Donald Trump, care și-a început luni al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, crede că „în relațiile internaționale trebuie să se impună prin forță, iar forța trebuie să fie demonstrată imediat”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Euronews România. Profesorul de Științe Politice nu exclude varianta în care SUA vor aplica taxe vamale produselor europene, situație în care și România va fi afectată.
De asemenea, Iulia Joja, profesor de Securitate Europeană la Universitatea Georgetown, a explicat că aplicarea de taxe va duce la creșterea prețurilor pe piața americană, iar Trump ar urma să recurgă la o „retorică extrem de agresivă în raport cu aliații” din statele democratice, cu scopul de a contribui mai mult la securitatea europeană și transatlantică.
În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Cristian Pîrvulescu a evidențiat că discursul susținut de Donald Trump după depunerea jurământului a fost „două sau de trei ori mai lung decât cel din 2016”.
„A fost un discurs «Urbi et orbi» (lat. „În oraș și în lume”) cel din Congres, către lumea întreagă. A vrut să prezinte imaginea unui președinte american care este totuși atent la imaginea SUA, dar apoi a revenit la președintele normal. (...)
Nu ne miră nici starea de urgență de la granița de sud, nici starea de urgență energetică. Sunt lucruri anunțate de multă vreme”, a afirmat decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, la Euronews România.
Cristian Pîrvulescu: Trump nu a vorbit despre Ucraina
„Ați precizat că nu a vorbit despre Ucraina. Nu a vorbit despre Rusia. Nu a vorbit despre dictaturi. Nu a vorbit despre Taiwan și despre lucruri care erau importante pentru politica americană înainte. Asta marchează o schimbare.
A vorbit foarte mult despre probleme interne și despre modul în care într-un nou milenarism, alesul lui Dumnezeu, Donald Trump, va schimba lumea.
Alesul lui Dumnezeu, pentru că a fost salvat de Dumnezeu, în urma atentatului care a avut loc, pentru că America să fie pe primul loc, pentru că America este terenul iubit și protejat de Dumnezeu, e ceea ce mulți dintre alegătorii săi cred”, a mai spus politologul.
Iulia Joja, despre discursul lui Trump: Se consideră alesul lui Dumnezeu. Aceasta a fost tema centrală
La rândul ei, Iulia Joja, profesor de Securitate Europeană la Universitatea Georgetown, a punctat că Trump nu a putut detalia politicile specifice în discursul său de învestitură, motiv pentru care s-a concentrat asupra propriei lui puteri.
„Tema principală este puterea Statelor Unite și puterea lui personală. A vorbit foarte mult despre puterea Statelor Unite, excepționalismul Statelor Unite, cât de neînvinse sunt Statele Unite și cum de acum încolo s-a terminat cu declinul Statelor Unite. A vorbit foarte mult despre propria lui putere. Se consideră alesul lui Dumnezeu. Aceasta a fost tema centrală.
Aici am urmărit discursul pe Fox News, televiziune partizană prorepublicană, la care Donald Trump se referă aproape continuu, și în primul mandat și în perioada în care nu a fost președinte. Unul dintre primele comentarii ale analiștilor politici de la Fox News despre Trump a fost că a părut un discurs de campanie electorală, ușor îmbrăcat. Nu a fost neapărat un discurs care a atins politicile concrete la care ne așteptam”, a afirmat Iulia Joja.
Profesoara de Securitate Europeană la Universitatea Georgetown a evidențiat că Trump a evitat să aducă în discuție dosare de politică externă.
„Ne așteptam să se refere la politica externă, războiul din Ucraina, la războiul din Orientul Mijlociu. Nu a făcut acest lucru, doar a menționat eliberarea unor ostatici care a avut loc ieri. Eliberarea este datorită președintelui Biden care stătea alături de el, la care nu s-a referit, nu a dat mâna cu președintele Biden.
Cumva este o continuitate în lipsa de respect față de tradițiile care există aici atât pe plan intern în ceea ce privește ceremoniile și rolul președintelui în Statele Unite, cât și în raport cu aliați și alte state”, a punctat ea.
Trump vrea să aplice taxe vamale produselor din UE
În plus, Cristian Pîrvulescu a estimat că România ar putea fi afectată în situația în care administrația Trump va aplica taxe suplimentare produselor din Uniunea Europeană.
„Nu are cum să nu ne afecteze pentru că suntem în Uniunea Europeană și am profitat masiv de pe urma acestui fapt, dezvoltarea economică a României, spectaculoasă din ultimii 18 ani s-a datorat acestui lucru.
În măsura în care Donald Trump va introduce taxe vamale la produsele europene, vom fi cu siguranță și noi afectați. Ne așteptăm ca asta să se întâmple. Toți observatorii occidentali consideră că Donald Trump în prima fază va încerca acest lucru”, a afirmat Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu: „Încălzirea globală este un subiect care nu există pentru Donald Trump. Este un fals absolut”
„Nu s-a referit la Rusia, nu s-a referit la China. S-a referit în schimb la petrol, spre exemplu. Ne așteptăm ca între primele ordine executive pe care le ia este cel referitor la ieșirea din cadrul Pactului de la Paris, referitor la climă.
Donald Trump mizează pe hidrocarburi. Vrea să reducă costurile energiei clasice, în condițiile în care vedem consecințele încălzirii globale permanent. Încălzirea globală este un subiect care nu există pentru Donald Trump. Este un fals absolut și susținătorii săi, inclusiv din România, cred același lucru. Nu sunt puțini.
Cred că deciziile Uniunii Europene privind parcul verde nu sunt întemeiate. O să vedem un conflict de viziune între cele două părți.
Mă aștept ca în primele luni o confruntare legată de tarife să existe, nu doar între Canada, Statele Unite sau China. Mă aștept să existe și cu Uniunea Europeană, pentru că Donald Trump crede că în relațiile internaționale trebuie să se impună prin forță, iar forța trebuie să fie demonstrată imediat”, a evidențiat Cristian Pîrvulescu.
Trump ar vrea trupe de dezangajare militară în Ucraina, trimise de europeni. „Opinia publică românească nu este deloc pregătită pentru astfel de discuție”
„În ceea ce privește relația transatlantică a României, nu cred că va fi afectată direct, dar problemele legate de NATO și de războiul din Ucraina vor avea o implicație asupra relațiilor noastre cu Statele Unite.
Vorbim foarte mult despre mesajul pe care Trump l-ar fi transmis europenilor când a venit la Paris la reinaugurarea catedralei Notre Dame, în care i-a anunțat că soluția sa pentru Ucraina vizează trupe de dezangajare militară în Ucraina, trimise de europeni. Aici România ar trebui să joace un rol, iar opinia publică românească nu este deloc pregătită pentru astfel de discuție”, a explicat politologul.
C. Pîrvulescu: „Vladimir Putin e fericit de inaugurarea lui Trump”
„Vladimir Putin e fericit de inaugurarea lui Trump. Am văzut că l-a și felicitat. Xi Jinping a fost invitat să participe, dar a refuzat și a trimis un adjunct.
Rusia și China nu au fost prezente în discurs. E ca și când neoimperialist anunțat inclusiv astăzi, când a spus că va prelua Canalul Panama, ceea ce este un atentat la adresa ordinii internaționale - canalul Panama este sub suveranitatea statului Panama pentru că SUA l-au cedat în urmă cu decenii..
E același tip de politică pe care Putin l-a practicat cu Ucraina, așa că teritoriile Ucrainei au aparținut Rusiei și Uniunii Sovietice”, a menționat analistul politic.
Consumatorii din SUA ar putea fi afectați de taxele lui Trump
În schimb, Iulia Joja anticipează o creștere a prețurilor pe piața americană, în cazul aplicării unor noi taxe de către noua administrație a lui Trump. Totodată, Uniunea Europeană sau China ar putea reacționa prin măsuri similare.
„Ce nu spune Donald Trump în campanie și la învestire este că în momentul în care se impun tarife și taxe, acestea sunt preluate în costuri de către consumatorul american. În momentul în care se adaugă taxe la un produs care vine din UE sau din China, costul va crește pentru mine, care vreau să cumpăr acest produs aici în SUA.
În momentul în care SUA impun taxe unei entități sau unui stat, taxele vor fi impuse și de cealaltă parte, deci dacă Trump impune taxe Uniunii Europene, Uniunea Europeană va impune taxe lui Trump”, a explicat profesoara de Securitate Europeană.
Iulia Joja: Europenii, inclusiv România, nu contribuie suficient la propria securitate europeană.
„În relația bilaterală SUA-UE este deficitul bugetar din comerțul dintre cele două. SUA exportă mult mai puțin către UE, decât importă din UE. Trump, atât în primul mandat, va încerca să reducă acest deficit bugetar.
Combină acest lucru cu o retorică extrem de agresivă în raport cu aliați, cu state democratice.
În relația bilaterală SUA-România, administrația Trump va combina pe de o parte discuția comerțului - deficitul bugetar, posibile taxe - cu contribuția europenilor și americanilor la securitatea transatlantică și la securitatea europeană. Aici Donald Trump are dreptate. Europenii, inclusiv noi, nu contribuie suficient la propria securitate europeană”, a spus ea.
Elon Musk, primul oligarh care a promit birou în Casa Albă
„Departamentul de Eficiență Guvernamentală știm că va fi condus de Elon Musk și de Vivek Ramaswamy. Vivek Ramaswamy aproape că și-a dat demisia deja pentru că întră într-o competiție pentru a deveni guvernatorul statului Ohio.
Elon Musk acum a primit, primul oligarh care a promit birou în Casa Albă, alături de Donald Trump. Un analist politic american faimos făcea o comparație cu Kremlinul. În Kremlin, oligarhii încă nu au birou. Aici în Casa Albă se pare că unii dintre ei vor avea”, a concluzionat Iulia Joja.