Timp de aproape 16 luni, cât timp s-a desfășurat războiul în Gaza, până la acordul recent de încetare a focului, diferiți politicieni și analiști au dezbătut problema guvernării regiunii în contextul post-război. Momentan. Din această dezbatere nu a rezultat un consens clar.
Hamas, deși slăbit, controlează încă cea mai mare parte a teritoriului și încearcă să își consolideze această autoritate. În conformitate cu termenii încetării focului, Israelul ar trebui să se retragă treptat din Gaza, dar trupele sale încă ocupă părți cheie ale teritoriului.
Un grup de contractori de securitate străini oferă un alt model de guvernare. La invitația Israelului, aceștia administrează un punct de control pe o arteră crucială din nordul Fâșiei Gaza, verificând vehiculele pentru a depista eventuale arme. Unii oficiali israelieni spun că această activitate s-ar putea dezvolta într-o formă de guvernare a zonei.
În sud, reprezentanți ai Autorității Palestiniene au început, în cursul weekendului, să fortifice un punct de trecere a frontierei cu Egiptul. Autoritatea, care a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza în favoarea Hamas în 2007, speră că, în timp, va putea să guverneze din nou teritoriul.
Pentru moment, nu este clar care model va deveni modelul dominant. Rezultatul va depinde probabil în mare parte de președintele Trump, așa cum notează și publicația The New York Times. Iată ce ar presupune fiecare scenariu de guvernare.
Hamas
La eliberarea ostaticilor israelieni de acum câteva zile, Hamas a ținut să arate că rămâne forța dominantă din Gaza. Sute de militanți Hamas mascați s-au adunat la fiecare punct de eliberare, dând impresia că gruparea, deși lovită de 16 luni de război, este încă la conducere.
Pentru majoritatea israelienilor, prezența pe termen lung a Hamas în Gaza este neplăcută. Unii ar putea-o accepta dacă Hamas ar fi de acord să elibereze toți ostaticii rămași în Gaza. Alții, în special cei din zona extremei drepte israeliene, doresc să reia războiul, pentru a distruge complet gruparea, chiar dacă ar pune în pericol viețile ostaticilor rămași în mâinile Hamas.
Dacă Hamas rămâne la putere, va fi greu pentru grup să reconstruiască Gaza fără sprijin internațional. Deoarece mulți donatori străini vor fi, cel mai probabil, reticenți în a acorda ajutor dacă Hamas rămâne la putere în Gazam, este posibil ca grupul să cedeze puterea de bună voie. Cel puțin temporar. În cadrul discuțiilor mediate de Egipt, reprezentanții Hamas au declarat că ar putea preda responsabilitățile administrative unui comitet de tehnocrați palestinieni, însă este puțin probabil ca gruparea să își desființeze de bunăvoie aripa armată chiar dacă ar înceta să gestioneze afacerile civile din Gaza.
O ocupație israeliană
Un alt scenariu ar fi o ocupație militară israeliană. Israelul a păstrat controlul asupra unei zone tampon de-a lungul granițelor din Gaza. Pentru a pune capăt războiului și a asigura eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza, Israelul trebuie să evacueze în cele din urmă acest teritoriu. Dar acest lucru este de neconceput pentru membrii importanți ai coaliției lui Netanyahu, ceea ce înseamnă că acesta ar putea prelungi ocupația din zonă sau chiar să o extindă, pentru a evita prăbușirea guvernului său.
Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, Netanyahu ar avea probabil nevoie de sprijinul administrației Trump, care a semnalat că dorește prelungirea încetării focului pentru a permite eliberarea tuturor ostaticilor. Revenirea la război ar anula, de asemenea, orice șansă pe termen scurt a unui acord între Israel și Arabia Saudită.
O forță internațională
Când trupele israeliene s-au retras săptămâna trecută din cea mai mare parte a coridorului Netzarim, o zonă strategică care leagă nordul și sudul Fâșiei Gaza, acestea au permis unnui număr mare de contractori să pătrundă în zonă. Conduși de agenți de securitate egipteni, contractorii verifică traficul spre nord pentru a depista arme, sperând să încetinească eforturile Hamas de a-și reînarma militanții în nordul Fâșiei Gaza. Două companii americane sunt implicate în acest proces, dar nu este clar ce rol joacă acestea pe teren.
Unii oficiali israelieni spun că acest tip de ocupație ar putea fi extins - atât din punct de vedere geografic, cât și al responsabilității - pentru a cuprinde roluri administrative într-o zonă mai largă, cu sprijinul public și financiar al unor state arabe importante precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Autoritatea Palestiniană
Ultimul scenariu ar implica o revenire la guvernare a Autorității Palestiniene. Acestea a mai condus în trecut Fâșia Gaza, înainte ca Hamas să preia puterea în 2007. Israelul a permis oficialilor Uniunii Europene și ai Autorității Palestiniene să repornească operațiunile la punctul de trecere Rafah - un punct de control de la granița dintre Gaza și Egipt.
Public, guvernul israelian a minimalizat implicarea Autorității la punctul de control, în parte pentru a evita supărarea membrilor coaliției lui Netanyahu.
Însă operațiunile de la Rafah au alimentat speculațiile conform cărora Netanyahu, sub presiunea lui Trump și a liderilor arabi din Golf, ar putea tolera un rol mai larg pentru Autoritate, probabil în parteneriat cu forțe de menținere a păcii sau contractori străini.