Ordonanța „trenuleț”, care ar urma să fie adoptată, prevede aplicarea mai multor măsuri economice. Printre ele, înghețarea pensiilor și a salariilor pentru angajații de la stat, precum și renunțarea la voucherele de vacanță.
Ordonanța „trenuleț”, pe scurt
- înghețarea salariilor bugetarilor
- valoarea pensiilor se menține
- orele suplimentare nu se mai plătesc
- nu se mai dau tichete de masă
- fără vouchere de vacanță
- se suspendă angajările prin concurs sau examen
Despre ce efecte vor avea toate aceste măsuri, a vorbit, la Euronews România, analistul economic Adrian Codîrlașu, președinte CFA.
Consumul a fost prea sus anul acesta
Adrian Codîrlașu, analist economic: Anul acesta, ne-am dus cu consumul prea sus. E normal să avem cumva o corecție pe partea de consum în anul viitor. La nivel macro, va fi cumva o temperare a consumului în 2025. Dar ne-am dus la nivelul acesta de consum, practic la supraîncălzirea consumului în anul 2024, și pe fondul cheltuielilor publice extrem de ridicate.
Ne îndreptăm cu deficitul bugetar undeva sub 9% din PIB, un nivel extrem, extrem de ridicat și nesustenabil. Din această cauză, având în vedere și faptul că administrația publică în România e cea mai scumpă din Europa, dacă ne raportăm la costul întreținerii ei versus venituri bugetare, cumva de aici să înceapă și reducerea cheltuielilor publice. Vedem că, în special, în locurile acestea se uită Guvernul, ceea ce e corect pentru anul următor.
Cu siguranță, vor mai apărea multe asemenea propuneri. Deocamdată, până când sunt adoptate, sunt la stadiul de propuneri. Dar vom vedea probabil cel puțin o parte dintre ele adoptate. Însă, în lipsa reducerii cheltuielilor publice, cu atât mai mare va fi nevoia de a crește taxele. Deci, cumva asta e alternativa: a crește taxele pentru întreaga economie.
Vor fi și majorări de taxe
Practic, asupra oamenilor din afara sectorului public, cumva reducerea cheltuielilor din administrația publică ar însemna să nu crească taxele pentru ei. Deci cumva trebuie să ne uităm la reducerea cheltuielilor în sectorul public și în modul acesta vor fi impactați pozitiv românii. Sau va crește mult mai puțin taxarea. Dar eu mă aștept să avem și anumite majorări de taxe.
Întâi ar trebui toți să plătim aceleași taxe, la aceleași venituri. Deci cumva primele taxe vor fi reducerea facilităților, ceea ce pentru unii va însemna o majorare a fiscalității. Deci, de aici ar trebui să începem.
Și este și un studiu al Consiliului Fiscal în sensul acesta, de acum aproape 2-3 ani, care vorbește că, dacă se elimină aceste facilități și în general o facilitate e pe perioadă limitată, nu nelimitată. Cumva calculele respective arătau o creștere a încasărilor cu până la 2% din PIB, un lucru semnificativ și care ar reduce sau chiar elimina nevoia de taxe suplimentare.
Presiune mare pe bugetul din 2025
Dacă ne gândim la anul acesta, anumite măsuri, mai ales majorări de salarii în sectorul public și majorările de salarii în sectorul public, au fost aproape duble, ca și nivel procentual decât din restul economiei.
Deci aceste majorări s-au aplicat doar pentru câteva luni, nu pentru tot anul. În 2025, se vor aplica tot anul, de aici presiunea mare pe buget în anul 2025. Din această cauză, stopând anumite angajări sau înghețând salariile în sectorul public, cel puțin Guvernul se asigură că nu mai cresc suplimentar aceste cheltuieli și cumva se menține deficitul bugetar la nivelul din 2024, nu mai crește. Apoi vom mai vedea pe parcursul anului viitor și alte măsuri menite în continuare să reducă deficiul bugetar.