Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost consilier prezidențial: Marea problemă a lui Crin Antonescu este că unii îl asociază cu „o lovitură de stat” dată în 2012

Fostul consilier al președintelui Traian Băsescu, Cristian Hrițuc, susține că problema cea mare a lui Crin Antonescu este tocmai trecutul său. Actualul candidat comun al coaliției PSD-PNL-UDMR-Minorități ar trebui să rezolve cumva percepția unei părți din electorat.

Cristian Hrițuc susține că momentul în care Traian Băsescu a fost suspendat, în 2012, a părut o lovitură de stat, pentru că ar fi avut ingredientele necesare pentru a fi considerată astfel.

Marea problemă pe care ar avea-o Crin Antonescu

Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial și consultant politic: „Crin Antonescu va avea mult de muncă pentru a câștiga inima unui electorat care, la acea oră, a văzut acea mișcare de suspendare. Modul în care a fost pregătită și modul în care s-a derulat a părut atunci ca o lovitură de stat - hai să-i zicem o lovitură de stat hibridă, folosindu-se de anumite pârghii legale. Atunci, în câteva ore, s-a trecut Monitorul Oficial în subordinea Guvernului și s-a luat din Parlament, au fost schimbați șefii Camerelor, s-a trecut peste avizul Curții Constituționale.

Acum, Crin Antonescu are nevoie în special și de acei oameni (n.r.: cei care vedeau drept o lovitură de stat ceea ce a făcut Antonescu în 2012), pentru că acei oameni erau mai mult din electoratul de dreapta, la acel moment. Ei se regăsesc și acum, crede în valorile statului de drept. Iar acum, Antonescu are nevoie și de ajutorul lor ca să ajungă în turul 2, nu mai vorbesc de câștigarea președinției."

Ba mai mult, candidatul comun Crin Antonescu ar avea o mare problemă și în interiorul acestei coaliții. Liberalul ar avea dificultăți, în special, cu liderii PSD.

De amintit că Antonescu este artizanul USL, din 2011-2012, acea coaliție făcută la inițiativa lui Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator de la acea vreme. Iar Crin Antonescu a fost președinte interimar în perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.

Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial și consultant politic: „Dacă vorbim de PSD, lucrurile cred că sunt mai complicate, pentru că sunt mulți lideri de filiale actuali ai PSD care nu au lucrat cu Crin Antonescu, în timpul USL. Deci va trebui să-i convingă pe aceștia.

Problema principală este că va trebui să convingă electoratul PSD care, în ziua de astăzi, așa cum se vede și în cercetări, e mai mult captat de un lider precum Victor Ponta sau chiar Călin Georgescu. În privința liderilor PNL, datorită faptului că ei au făcut acea fuziune, au un interes direct mai mare, dar va fi foarte greu pentru lideri care, ani de zile, au avut un adversar în Crin Antonescu, să-i dea o susținere credibilă.

Poate că îl vor susține, dar de aici și până a da niște mesaje din inimă, e cale lungă. Mulți nu-și mai aduc aminte că a fost o luptă politică extrem de dură între partidul ui Traian Băsescu și ce a simbolizat USL și în special echipa de conducere Crin Antonescu - Victor Ponta. Va fi multă muncă de convingere, pentru că liderii se aliniază pe interse pragmatice directe. Dar de aici încolo, membrii de partid și liderii de partid sunt puțin față de electoratul lor. Important e ca Antonescu să aibă susținerea celor două conduceri de partid, să convingă măcar baza sau electoratul dur."

Încă există temeri că, în interiorul PSD, la baza formațiunii politice, unii dintre delegați să prefere varianta unui candidat propriu. Dar această soluție este respinsă oficial, în momentul de față, de actuala conducere a social-democraților. Iar Marcel Ciolacu susține că acest lucru ar echivala cu ruperea actualei coaliții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE