Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce rol joacă Victor Ponta în ecuația alegerilor. Expert: „Probabil va face un deal cu George Simion"

Jocul lui Victor Ponta rămâne un semn de întrebare, dacă avem în vedere contextul actual. Deputatul PSD a fost demis de Marcel Ciolacu din funcția de consilier onorific și a făcut-o la scurt timp după ce Ponta a anunțat că va „intra în luptă”. El nu a spus că va candida la alegerile prezidențiale, însă Ciolacu a precizat că, dacă se va întâmpla așa ceva, Ponta va fi obligat să demisioneze din PSD, pentru că alianța PSD-PNL are deja un candidat în persoana lui Crin Antonescu.

În ultimul timp, Ponta a fost din ce în ce mai „admirativ” la adresa lui Călin Georgescu, iar experții consideră că fostul premier ar avea un plan bine pus la punct în acest sens. Practic, el ar intenționa să capteze din felia votanților lui Georgescu și din cea a admiratorilor PSD și să urce, astfel, în turul 2.

Ce rol joacă Victor Ponta în ecuația alegerilor

Cristian Hrițuc, consultant politic și fost consilier prezidențial: „Cred că Ponta a văzut că există un culoar pe acest curent izolaționisto-anarhist. Și cred că Ponta are în cap scenariul următor: Călin Georgescu nu va candida și probabil Ponta va face un deal cu George Simion, ca unul dintre ei, în speță Ponta, să fie candidatul acestor izolaționiști.

El așteaptă să vadă cum vor decurge evenimentele. Cred că vizează să călărească acest val, dar vrea să se plaseze acolo, să prindă el culoarul și să revină în politică, la nivel mare. În acel moment, când ar fi un prezidențiabil - cu destule șanse de a ajunge în turul 2, pe un scenariu de genul acesta, în care el ar fi exponentul acestui curent - atunci, chiar dacă ar pierde în turul 2, ar avea câteva milioane de voturi în spate și un cuvânt mare de spus despre viitorul PSD.

Eu văd un scenariu ipotetic care nu ar trebui exclus: Călin Georgescu, oprit să candideze, prin decizia CCR și o posibilă negociere între Ponta și Simion. Bineînțeles, trebuie să fie de acord și Simion, care a spus că nu candidează dacă Georgescu va fi în cursă. În același timp, putem merge și pe scenariul în care să fie doi candidați, Ponta și Simion, pe același curent.

Cred că și Ponta a văzut culoarul, intuiește, așteaptă să se alinieze astrele, vom vedea dacă se aliniază. Și într-un fel, și în altul, cu jocul făcut de Ponta, el are în vedere două obiective: primul este câștigarea președinției și al doilea este coagularea acelui curent și, de ce nu, un viitor joc în PSD.

O parte din electoratul care l-ar vota pe Georgescu este, de fapt, un electorat care a fost în siajul PSD. Acest electorat are nevoie de un lider și va conta enorm pentru viața politică de după aceste alegri cine va reuși să câștige inima acestui electorat, în speță a celui PSD care se uită acum la Călin Georgescu. Eu cred că domnul Ponta face un joc interesant. Asta nu înseamnă că îl văd cu șanse reale în câștigarea președinției. (...)

Nu tot acest bazin face parte din PSD, dar e clar că și mulți votanți PSD s-au orientat către Georgescu și putem să ne dăm seama din diferențele din scurt."

Mai mulți specialiști spun că este de așteptat ca Ponta să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale, însă doar dacă va fi sigur că va avea „o armată de partea sa”. Numai că o eventuală asociere a sa cu partidul care îl susține pe Călin Georgescu nu prea ar fi acceptată de votanții lui Georgescu. În schimb, el ar urma să aibă unele „portițe” la AUR.

Andrei Țăranu, politolog: „Termenul de anarhist nu merge prea bine aici, pentru că ei sunt, mai degrabă, dacă nu fasciști, cel puțin de o extremă dreaptă conservatoare. Iar extrema dreaptă conservatoare este întotdeauna într-un stat foarte puternic, ultrapolițienesc, ultraopresiv, etc.

Oamenii ăștia vor răzbunare și, cel puțin din punctul ăsta de vedere, nu cred că tot electoratul care îl votează pe Georgescu sunt niște PSD-iști dezorientați sau supărați. O bună parte dintre ei vin mai degrabă din dreapta, care l-au votat pe Băsescu și care au fost, la un moment dat, la PMP și s-au mutat spre AUR și spre Călin Georgescu.

La un moment dat, ei au votat și PRM, dar cei care sunt tineri în niciun caz nu vin dinspre PSD, ci dinspre o zonă care e destul de greu de controlat, greu de intrat în ea, dar care fac parte din această categorie socială foarte nemulțumită și care așteaptă. Deși totul este într-o linie ultracapitalistă toată lumea de acolo de fapt așteaptă intervenția statului în existența lor și salvarea din partea statului.

Ponta face un joc foarte interesant, nu știu dacă îi va ieși, pentru că aș aduce aminte ieșirea domnului Claudiu Târziu, care spunea că este forțat să își pună un candiat și cel mai probabil va fi Simion sau poate chiar Târziu, tocmai pentru că am ajuns ca AUR să fie al doilea partid din România și nu pot să-i dea voturile unui Ponta, cu care relațiile lor sunt mai degrabă ambigue. Probabil că există o relație bună Ponta - Simion, dar nu știu dacă această relație se duce la nivelul întregului partid și a întregului bazin suveranist, să-i spunem așa, izolaționism de extremă dreaptă."

  • Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale este 15 martie.
  • Campania electorală va începe pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai.
  • Ponta a înregistrat la OSIM marca „România 2030”.
  • Victor Ponta a spus că „sistemul actual nu acceptă poziții patriotice”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE