Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump și Vladimir Putin: istoria unei relații imprevizibile

Președintele Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin au discutat miercuri la telefon despre situația din Ucraina, adăugând o nouă pagina în relația dintre cei doi. În timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă această relație a fost una imprevizibilă, punctată pe alocuri de victorii diplomatice pentru autocratul rus. Iată care au fost momentele cheie în relația lui Trump cu Putin.

Interferențe electorale

Acuzația că Moscova s-a amestecat în alegerea lui Trump în 2016 a planat asupra relației dintre cei doi lideri în timpul primului mandat al lui Trump. CIA și FBI au concluzionat că Rusia a intervenit în alegerile americane, deși Trump a pus la îndoială în mod repetat constatările lor. Potrivit evaluărilor guvernului SUA, ingerința a luat forma unei campanii de influență în care au fost folosiți boți pentru a polariza publicul din State și a submina procesul electoral. De asemenea au fost piratate adrese de mail ce aparțineau a personalului Partidului Democrat.

Dar Putin a negat interferența, iar Trump i-a dat dreptate. Cei doi au apărut la Helsinki în 2018 pentru o conferință de presă comună, în care Trump a declarat că Putin a dezmințit amestecul și că pledoaria liderului rus a fost „extrem de puternică”. Ancheta privind interferența rusă a fost o „vânătoare de vrăjitoare”, a spus Trump, contrazicând propriul său Departament de Justiție. „Președintele Putin spune că nu este Rusia. Nu văd niciun motiv pentru care ar fi”, a declarat atunci Trump, potrivit The Washington Post.

Laude și critici

Trump și Putin și-au complimentat reciproc talentul, inteligența și puterea. În timp ce Trump candida la alegeri în 2016, Putin l-a lăudat spunând că este „un om foarte extravagant, foarte talentat”.

Ulterior și Trump l-a complimentat. „Vă voi spune că, în ceea ce privește conducerea, cred că primește un 10”, a spus Trump despre Putin, în timp ce Barack Obama era încă în funcție.

În timpul campaniei din 2016, Trump l-a comparat în mod repetat pe Obama cu Putin, lăudându-l pe autocratul rus. Putin „are un control foarte puternic asupra unei țări”, a spus Trump. „Cu siguranță, în acest sistem, el a fost un lider, mult mai mult decât președintele nostru a fost un lider”.

În februarie 2017, jurnalistul Bill O'Reilly de la Fox News a vorbit cu Trump despre laudele sale la adresa lui Putin. „Putin este un criminal”, a spus O'Reilly. Trump a răspuns: „Există o mulțime de criminali. Avem o mulțime de criminali aici. Crezi că țara noastră este atât de inocentă?”

Ucraina

În 2017, administrația Trump a aprobat pentru prima dată vânzarea de rachete și lansatoare Javelin către Ucraina pentru a o ajuta în lupta sa împotriva separatiștilor pro-ruși din zona Donbas.

Doi ani mai târziu, Trump a blocat sute de milioane de dolari din asistența pentru securitate aprobată de Congres pentru Ucraina – acest subiect a devenit un punct central al proceselor de punere sub acuzare ulterioare ale președintelui SUA. Blocarea ajutorului a survenit în urma unei convorbiri telefonice în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat interesat de mai multe Javelins, iar Trump i-a cerut lui Zelenski o „favoare”: să dezgroape informații despre candidatul prezidențial Joe Biden, precum și despre afacerile ucrainene ale fiului său, Hunter pentru a-l compromite pe acesta. Trump a negat legătura dintre cerere și ajutor.

În 2022, când nu mai era președinte, Trump a făcut remarci într-o apariție la radio, numind armata Rusiei o „forță de pace”. În campania din 2024, Trump a declarat în mod repetat că, în calitate de președinte, va pune capăt imediat războiului dintre Rusia și Ucraina: „Războiul se va termina în 24 de ore de când voi deveni președinte”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE