La două săptămâni de la începutul celui de-al doilea mandat al său, președintele american Donald Trump a lansat Statele Unite într-un nou război comercial. El a anunțat noi tarife vamale drastice pentru importurile din Canada, Mexic și China - cei mai mari trei parteneri comerciali ai SUA - deși a suspendat temporar taxele pentru bunurile importate de la primii doi parteneri comerciali, după ce aceștia au convenit să intensifice securitatea la frontiera americană. Trump a amenințat, de asemenea, cu tarife și alte țări.
Ce înseamnă un război comercial și de ce a declanșat președintele Statelor Unite un astfel de conflict economic?
Ce este un război comercial?
În general, războaiele comerciale au loc atunci când guvernele aplică taxe vamale mari în încercarea de a-și proteja producătorii interni. Uneori aceste măsuri protecționiste reprezintă represalii la adresa unui alt stat și duc de cele mai multe ori la o spirală a taxelor și contra-taxelor pentru că statele vizate răspund prin măsuri similare.
Robert Basedow, economist politic la London School of Economics and Political Science, a declarat pentru publicația The Washington Post că, deși nu există o definiție standard a unui război comercial, „înțelegem acest lucru printr-o creștere semnificativă a protecționismului, suficient de largă pentru a acoperi mai multe sectoare economice”.
Cele mai recente creșteri tarifare - care au fost aplicate unei game largi de produse din trei țări - corespund definiției unui război comercial, a spus el.
Există mai multe tipuri de instrumente pe care guvernele le pot utiliza în cadrul unui război economic, dincolo de taxele vamale. De pildă putem vorbi de contingentele de import (un plafon de regulă cantitativ ce poate fi importata dintr-un alt stat), norme administrative excesive (de exemplu norme în ceea ce privește siguranța alimentară, standarde de mediu etc.), legislație antidumping și ceea ce Basedow numește „opțiunea nucleară” - interzicerea totală a anumitor importuri.
Potrivit lui Basedow, există trei moduri în care războaiele comerciale s-au încheiat în istorie. În primul rând, una dintre părți recunoaște unilateral înfrângerea și retrage tarifele. În al doilea rând, guvernele ajung la un acord, ambele făcând compromisuri în anumite domenii. Al treilea scenariu, cel mai pesimist, este acela în care conflictul se transformă într-un conflict politic sau chiar militar, acesta fiind modul în care războaiele comerciale din Europa interbelică au contribuit la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.
De ce a început Trump un război comercial?
Casa Albă a încadrat inițial taxele vamale asupra bunurilor din Canada și Mexic ca un răspuns la intrarea ilegală a migranților și a fentanilului pe la frontierele de nord și de sud ale Statelor Unite
Trump a susținut că transporturile chineze de fentanil au ajuns în Statele Unite prin Mexic și Canada și a acuzat Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, că a „subvenționat și a stimulat” companiile să expedieze fentanil și produse chimice conexe în Statele Unite.
Beijingul a denunțat acuzațiile lui Trump, susținând că guvernul chinez nu este responsabil pentru criza din Statele Unite.
Ce înseamnă un război comercial pentru consumatori?
Taxele mai mari la importuri ar putea crește direct prețul bunurilor pentru consumatori pentru că ele se traduc direct în prețul final al produsului, asta în cazul în care companiile nu absorb ele însele aceste taxe. În prezent nu există indicii că marile întreprinderi ar fi dispuse să absoarbă aceste costuri. Dimpotrivă, unele companii au declarat deja că intenționează să transfere costurile către clienți.
Pe termen mai lung, războaiele comerciale ar putea avea consecințe neintenționate, economiștii avertizând că majorările de prețuri ar putea duce la creșterea inflației și la erodarea marjelor de profit ale întreprinderilor.
Trump a recunoscut că „DA, POATE” vor exista unele consecințe pentru consumatorii americani, dar că va fi un preț care merită plătit.