ANALIZĂ
Ce vulnerabilități din trecutul lui Mircea Geoană l-ar putea urmări în cursa prezidențială. Politolog: „Vor exista și alte atacuri”
Mircea Geoană are ca „principal atu” faptul că a fost secretar general adjunct al NATO, însă vulnerabilitățile din trecutul său, precum vizita la Moscova înaintea campaniei pentru prezidențiale din 2009, ar putea fi readuse în discuție pe durata campaniei electorale.
Studii. Ce fel de președinte vor românii: de la candidați-locomotivă la candidați-frână, până la problema lui Ciolacu sau atuul lui Lasconi
Cum se prezintă „candidații-titulari", problema lui Ciolacu, „defectul ucigător” al lui Ciucă și singurul candidat care generează emoție. De ce a apărut afirmația „avem nevoie de Băsescu din trecut”.
Zeci de aleși au schimbat tabăra în cei patru ani de mandat. Cum arăta Camera Deputaților în 2020 și cum arată acum
Forța Dreptei, REPER și DREPT sunt partide politice care nu au candidat la alegerile parlamentare din 2020 și totuși, acum, la final de legislatură, au reprezentanți în Camera Deputaților.
Mircea Geoană, văzut în turul 2, cu Ciolacu. De ce el „va schimba jocul” și care a fost elementul-cheie în acea întâlnire cu liderul PSD
Chiar și până acum, sondajele îl dădeau în frunte pe Mircea Geoană, astfel că, după ce a demisionat din NATO, specialiștii spun că el este într-adevăr favorit. Gândirea sa occidentală ar urma să facă difrența, dar și imaginea lui pe plan extern.
De ce s-au viralizat clipurile cu Ion Iliescu, generate cu ajutorul inteligenței artificiale
Ion Iliescu a fost transformat în ”nemuritor” cu ajutorul inteligenței artificiale. Longevitatea fostului președinte al României a devenit subiect de glume în rândul internauților care nu au ezitat să folosească noua tehnologie pentru a-l metamorfoza pe Iliescu într-un „călător în timp și spațiu”
Vinurile românești, promovate pe piața din China și mai puțin în Franța. Consilier economic la Paris: ”E greu să vinzi castraveți grădinarului”
Vinurile din cramele românești sunt promovate pe piețe din Asia, precum China și Vietnam, și pătrund mai greu pe piața din Franța, cel mai mare producător de vinuri din lume în 2023
Războiul din Ucraina, un teren imens de testare a armelor. Analist: Există un interes enorm din partea industriei militare
Frontul din Ucraina s-a transformat într-un „un spațiu imens de testare a unor noi sisteme de armament, a unor noi doctrine de luptă”, unde a fost constatată și o revenire de purtare a luptelor ca în cel de-al Doilea Război Mondial.
Negocieri intense pentru portofoliile de comisari europeni. Care sunt cele mai mari mize
În aceste zile, se poartă negocieri intense pentru portofoliile de comisari europeni. Cele mai râvnite sunt cele cu un puternic impact economic, iar România a anunțat că își dorește un astfel de mandat. Așa că șefa Comisiei Europene va avea discuții intense cu guvernele naționale.
Risc uriaș în ceea ce privește deficitul bugetar al României. Specialiștii trag un nou semnal de alarmă: "Dumnezeule, unde ne ducem cu cheltuielile astea?"
Cheltuielile cu bunuri și servicii marchează un record al ultimilor zece ani. Experții au avertizat de mult timp că măsurile luate de Guvern vor duce la așa ceva.
Numirea comisarului european al României, în vizorul experților: „Victor Negrescu a fost și sacrificat. Vor scoată din pălărie pe cineva - o doamnă, preferabil”
Modul în care premierul Marcel Ciolacu a vrut să negocieze la Bruxelles un portofoliu economic pentru viitorul comisar european al României a fost o „greșeală”, în condițiile în care deficitul bugetar al țării noastre ”este major și toate proiecțiile sunt negative”, a declarat Sorin Ioniță.
C. Pîrvulescu: Ciolacu, Ciucă și Lasconi curtează electoratul de extremă-dreapta. Dacă ajung în turul doi, miza e să ia voturile de la AUR și SOS
Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi vor să atragă electoratul de extremă-dreapta, iar în cazul în care vor ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, își pun speranța ”să ia voturile de la AUR și SOS”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Euronews România.
Ajungerea rușilor la Gurile Dunării, una dintre amenințările esențiale pentru România. General: ”Ar însemna o schimbare strategică”
Prin operația din Kursk, militarii ucraineni au dejucat planul Federației Ruse de a crea centura de est, ce le-ar fi permis rușilor să desfășoare acțiuni ofensive spre Kiev.
EXCLUSIV. Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România. „Biden nu a vrut să se retragă. A fost dat afară”
Președintele american Joe Biden nu a vrut să se retragă, ci a fost dat afară din cursa pentru fotoliul de la Casa Albă, a declarat Adrian Zuckerman fost ambasador al Statelor Unite în România.
Urmările atacului masiv al Rusiei asupra Ucrainei: „Sunt distrugeri mari asupra infrastructurii energetice. Rușii au folosit o tactică nouă”
Ucraina a fost ținta unui atac masiv cu rachete și drone kamikaze, lansate de armata rusă. Explozii puternice au fost auzite în Kiev, iar în unele cartiere a fost întreruptă alimentare cu energie electrică.
Kamala Harris - un președinte pentru toți americanii: „Lupta electorală în SUA e una pentru clase. De aceea a încercat să pară omul tuturor. Și al săracului, și al bogatului”
Odată stinsă euforia care a însoțit Convenția Națională a Partidului Democrat, campania electorală pentru alegerea președintelui SUA continuă cu încrâncenare și lovituri între principalii candidați.
Incursiunea din Kursk, monedă de schimb pentru Ucraina într-o posibilă negociere cu Putin. Cristian Diaconescu: ”Impactul este deosebit de complicat pentru Kremlin”
Publicarea primelor imagini cu incursiunea militarilor ucraineni în regiunea rusă Kursk are un impact ”deosebit de complicat” pentru Rusia care vrea să împingă responsabilitatea spre NATO, a declarat Cristian Diaconescu, la Euronews România
Ce înseamnă, de fapt, îndemnul lui Lukașenko la discuții de pace. ”Un aliat fidel al lui Putin nu poate să facă declarații de capul lui”
”Să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei încăierări”. Este propunerea de încetare a războiului pe care o face președintele din Belarus, cel mai fidel aliat al lui Vladimir Putin.
România nu ar avea capacitățile militare pentru a descuraja Rusia. Experți: Nu speriem pe nimeni. Cei 5.000 de soldați NATO sunt total insuficienți
Cei 5.000 de militari NATO staționați în România sunt ”total insuficienți”, iar capacitățile militare și muniția pe care o are România nu sunt suficiente pentru a descuraja Rusia.
Atacul Ucrainei pe teritoriul rus continuă. Analist militar: ”E o umilință. Rusia este atacată și nu face față”
Kievul vrea să creeze o zonă tampon și coridoare pentru livrarea ajutoarelor pe teritoriul Rusiei. La mai bine de o săptămână de la începerea unei operațiuni militare, trupele ucrainene avansează în continuare în regiunea Kursk, pe mai multe direcții
Topul portofoliilor europene. România ar viza un portofoliu cu o componentă economică
Ursula von der Leyen este în plin proces de a-și face echipa cu care va conduce Uniunea Europeană. Iar portofoliul pe care fiecare țară îl primește contează mult pentru că îi poate asigura prestigiu și vizibilitate la nivelul blocului comunitar.
Cât va rezista incursiunea Ucrainei în Rusia? ”La un moment dat, Rusia va folosi mijloacele pe care le cunoaștem foarte bine”
Cea mai mare incursiune a Kievului peste granița cu Rusia de la începutul războiului este o metodă de presiune pentru a aduce Moscova la masa negocierilor, susține președintele Volodimir Zelenski.
De la legea salarizării unitare la cea din domeniul securității. De ce angajamentele promise de politicieni în PNRR au fost "uitate"
Legea salarizării unitare, modernizarea cadrului legislativ în domeniul securității și apărării naționale, reglementarea lobby-ului, dar și alte proiecte promise bat pasul pe loc.
PNL încearcă formarea unui pol de dreapta. Ce impedimente există în această strategie
Majoritatea partidelor vizate percep demersul lui Nicolae Ciucă drept unul de imagine. Adică o strategie menită inducă publicului impresia unei distanțări față de PSD și, astfel, să crească procentele viitorului prezidențiabil.
Ce știe Ungaria despre Iran. ”E o nouă încercare de a dovedi că ea contează în această perioadă în care deține și președinția Consiliului UE”
Anunțul venit de la ministrul de Externe al Ungariei în legătură cu o acțiune militară a Iranului împotriva Israelului pare a arăta că Budapesta știe mult mai multe decât au reușit de exemplu să afle Statele Unite ale Americii sau serviciile secrete israeliene.
Guvernul a avut încasări record, dar are cheltuieli și mai mari. Comisia Europeană: România va avea cel mai mare deficit din UE īn 2024
Chiar dacă ministrul de finanțe se laudă că luna trecută ANAF a depăşit un prag istoric de venituri, de 50 de miliarde de lei, statul e nevoit în continuare să se împrumute pentru a ține pasul cu cheltuielile pe care le face.
Detaliile date de un psiholog sportiv despre David Popovici. Ce îl face special: "Refuzul e foarte greu, e contrar nevoii de dezvoltare"
"Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuți din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorință, un vis, o chemare". Este un citat celebru din fostul mare pugilist Muhammad Ali, din anii '70.
Cristian Pîrvulescu, despre cazul Alfred Bulai. ”De mâine începe să lucreze Comisia de Etică. L-am suspendat din toate pozițiile”
Cazul lui Alfred Bulai, profesorul pe care mai multe studente l-au acuzat că le-ar fi hărțuit, va fi analizat începând de joi de Comisia de Etică din cadrul Școlii Naționale de Studii Administrative și Politice, a declarat profesorul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice.