O cerere de suspendare a președintelui Klaus Iohannis a fost depusă la Parlament. Demersul este susținut de AUR, SOS și POT, care de altfel a inițiat procedurile. De altfel, Dan Jurcan, directorul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), a afirmat că există voci în PNL care cer o retragere a lui Iohannis.
„Iohannis este o piatră de moară pentru actuala coaliție și mai ales pentru Crin Antonescu, pentru că orice asociere cu Iohannis te depunctează electoral în acest moment”, a declarat Dan Jurcan, la Euronews România.
În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Dan Jurcan a evidențiat că „sunt voci în PNL care cer suspendarea lui Klaus Iohannis, cel puțin retragerea”.
La rândul său, Sorin Ioniță, președintele organizației Expert Forum, a avertizat că o suspendare din funcție a președintelui Iohannis ar duce la o prelungire a calendarului electoral.
„Dacă trece o astfel de inițiativă (suspendarea lui Klaus Iohannis, n.r), se lungește calendarul electoral. Într-o țară normală, Iohannis ar fi demisionat. Rămânea Bolojan președinte interimar și în special dacă trece o asemenea chestie în Parlament, moralmente, el poate demisiona a doua zi și se rupe cercul vicios.
Nu vreau să iau partea naționaliștilor, dar are sens această procedură (suspendarea președintelui), pentru că toată țara cere asta. Dacă faci un sondaj de opinie onest, există un val negativist”, a afirmat Ioniță, la Euronews România.
În schimb, Jurcan a explicat că ar trebui să existe o justificare pentru suspendarea lui Klaus Iohannis.
„Iohannis este o piatră de moară pentru actuala coaliție și mai ales pentru Crin Antonescu, pentru că orice asociere cu Iohannis te depunctează electoral în acest moment.
A doua problemă este instituțională. Ca să treci la suspendarea președintelui, trebuie să ai un motiv de încălcare a Constituției. Ori, ceea ce înseamnă prelungirea mandatului sau extinderea mandatului, teoretic nu a făcut-o Iohannis. El are acordul CCR. Nu Iohannis a anulat alegerile, ci CCR. De ce îl suspenzi pe Iohannis?
Dacă Iohannis vrea să-i facă un bine lui Crin Antonescu și actualei coaliții, sigur, pe 4 februarie, ar putea să facă un pas în spate ca să mai detensioneze puțin societatea. Asocierea în spațiul public a anulării alegerilor cu personalitatea lui Iohannis e atât de mare încât pur și simplu nu ai cum să o ștergi. Dar una este percepția și alta este realitatea.
Suspendarea se face cu avizul CCR. Cum credeți că-și va da CCR avizul pe o chestiune pe care chiar ea a provocat-o?”, a mai spus Jurcan.
Dan Jurcan: „Un pas în spate a lui Iohannis ar putea să încurajeze partida suveranistă să fie mai îndrăzneață”
„Un pas în spate a lui Iohannis ar putea să încurajeze partida suveranistă să fie mai îndrăzneață pentru că ar prezenta-o drept un succes al protestelor din ultima lună. E destul de discutabil dacă o astfel de opțiune ar aduce beneficii electorale sau nu. Înțeleg că e multă frustrare și în partea suveranistă, dar și la USR; dar trebuie să există și argumente legale dacă vrei să-l dai jos pe Iohannis.
Deocamdată, în virtutea deciziei CCR, el mai stă bine mersi până pe 4 mai”, a concluzionat directorul IRES.
Șanse mici ca președintele Iohannis să fie suspendat
POT, SOS România și AUR susțin în această cerere că Iohannis este ilegitim la Palatul Cotroceni pentru că i-a expirat mandatul în data de 21 decembrie 2024.
Ce ar urma să se întâmple, așadar, în perioada următoare?
Cererea va fi discutată în conducerea reunită a Parlamentului, apoi, dacă sunt îndeplinite toate condițiile, trebuie pusă și pe ordinea de zi a unui plen reunit, unde se va da un vot. Cererea de suspendare a președintelui țării este aprobată în cazul în care este votată de jumătate plus unul din numărul total al deputaților și senatorilor. Slabe șanse să se întâmpla asta, însă, și asta pentru că PSD-PNL-UDMR-minorități au majoritate în Parlament și nu par să fie dispuși să ia în calcul un asemenea demers, potrivit surselor Euronews, deși în PSD mai sunt câteva voci care au criticat rămânerea lui Iohannis în funcție, susținând că președinte interimar ar fi trebuit să fie șeful Senatului, așa cum prevede Constituția.
Totuși, în cazul în care o astfel de cerere de suspendare este votată în plenul reunit, este nevoie și de consultarea CCR și apoi trebuie organizat un referendum în 30 de zile din momentul votului în Parlament, astfel că românii vor avea ultimul cuvânt de spus.