Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Concurs de grațieri” în SUA. Mandatul lui Trump a început cu grațieri, iar cel al lui Biden s-a terminat tot cu astfel de acte

O adevărată întrecere a grațierilor prezidențiale a avut loc în SUA, în ultima vreme. Atât liderul care și-a încheiat mandatul, Joe Biden, cât și cel care a venit, Donald Trump, au semnat, pe bandă rulantă, acte prin care acordă iertare pentru fapte deja pedepsite și pentru unele acuzații care ar putea să apară în viitor.

De exemplu, într-un gest controversat, Joe Biden l-a grațiat pe fiul său, Hunter, confruntat cu acuzații financiare și în domeniul armelor, deși spunea că nu va îl va grația. De cealaltă parte, Donald Trump le-a acordat grațiere celor care s-au răsculat, în ianuarie 2021, după ce Trump pierduse alegerile, și au creat acel asalt de la Capitoliu.

Joe Biden și Donald Trump au semnat mai multe grațieri

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Ne amintim cu toții ce a însemnat 6 ianuarie 2021. Au fost scene de o violență pregnantă. Unele nu puteau fi date la televizor. Au fost peste 140 de ofițeri de poliție care au avut de suferit, au fost și oameni care au murit atunci. Totul a pornit de la nerecunoașterea, de către o parte din susținătorii lui Donald Trump, a înfrângerii.

În ianuarie, era o perioadă importantă, în Capitoliu trebuia să fie anunțat efectiv noul președinte și protestatarii au mers acolo. Au fost câteva grupări extrem de turbulente și, ca la orice manifestație de genul acesta, știm că e nevoie să fie cineva mai guraliv decât alții, pentru a se amplifica acel lucru. Și au existat acele violențe. O parte dintre ei au fost cercetați penal, au ajuns la închisoare, iar acum, Donald Trump, considerând că atunci a fost un fel de gest de patriotism, le-a acordat grațierea.

Sunt aproape 1.600 de oameni care au fost grațiați, cu această ocazie. Trump a spus că unii dintre ei au suferit deja 'pedepse îngrozitoare' în închisoare, în vreme ce alți criminali sunt lăsați liberi. El a întrebat, de exemplu, de ce nu sunt pedepsiți cei care 'omoară oameni în Los Angeles'.

Tocmai a fost un sondaj făcut de Reuters și de IPSOS, care arată că Donald Trump are o rată de aprobare de 47%. Putem să spunem că e o rată foarte mare. Ne amintim că, la primul său mandat, el a început cu 43%. Se pare că această rescriere a istoriei și umblarea prin mentalități au efecte. Sondajul Reuters e un sondaj foarte serios, a fost realizat pe 1.077 de adulți americani, are o marjă de eroare de 4%.

Dintre acești respondenți, dincolo de rata de aprobare a lui Trump, aproape 60% spun că noul președinte nu trebuia să facă aceste grațieri, pentru că lumea nu a uitat ce a fost acolo. Să ne amintim că, după 6 ianuarie 2021, a existat o condamnare, și democrată, și republicană. Au existat mulți oameni din partidul republican care - nu știu dacă erau prieteni sau nu cu Trump - spuneau că nu e bine că s-a ajuns la violențe extreme. Dar au trecut 4 ani și o campanie electorală extrem de agresivă verbal din partea lui Trump, care iată că modelează mentalitățile. Sunt tot mai mulți cei care privesc cu oarecare îngăduință ceea ce s-a întâmplat atunci.

Joe Biden, care se jura, anul trecut, că nu-și va grația fiul Hunter - acuzat de probleme cu fiscul, dar și de deținere ilegală de armă - ce să vezi, la începutul lunii decembrie 2024, semnează un act, trecând peste foarte multe considerente morale, în care îi acordă iertare fiului său. Au mai existat niște grațieri semnate preventiv de Joe Biden.

Legat de ianuarie 2021, Biden i-a gațiat pe cei care au făcut anchetă, pentru că acești oameni sunt percepuți acum ca dușmani, pentru că i-au oprimat pe cei care 'manifestau pentru libertate'. Deși pot exista diferențe de opinie politice, acestea pot fi folosite împotriva celor care, de fapt, și-au făcut treaba. Așa și-a spus, probabil, Biden, în mintea sa și le-a acordat grațieri și acelor congresmani care au fost în fruntea comisiei, dar și unor oameni din forțele de ordine. E interesant ce spunea șeful poliției de la Capitoliu, că acum, după ce a văzut grațierile lui Trump, „politica e mai presus de poliție”. Dar istoria se schimbă, depinde de cine o scrie și cine o citește."

Pe cine a grațiat Donald Trump

Chiar în prima sa zi de mandat, Donald Trump a semnat mai multe decrete și a emis mai multe ordine executive, dar și grațieri. Printre cele mai controversate decizii se numără grațierea majorității celor condamnați în cazul revoltei de la Capitoliu, din ianuarie 2021.

„Ei sunt ostatici. Aproximativ 1.500 vor fi grațiați, o grațiere completă. Acești oameni au fost distruși. Ceea ce le-au făcut este scandalos. Rareori a existat așa ceva în istoria țării noastre”, a spus Trump, în timp ce semna documentele, în Biroul Oval. Când a terminat de semnat diversele documente de pe birou, Trump a aruncat în mulțime pixurile pe care le-a folosit.

Potrivit cifrelor pe care Departamentul de Justiție le-a publicat la începutul acestei luni, „aproximativ 1.583 de inculpați” au fost acuzați de infracțiuni asociate acelei revolte de la Capitoliu. Peste 600 au fost acuzați de agresiune, rezistență sau obstrucție la aplicarea legii, dintre care aproximativ 175 au fost acuzați de „folosirea unei arme letale sau periculoase”, sau de „vătămare corporală gravă” a unui ofițer, conform BBC.

Printre faptele comise de cei care au provocat revolta se numără atacarea polițiștilor de la Capitoliu, „cu arme, bastoane metalice, scânduri, pari, stingătoare de incendiu și spray cu piper.” Au fost răniți în jur de 140 de polițiști.

În timpul revoltei, parlamentarii au fugit din Capitoliu, iar o femeie, Ashli ​​Babbitt, a fost împușcată mortal, în interiorul clădirii, de către polițiști. Drept urmare, Departamentul de Justiție a lansat „o vânătoare de oameni”, la nivel național, pentru a afla vinovații, iar investigația continuă și acum.

Mai mult de jumătate dintre condamnări au fost contravenții, de exemplu pentru „comportament dezordonat” sau alte abateri. Majoritatea condamnărilor s-au soldat cu pedepse de sub un an de închisoare sau de probațiune, iar majoritatea celor condamnați și-au ispășit deja pedeapsa.

Senatorul democrat al statului Washington, Patty Murray, a declarat că „este o zi tristă pentru America când un președinte care a refuzat să renunțe la putere și a incitat la o insurecție revine în funcție, ani mai târziu, doar pentru a acorda infractorilor violenți grațierea sau schimbarea pedepsei”.

Asaltul de la Capitoliu

Cei 14 inculpați cărora li s-a schimbat sentința - adică vor fi eliberați, dar condamnările lor vor rămâne în evidență - îi includ pe fondatorul Oath Keepers, Stewart Rhodes.

El a fost parașutist în Armatei americană și avocat la Yale și a condus un contingent de „membri ai miliției” la Washington. Armele au fost ascunse într-o cameră de hotel din Virginia.

Rhodes nu a intrat în Capitoliu, dar și-a îndrumat membrii și i-a coordonat. El a fost condamnat, în 2023, la 18 ani de închisoare. Pentru ei, Trump a emis o „grațiere completă și necondiționată”.

14 membri ai Proud Boys și Oath Keepers și două grupuri de extremă-dreapta se numără printre cei ale căror sentințe au fost modificate de noul președinte republican, la preluarea mandatului. Trump a semnat și un ordin prin care cere Departamentului de Justiție să renunțe la toate cazurile care se află în desfășurare, în acel dosar.

Printre cei grațiați se numără fostul lider al Proud Boys, Henry „Enrique” Tarrio, care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru conspirație în cazul acelei revolte. Tarrio nu a fost prezent la revoltă, ci a urmărit-o la televizor, dintr-o cameră de hotel din Baltimore, pentru că avea o interdicție în Washington, ca urmare a unei infracțiuni legate de arme. Avocatul lui Tarrio a spus că clientul său se aștepta să fie eliberat.

Printre cei grațiați de Trump a fost și Ross Ulbricht (40 de ani), creatorul site-ului ilegal 'Silk Road', care a servit drept platformă online pentru vânzarea de droguri în valoare de milioane de dolari în întreaga lume, potrivit AFP. În 2015, Ross Ulbricht a fost condamnat la închisoare pe viață pentru trafic de droguri și operațiuni comerciale ilegale. Site-ul său, care a fost creat în ianuarie 2011, a fost folosit pentru a vinde „bunuri ilegale” pe dark web, inclusiv droguri în valoare de 200 de milioane de dolari. El a fost închis FBI în octombrie 2013.

În timpul unui discurs din mai 2024, pe care l-a rostit la convenția Partidului Libertarian, Trump a promis că îl va elibera pe Ross Ulbricht.

Mișcarea lui Trump a fost denunțată rapid de democrați drept o încercare de a rescrie istoria.

Joe Biden a semnat grațieri pe final de mandat

Decizia lui Trump a venit în aceeași zi în care Joe Biden a folosit ultimele momente ale președinției sale pentru a acorda „grațieri preventive” pentru frații și sora lui, precum și pentru membrii comisiei Camerei Reprezentanților care, în urma investigației, au concluzionat că cei care au pornit revolta sunt vinovați.

În ceea ce privește grațierea fiului său, decizia nu poate fi întoarsă de către Donald Trump. Această grațiere înseamnă că Hunter Biden nu va mai fi condamnat pentru infracțiunile sale și că este eliminată orice șansă ca el să fie trimis la închisoare, ceea ce era o posibilitate până acum.

Grațierea presupune, în mod explicit, clemență pentru infracțiunile fiscale și cele legate de arme, plus orice potențiale infracțiuni federale pe care Hunter Biden le-ar fi comis „de la 1 ianuarie 2014 până la 1 decembrie 2024”, conform CNN.

Joe Biden a motivat că „Hunter a fost tratat diferit” față de alte persoane care comit infracțiuni similare.

Pe lângă cunoscutul caz al fiului său, Joe Biden a grațiat, cu doar câteva zile înainte de a-și încheia mandatul, 2.500 de persoane condamnate pentru „infracțiuni nonviolente legate de droguri”, conform Al-Jazeera.

În decembrie, Biden a schimbat pedepsele pentru 37 din cei 40 de deținuți condamnați la moarte și le-a transformat pedeapsa în închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate.

El a anunțat, de asemenea, tot atunci, că a grațiat 39 de persoane condamnate pentru infracțiuni nonviolente și a modificat pedepsele altor aproape 1.500 de persoane care ispășeau pedepse lungi de închisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE