Cu toate că a trecut ceva timp, ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din România, cu anularea primului tur și cu toată situația creată, continuă să țină capul de afiș nu doar în societatea românească, ci și în cancelariile occidentale.
Între timp, după numirea noului guvern, „cazul Călin Georgescu” continuă să fie o enigmă. În plus, în această ecuație, coaliția PSD-PNL-UDMR l-a aruncat în luptă pe Crin Antonescu, drept candidat comun la prezidențiale. Numai că totul a creat o adevărată discordie brusc, iar Antonescu s-a „autosuspendat” și iar situația a devenit aproape comică, dacă nu ar fi tragică.
De ce Crin Antonescu nu ar mai fi candidatul comun al coaliției
Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „Pare că nu (n.r.: nu mai are șanse Crin Antonescu să fie candidatul alianței), dar după ce s-a întâmplat în ultimele două-trei luni în România, te poți aștepta la orice. E o parte din dominoul ăsta foarte absurd în care trăim și în care astea sunt zig-zaguri mici, la metru pătrat.
Dar nouă nu ni s-a explicat desenul mare, de ce s-a făcut, cum s-a făcut, de ce n-a stabilit data alegerilor, de ce amână, ce e cu toate jocurile acestea, cine controlează partidele. Toată ambiguitatea asta se varsă, până la urmă. De aceea a crescut Georgescu, pentru că, de un an, se fac niște jocuri foarte necredibile, în care partidele principale par că sunt trase de ață.
Crin Antonescu trebuie să explice, în primul rând, de ce a plecat acum zece ani. A zis: am plecat, gata, nu mai explic nimic și nu mai revin. Și acum revine și iar pleacă. În care țară se întâmplă chestiile astea? Și tu vrei să fii credibil? (...)
Era foarte important să avem niște alegeri și să avem alți lideri decât Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu la conducerea țării. Cum? Prin demisie, ceea ce Ciolacu făcuse, dar a revenit asupra ei. A fost adus de guler înapoi: mă, băiatule, nu faci ce vrei tu aici, noi te-am pus și ieși când îți spunem noi. Trudeau și-a dat demisia. Credeți că îl întorc serviciile secrete canadiene?
Crin Antonescu nu vrea să fie candidat de rezervă. De aceea a apărut mini-criza asta. Ca la alegerile pentru București. Au încercat cu figuri-perdea, să se ascundă toți după unul care le ieșea lor, din nu știu ce calcule, că e mai eligibil, serviciile l-au binecuvântat, etc și, de fapt, s-a spart toată strategia și a mers fiecare cu candidatul lui. Posibil să se întâmple așa și acum, caz în care culoarul pentru Nicușor Dan și Elena Lasconi este foarte mare. Și chiar și pentru extremiști."
Cazul Georgescu se aseamănă cu cazul Stoianoglo
Ceea ce s-a întâmplat cu Călin Georgescu, cu apariția lui „hipersonică”, poate fi comparată cu cazul lui Alexandr Stoianoglo, candidatul pro-rus la președinția Republicii Moldova. În cazul lui Stoianoglo, autoritățile de la Chișinău au descoperit liniile de finanțare directă de la Moscova, sau cel puțin o parte din ele.
În plus, o publicație moldovenească a reușit să-și infiltreze un reporter, timp de trei luni, în această rețea care cumpăra pur și simplu voturi cu bani rusești. Totul a fost filmat și documentat, iar autoritățile au luat în calcul și acele date pentru a mai tăia cordoanele care alimentau acea rețea.
În România, Călin Georgescu pare să fi apărut de nicăieri și extrem de rapid în spațiul public, cu două luni înainte de alegeri. Însă doar pare, pentru că informațiile au apărut, pas cu pas, referitoare la ascensiunea lui, iar multă lume știe că el a ocupat funcții în stat de peste 15 ani.
Ulterior, a venit șocul din primul tur al alegerilor prezidențiale, de pe 24 noiembrie 2024, când Georgescu a primit cele mai multe voturi. Pe fondul informațiilor din CSAT, privind implicări ale factorilor externi statali (n.r.: cu referire la Rusia), alegerile au fost anulate. Numai că autoritățile nu au prezentat extrem de clar dovezile. Iar dovezile sunt cerute și de UE.
Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „Pe poporul român îl pot aburi ușor, dar pe partenerii străini e o iluzie că-i poți aburi spunându-le că: 'am avut noi trei pagini de la SIE, de compunere de liceu, că, în general, Rusia trollează și face'. Și ăla e un motiv să anulezi niște alegeri. Alea nu sunt dovezi. Amestecă manipularea pe rețele, pe TikTok și algoritmi, cu atacuri cibernetice, care e cu totul altceva. Deci ei merg înainte cu aceste prostii, încercând să suprime, să acopere problema nerezolvată, explicarea anulării alegerilor, pe o bază legală, nu pe povești.
Or fi fost (n.r.: implicările Rusiei), dar problema mare e că nu e nimeni pe aici care să le găsească. Că nu suntem Estonia, Suedia, Finlanda, care știu când se îngroașă gluma și au instituții care fac asta. La noi, e mămăligă.
A explicat vreo instituție românească din ce trăiește omul ăsta (n.r.: Călin Georgescu) de vreo 15 ani? Are o viață prosperă, cu vile, cu drumuri dus-întors Viena. E profesor-asociat la Universitatea din Pitești, care e universitate de stat, adică ia 60 de lei pe oră, că atât e plata pe oră la universități de stat. Dincolo de faptul că n-a declarat nimic în alegeri, că n-are mandatar financiar, etc. Dar ANAF? Băi, omule, tu din ce trăiești? Ai plătit impozite? Păi nu vedeți că e un blat? Nimeni nu-l întreabă nimic."
Va mai putea candida la prezidențiale Călin Georgescu?
Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „Ne punem întrebarea dacă va candida. E o întrebare extraordinar de bună, pentru că am avut situația cu doamna Șoșoacă. Iar problema nu sunt ei, ca atare, pentru că ei sunt niște personaje complet nefrecventabile. Problema ce precedent creezi pentru viitor și care e regula pe care o aplici. Mie mi se pare că anumite instituții au picioare de mămăligă când e să se ducă după ei cu chestii reale, de exemplu după bani. Pentru că cine știe peste cine dai pe acolo, cine știe cine l-a creat pe Georgescu, cine știe ce generali rezerviști sunt în preajma lui? Putem avea vreo încredere?
Avem toate motivele și bagă câte o fisă (n.r.: Rusia poate influența alegerile din România). E ușor și ieftin să destabilizezi România. În Moldova ai alte rețele. Aici s-a mers puțin altfel. Dar până la urmă, filosofia este aceeași: creezi niște comunități - Georgescu nu s-a inventat pe TikTok, el este în grupuri închise de Whatsapp, era pe Telegram, era în ale parohiilor, era în din astea naturiste, era în din alea de părinți, de la școli - deci despre el se vorbea.
Și când au început masiv, cu campanie-fulger, în două luni, pe TikTok, acelor oameni li s-au declanșat resorturile emoționale. Dar le aveau, pentru că ei știau cine e omul ăsta. El trebuia urmărit în teren de serviciile de informații, trebuiau să-i știe rețelele, trebuiau să știe de unde-i vin banii, că nu poți să umbli prin țară fără bani. Suntem nebuni la cap? Ăsta bate țara, face naveta la Viena de atâția ani și nimeni nu-l întreabă? Dar al cui e? Păi nu SIE l-a creat? Adică fostul serviciu de informații externe. Nu de acolo vine el, adică din perioada ceaușistă? Noi cum putem ști când l-au dat afară din SIE? Că probabil l-au dat afară la un moment dat. E în dosarele lor. Trebuie să deschidă fișetul și să se uite în propriile dosare, ca să vadă cine e Georgescu.
Au descalificat-o întâi pe Șoșoacă, au anulat alegerile și vine procurorul general și zice: păi nu avem cadru legal pentru așa ceva. Păi și atunci cu ce ați scos-o pe Șoșoacă? De fapt, au. Deci asta este o minciună a unor speciali leneși, care vor să iasă la pensie la 45 de ani și nu vor să facă nimic. Adică nu vor să-și ia chestii grele. Există cadru legal pentru a sancționa discursul urii, apologia mișcării legionare, astea există în cadru legal. Dar ai făcut ceva măcar după anularea alegerilor? A început vreun caz procuratura? Cum o să-l scoată pe Georgescu? Pe ce? Tot pe o decizie de 3 pagini a CSAT?
O să candideze alții pe segmentul suveranist. O să fie George Simion, reîncearcă Șoșoacă, Dan Puric, se găsesc oameni. Victor Ponta, nu știu. E greu să faci predicții pe psihologia unor oameni care nu sunt chiar în apele lor, inclusiv Ponta. Dar Ponta are o istorie toxică. Doamne ferește dacă ar veni rușii! Mi-e teamă că o să trebuiască să ne apărăm singuri."
Alegerile, împinse până după Paște? Cui ar folosi?
În aceste condiții, când nu este sigur absolut nimic, datele vehiculate pentru alegerile prezidențiale ar putea fi decalate. Inițial, se discuta despre 23 martie (turul 1) și 6 aprilie (turul 2). Însă aceste date sunt incerte și se vorbește deja despre împingerea lor după Paște. Însă cui ar folosi așa ceva?
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Acest calcul l-a exprimat domnul Bolojan încă din decembrie, imediat după decizia CCR. Apoi au existat o serie de critici referitoare la acest lucru, s-a revenit și s-a vorbit despre aprilie și s-a ajuns la acest numitor comun.
Calculul este destul de simplu. Este vorba de o stare de emotivitate a oamenilor care nu știau cine este Călin Georgescu și care au devenit susținători fanatici ai acestuia în doar două săptămâni. Este evident că nu e un fenomen normal. Această stare de emotivitate ar putea duce, în timp - este teza lui Nicușor Dan - la scăderea acestei intensități. E o ipoteză.
Alta este că lunile de iarnă, care pot fi dificile și care ar putea crește valul de protest, se vor duce, iar primăvara, cu speranța și bucuria, vor putea face ca electoratul să fie ceva mai deschis. Sunt calcule de genul acesta, nu există cercetări și nu se pot face cercetări în legătură cu asta. Își programează politicile în funcție de sondaje, dar aceste sondaje au eșuat lamentabil, inclusuv în ceea ce privește exit-poll-ul.
Aduceți-vă aminte că exit-poll-ul îl dădea, până seara târziu, pe 24 noiembrie, pe domnul Ciolacu în turul al doilea și în final, doamna Lasconi a ajuns acolo. Știm că au fost niște accidente tactice, niște erori ale PSD, relativ recunoscute. Domnul Simonis recunoaște că i s-au dat voturi lui Simion, probabil mai mult de 2.000 și asta ne-a dus în această situație. O să vedeți, politicienii aceștia care ne-au împins pe marginea prăpstiei și care sunt gata să ne trimită în fundul prăpastiei se joacă în continuare cu noi. Ei nu înțeleg că genul acesta de artificii riscă să împingă societatea românească în prăpastie.
Nu cred că va avea dreptul (n.r.: Georgescu de a candida). CCR va stabili acest lucru. Încălcările Constituției sunt cât se poate de clare. Sunt unii care vor să-l susțină, ne spun că are 40% intenție de vot. Dar intenția de vot din sondaje nu înseamnă absolut nimic și nu trebuie să decidă cine vor fi candidații. Dacă domnul Georgescu nu recunoaște ordinea constituțională din România - și nu o recunoaște, pentru că, afirmațiile pe care le face în continuare sunt într-o asemenea direcție - nu este apt pentru a candida și pentru a fi președinte al României.
Altfel, situația devine foarte gravă, înseamnă că aruncăm România în prăpastie. CCR nu este o parte a justiției, es trebuie să ia decizii politice și, conform Constituției, este singura mandatată să ia aceste decizii. Atacurile împotriva CCR, care nu se poate apăra, sunt nu numai nejustificate, dar sun atacuri împotriva democrației și a statului de drept. Și partidele antisistem - am văzut și USR făcând asta - nu fac altceva decât să sape la rădăcina democrației și să otrăvească scoietatea cu idei conspiraționiste."