock de la apariția acestui gen muzical? Sau cum arată mașinăria de minciuni în epoca rețelelor de socializare? O parte din răspunsuri le-am găsit în paginile unor cărți, la târgul de carte Gaudeamus de anul acesta. Facem chiar acum o scurtă vizită la târg.
Pelișor, castelul de vis al Reginei Maria
”Te binecuvântez, iubită Românie, patria bucuriilor și durerilor mele! Frumoasă Țară care ai trăit în inima mea. Minunată Țară al cărei vis de veacuri l-am visat și eu.” Așa scria Regina Maria în anul 1933 în testamentul său spiritual pe care l-a numit ”Țării mele și Poporului meu”.
Cum arată la interior Bojdeuca lui Creangă, după restaurare. Experții au dezbătut intens modificările aduse casei
O casă țărănească, mică, sărăcăcioasă. Așa apare în dicționarul limbii române cuvântul BOJDEUCĂ. Am întâlnit acest cuvânt foarte des, în ultima perioadă, odată cu mult controversata restaurare a bojdeucii lui Ion Creangă.
Alexandru Ioan Cuza, Domnitorul Unirii, dar și al eleganței. Sute de piese ce i-au aparținut domnitorului au fost prezentate la MNIR
O simplă vizită la muzeu poate deveni mai profitabilă decât s-ar crede. Pentru că un personaj istoric din manuale poate stârni mai multă curiozitate în cadrul unei expoziții.
Castelul Bran, pregătit pentru Halloween. Cât costă biletele pentru turul special din weekend
Este weekendul în care mulți români, părinți și copii sărbătoresc Halloweenul. Unul dintre locurile preferate pentru acest eveniment al toamnei este Castelul Bran, un loc care îi fascinează deopotrivă pe turiștii români, dar și pe cei străini.
Les Films de Cannes, singurul eveniment cinematografic care aduce în România cele mai noi filme premiate la Cannes
Les Films de Cannes este singurul eveniment cinematografic care aduce în România cele mai noi filme premiate la Cannes, dar și la alte festivaluri importante din Europa, în anul 2023: filmele care au câștigat Ursul de Aur de la Berlin și Leul de Aur de la Veneția.
”Apeirogon”. Romanul pe care să-l citești ca să înțelegi ce se întâmplă acum în Israel și Gaza
Imaginează-ţi următorul scenariu: trăieşti în Cisiordania. Sau în Palestina. Sau în Israel. Eşti musulman-arab, sau eşti evreu. Ai un copil de 10, sau de 13 ani. Eşti un punct pe o hartă cu multe semne de întrebare.
Cămara bunicilor, în ghidul Michelin. Oxana Crețu aduce aromele copilăriei din Basarabia în bucătăria franceză de top
Chef Oxana trăiește la Bordeaux, în Franța. De curând, a tras atenția inspectorilor Michelin, motiv pentru care aceasta a fost inclusă cu o recenzie extraordinară în faimosul Catalog. La București, a fost prezentă la un eveniment gastronomic, un omagiu adus bucătăriei sofisticate, a la francaise.
Expoziție impresionantă de artă contemporană la Timișoara, găzduită într-una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului
Anul acesta, cu ocazia evenimentului Timișoara Capitală europeană a Culturii, spațiul a devenit un punct de atracție pe harta artei contemporane. Zeci de artiști tineri, români, dar și străini, își expun lucrările în această clădire istorică.
Eleganță la Karpatia Horse Show. Pălării chic, cămăşi „La Vallière" și mănuşi de dantelă, pentru spectacolul ecvestru
La Karpatia Horse Show, ținuta vestimentară este şi ea parte din spectacolul ecvestru. Mulți aleg să respecte, cât mai fidel, eticheta unui astfel de eveniment. Pălării chic, mănuşi de dantelă, accesorii, cizme de călărie, toate sunt purtate cu eleganță şi atitudinea potrivită.
De ce există o zi națională a ciorbei? Istoric culinar: Ciorba ne este clar identitară
De ce nu ar exista o zi națională a ciorbei? Este o întrebare la care au dat un răspuns istorici și antropologi culinari, prezenți la un eveniment delicios și care are în centrul atenției chiar ciorba, felul de mâncare nelipsit de pe mesele celor mai mulți români.
Bucureștiul istoric, pierdut printre blocuri. Capitala are 98 de zone construite protejate, cu valoare culturală
Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor a fost într-un hrisov al lui Vlad Țepeș. Pe 20 septembrie 1459. De aceea, capitala sărbătorește la această dată, în fiecare an, ”Ziua Bucureștiului”. Însă, câte motive de bucurie avem cu adevărat?
Armand Assante, invitat special la BIAF: ”Odată ce intri în teatru și film, intri într-o lume complicată”
Cunoscut pentru producții de succes internațional, actorul a jucat și în două filme românești. Armand Assante a vorbit cu o echipă Euronews România despre trecutul său și despre cinematografia actuală.
Primul muzeu imersiv din România. Un nou spațiu al artei și tehnologiei pentru capodoperele lui Gustav Klimt
Un nou spațiu al artei și tehnologiei s-a deschis la București. Este, însă, un loc care, cu siguranță, le oferă vizitatorilor o experiență uimitoare. Proiecții uriașe, sunet și lumină, totul într-un spectacol fermecător.
GALERIE FOTO Primul ”Sărut” al lui Brâncuși. Valoarea de asigurare a sculpturii este de 22 de milioane de euro
La București, la Art Safari, a fost adusă una dintre capodoperele sculptate de Constantin Brâncuși: Sărutul. Este vorba despre prima variantă a Sărutului, realizată de Brâncuși în anul 1907, la începutul carierei sale artistice la Paris.
INTERVIU. Ofelia Popii, de 15 ani în rolul lui Mephisto din ”Faust”: ”În general, la toate personajele, vânez momentele de vulnerabilitate”
Ofelia Popii este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România și una dintre cele mai aplaudate. Echipa Euronews a întâlnit-o la Sibiu, în cadrul festivalului internațional de teatru, unde Ofelia a jucat în nu mai puțin de patru spectacole.
Marcel Iureș în spectacolul ”Creatorul de Teatru”, regizat de Alexandru Dabija: ”Chiar dacă e artă dramatică, fără asta murim”
Marcel Iureș este unul dintre cei mai aplaudați artiști români contemporani. Anul acesta, la Sibiu, actorul a fost protagonistul unei puneri în scenă extraordinare: ”Creatorul de teatru”, în regia lui Alexandru Dabija.
Filme de la Oscar, la TIFF Cluj-Napoca. Casablanca - una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, revine pe ecrane
Unul dintre cele mai iubite filme din toate timpurile va rula în punctul zero al cinematografiei din România, la TIFF. Casablanca, pelicula realizată în anii '40, le face concurență filmelor moderne. Actori și regizori celebri sunt în aceste zile la maratonul cinematografic de la Cluj-Napoca.