Articole scrise de Alida Mocanu
Cămara bunicilor, în ghidul Michelin. Oxana Crețu aduce aromele copilăriei din Basarabia în bucătăria franceză de top
Chef Oxana trăiește la Bordeaux, în Franța. De curând, a tras atenția inspectorilor Michelin, motiv pentru care aceasta a fost inclusă cu o recenzie extraordinară în faimosul Catalog. La București, a fost prezentă la un eveniment gastronomic, un omagiu adus bucătăriei sofisticate, a la francaise.
Expoziție impresionantă de artă contemporană la Timișoara, găzduită într-una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului
Anul acesta, cu ocazia evenimentului Timișoara Capitală europeană a Culturii, spațiul a devenit un punct de atracție pe harta artei contemporane. Zeci de artiști tineri, români, dar și străini, își expun lucrările în această clădire istorică.
Eleganță la Karpatia Horse Show. Pălării chic, cămăşi „La Vallière" și mănuşi de dantelă, pentru spectacolul ecvestru
La Karpatia Horse Show, ținuta vestimentară este şi ea parte din spectacolul ecvestru. Mulți aleg să respecte, cât mai fidel, eticheta unui astfel de eveniment. Pălării chic, mănuşi de dantelă, accesorii, cizme de călărie, toate sunt purtate cu eleganță şi atitudinea potrivită.
De ce există o zi națională a ciorbei? Istoric culinar: Ciorba ne este clar identitară
De ce nu ar exista o zi națională a ciorbei? Este o întrebare la care au dat un răspuns istorici și antropologi culinari, prezenți la un eveniment delicios și care are în centrul atenției chiar ciorba, felul de mâncare nelipsit de pe mesele celor mai mulți români.
Bucureștiul istoric, pierdut printre blocuri. Capitala are 98 de zone construite protejate, cu valoare culturală
Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor a fost într-un hrisov al lui Vlad Țepeș. Pe 20 septembrie 1459. De aceea, capitala sărbătorește la această dată, în fiecare an, ”Ziua Bucureștiului”. Însă, câte motive de bucurie avem cu adevărat?
Armand Assante, invitat special la BIAF: ”Odată ce intri în teatru și film, intri într-o lume complicată”
Cunoscut pentru producții de succes internațional, actorul a jucat și în două filme românești. Armand Assante a vorbit cu o echipă Euronews România despre trecutul său și despre cinematografia actuală.
Primul muzeu imersiv din România. Un nou spațiu al artei și tehnologiei pentru capodoperele lui Gustav Klimt
Un nou spațiu al artei și tehnologiei s-a deschis la București. Este, însă, un loc care, cu siguranță, le oferă vizitatorilor o experiență uimitoare. Proiecții uriașe, sunet și lumină, totul într-un spectacol fermecător.
GALERIE FOTO Primul ”Sărut” al lui Brâncuși. Valoarea de asigurare a sculpturii este de 22 de milioane de euro
La București, la Art Safari, a fost adusă una dintre capodoperele sculptate de Constantin Brâncuși: Sărutul. Este vorba despre prima variantă a Sărutului, realizată de Brâncuși în anul 1907, la începutul carierei sale artistice la Paris.
INTERVIU. Ofelia Popii, de 15 ani în rolul lui Mephisto din ”Faust”: ”În general, la toate personajele, vânez momentele de vulnerabilitate”
Ofelia Popii este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România și una dintre cele mai aplaudate. Echipa Euronews a întâlnit-o la Sibiu, în cadrul festivalului internațional de teatru, unde Ofelia a jucat în nu mai puțin de patru spectacole.
Marcel Iureș în spectacolul ”Creatorul de Teatru”, regizat de Alexandru Dabija: ”Chiar dacă e artă dramatică, fără asta murim”
Marcel Iureș este unul dintre cei mai aplaudați artiști români contemporani. Anul acesta, la Sibiu, actorul a fost protagonistul unei puneri în scenă extraordinare: ”Creatorul de teatru”, în regia lui Alexandru Dabija.
Filme de la Oscar, la TIFF Cluj-Napoca. Casablanca - una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, revine pe ecrane
Unul dintre cele mai iubite filme din toate timpurile va rula în punctul zero al cinematografiei din România, la TIFF. Casablanca, pelicula realizată în anii '40, le face concurență filmelor moderne. Actori și regizori celebri sunt în aceste zile la maratonul cinematografic de la Cluj-Napoca.
INTERVIU. La Casa de Papel, în Ardeal. Actorul Darko Perić, faimosul personaj Helsinki face parte din juriul TIFF
Helsinki, personajul din faimosul serial La Casa de Papel, este zilele acestea la Cluj-Napoca. Vorbim, desigur, despre actorul care interpretează personajul din film, Darko Perić, invitat anul acesta să facă parte din juriul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
TIFF 2023. De ce ne plac filmele nordice. Regizor islandez: Publicul iubește atmosfera misterioasă și sumbră din aceste filme
Filmele nordice au devenit în ultimii ani unele dintre peliculele preferate ale cinefililor. Pe platformele de streaming, numărul seriilor de filme NORDIC-NOIR a crescut. Și asta datorită publicului pasionat de astfel de seriale.
Artiștii al căror geniu a fost descoperit încă din copilărie. Cine au fost copiii minune ai României
La vârsta de opt ani, Ștefan Luchian, pictorul anemonelor, realiza deja primele lucrări care anunțau un viitor mare artist. Poetul Nicolae Labiș a scris primele poeme de succes la doar 12 ani. Sunt doar două exemple.
Tudor Monroe, românul care a compus imnul Cupei Mondiale din Qatar: "România e un loc al păcii, unde găsesc inspirația”
Tudor Monroe este singurul muzician român care a compus un imn al unui campionat mondial de fotbal. S-a întâmplat la Cupa Mondială de anul trecut, din Qatar. Tudor este născut la Zărnești, în județul Brașov. Dar și-a dorit succesul la scară mondială. Așa că și-a încercat norocul la Londra.
Adrian Ghenie. Artistul Corpului Imposibil
Arta nu poate fi făcută fără singurătate. O singurătate bună, a artistului, în atelierul său, în timp ce creează. Tehnologia însă, asaltul excesului de informație asupra omului, toate acestea vor schimba decisiv inclusiv felul în care va arăta arta viitorului.
Mica istorie a marelui mic. Când a văzut lumina zilei faimosul mititel românesc
În ierarhia mâncărurilor românești, mititeii ocupă un loc de cinste, alături de sarmale, mămăligă și salată boeuf. De vită, de porc sau de oaie, micii care sfârâie pe grătar, sunt încărcați cu o istorie despre care mulți știu prea puține.
Grădina Botanică din București, oază de relaxare de Paște. Vizitatorii au putut admira mii de lalele înflorite. GALERIE FOTO
În prima zi de Paște, deși s-au anunțat ploi, unii români au preferat totuși să meargă în parcuri și grădini, pentru a se relaxa. În București, în această dimineață, la Grădina Botanică, localnici, dar și turiști străini, au mers să admire mii de lalele înflorite.
Paștele în Primul Război Mondial. Soldații români erau vizitați de Regina Maria, care le făcea cadouri simbolice
În aprilie 1917, tragedia Primului Război Mondial alungase orice bucurie a sărbătorilor de Paște. Soldații români, aflați pe front, erau măcinați de boli, iar singura lor realitate erau de fapt dramele camarazilor de război, suferința și moartea.
Bucătăria tradițională vs. rețetele de top de pe TikTok. Câți copii mai mănâncă bucate românești
Ce se mai păstrează din bucătăria tradițională românească? Cum este ea percepută de generația TikTok? Cum reușim să stabilim o identitate culinară care să reprezinte România? Despre toate acestea au vorbit specialiști în gastronomie la evenimentul ”Amintiri gustoase”.
Prieteni fără granițe. O fetiță refugiată din Ucraina s-a revăzut cu voluntarul care i-a oferit ajutorul la începutul războiului, în urmă cu un an
O mamă din Ucraina și fiica ei au decis, acum, să-l caute pe Andrei, cel pe care îl consideră îngerul lor protector din București. O fotografie postată pe Facebook a făcut reîntâlnirea posibilă.