Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Ioniță, despre relația Crin Antonescu - Klaus Iohannis. „E un fel de Putin-Medvedev”

Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare, este considerat un continuator al președintelui Klaus Iohannis, iar relația acestora ar putea fi comparată cu cea dintre liderul rus Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, fost președinte și premier rus, cu care Putin a făcut „rocada” la putere la Kremlin, a declarat Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, la Euronews România. În schimb, sociologul Dan Jurcan, directorul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), a afirmat că Antonescu este creditat cu șanse de a intra în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, însă „rămâne de văzut dacă cei din PSD vor reuși să-și convingă electoratul să dea un vot unui liberal și să meargă pentru prima dată în campania prezidențială fără un candidat propriu”:

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, a vorbit despre modul în care Crin Antonescu și Klaus Iohannis „au contribuit unul la ascensiunea celuilalt” în politică și despre cum actualul candidat la președinție susținut de coaliția de guvernare este văzut ca un continuator al politicilor lui Iohannis.

„Mi se pare că relația Crin Antonescu, continuitarea Iohannis, e un fel de Putin-Medvedev. Te-am pus, eu te-am adus pe tine. Acum te pun un pic în locul meu, cum a fost Crin Antonescu. Pe urmă vin eu și pe urmă iar trebuie să continui moștenirea mea. Mi se pare puțin probabil că va ieși chestia asta. (...) Din păcate, în special coaliția de guvernare s-a depărtat foarte mult anul trecut de relația cu electoratul. De aceea au și avut votul antisistem”, a afirmat Sorin Ioniță, la Euronews România.

Care e relația Crin Antonescu - Klaus Iohannis și ce ar avea în comun în parcursul politic

  • În data de 13 octombrie 2009, Klaus Iohannis a fost propus de PNL pentru funcția de prim-ministru al României, după ce guvernul Boc a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură.
  • În primul tur al alegerilor prezidențiale din 22 noiembrie 2009, Crin Antonescu a terminat pe locul al treilea, cu un scor de 20,02% dintre voturi.
  • În 2011, Crin Antonescu era președinte al PNL, iar Eduard Hellvig deținea funcția de secretar general al partidului. Cei doi au fost artizanii USL, alianța dintre PNL și PSD, care a reușit să înlăture de la putere guvernarea girată de președintele Traian Băsescu.
  • În martie 2014, alianţa USL s-a rupt, după ce Victor Ponta a refuzat să-l numească vicepremier şi ministru de Interne pe liberalul Klaus Iohannis, la acea vreme primar al Sibiului.
  • La alegerile europarlamentare din mai 2014, PNL a obţinut numai 15%, iar Crin Antonescu a demisionat din fruntea partidului. În fruntea PNL a fost ales Klaus Iohannis, care ulterior l-a învins pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.

Poate fi comparată relația Crin Antonescu - Klaus Iohannis cu tandemul Vladimir Putin - Dmitri Medvedev?

  • Vladimir Putin a venit la putere pentru prima dată ca prim-ministru în august 1999, iar în anul următor a fost ales președinte, fiind desemnat de Boris Elțîn.
  • În 2008, după două mandate prezidențiale, Putin i-a predat rolul lui Dmitri Medvedev (președinte al Rusiei între 2008 și 2012) și a făcut, formal, un pas în spate, pentru a deveni din nou prim-ministru.
  • Putin s-a întors la Kremlin în 2012 și este considerat liderul rus sau sovietic cu cea mai lungă perioadă de conducere după Iosif Stalin.

„Dacă insistă cu asta și cu sondaje mânărite ca să-l arate pe Crin Antonescu în vârf, vor căpăta ce vor merita. Problema e ce se întâmplă cu țara, pentru că din acest recul, nu neapărat se duc ca protest într-o direcție acceptabilă, se pot duce în direcții imprevizibile. Este numai vina lor, cum este și răspunderea pentru anul trecut. Nu a plătit nimeni. A demisionat cineva până la urmă? Că s-au retras doi lideri de la PNL care a acum sunt în spate, dar sunt tot pe la servicii. L-au domesticit și pe Bolojan, i-au pus zgardă, cântă cu Iohannis”, a mai spus Sorin Ioniță.

Dan Jurcan, directorul IRES: „Crin Antonescu nu a mai fost în politica românească de aproape 10 ani”

Invitat în studioul Euronews România, Dan Jurcan, directorul IRES a punctat că, în acest moment, sondajele îl prezintă cu 25% pe Crin Antonescu, „în condițiile în care Călin Georgescu parcă are 38%”.

„Nu spune neapărat că și intră în turul doi. E o fotografie de moment care trebuie luată ca atare. Este mai degrabă o validare pentru coaliția de guvernare că ar putea fi un candidat cu șanse pentru turul doi”, a explicat el.

De asemenea, sociologul a amintit că fostul lider liberal Crin Antonescu nu a mai fost activ în politica românească de aproape 10 ani, iar în aceste condiții „rămâne de văzut dacă cei din PSD vor reuși să-și convingă electoratul să dea un vot unui liberal”.

„E destul de problematic. Crin Antonescu nu a mai fost în politica românească de aproape 10 ani. Pe de altă parte, are avantajul că este, pentru electoratul liberal cunoscut, posibil frecventabil. (...)

Rămâne de văzut dacă cei din PSD vor reuși să-și convingă electoratul să dea un vot unui liberal și să meargă pentru prima dată în campania prezidențială fără un candidat propriu. Deocamdată, și-au asumat această decizie și liberalii și social-democrații. Dau dovadă de predictibilitate. E un lucru relativ de b un în acest mediu incert în care ne aflăm și internațional, dar și local”, a mai precizat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE