Reacțiile liderilor europeni la declarațiile și insultele lui Elon Musk curg în lanț. Mai mulți șefi de stat și oficiali îl critică pe miliardarul american pentru implicarea sa în politica europeană. Visul lui Musk este „să conducă lumea”, a precizat la Euronews România profesorul Sergiu Mișcoiu, care a explicat de ce miliardarul se amestecă în chestiunile politice interne ale altor ţări.
Expert: „Musk dorește de cel puțin 10 ani să conducă lumea, ăsta e visul lui”
Liderii europeni îl critică pe Musk pentru că intervine în procesele democratice
Emmanuel Macron l-a acuzat pe Elon Musk de implicare directă în procesele democratice ale vechiului continent, inclusiv în alegerile federale din Germania de luna viitoare. Președintele francez s-a alăturat premierilor din Norvegia și Marea Britanie care au reacționat la postările ostile ale lui Musk.
Miliardarul a declarat în nenumărate rânduri că sprijină partidele politice de extremă dreapta și a atacat politicieni de stânga din Europa.
Olaf Scholz i-a transmis recent patronului platformei X că germanii decid viitorul țării și nu proprietarii rețelelor sociale, asta după ce Musk i-a cerut demisia și l-a catalogat drept un idiot incompetent.
Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperări Internaționale și profesor al Facultății de Studii Europene în cadrul UBB Cluj-Napoca, a vorbit în direct la Euronews despre cum poate fi interpretată acest amestec al lui Musk în politica europeană.
Înainte de toate, Sergiu Mișcoiu a precizat că, în SUA, în momentul de față „asistăm acum la o concentrare fără precedent a puterii politice și puterii financiare.” Elon Musk, numit șef în administrația Trump, se va ocupa de reducerea birocrației.
Sergiu Mișcoiu, profesor: „Așa ceva nu a mai existat până acum. Practic, avem o clică de bogați apropiați președintelui Trump care controlează și vor controla, probabil, în perioada mandatului următor tot ceea ce se întâmplă la nivel central în SUA și asta le dă o putere și o influență care nu au mai existat de-a lungul timpului în istorie. Până acum, am avut, totuși, președinți care au fost limitați în diverse forme și în orice caz nu au concentrat resurse financiare și politice în acest fel. Musk dorește de cel puțin 10 ani să conducă lumea, acesta este visul lui Elon Musk. Se simte acum împuternicit prin această concentrare de resurse și prin funcția politică pe care i-a acordat-o președintele Trump (...)”.
Expert: „Musk se consideră în momentul de față un ctitor de țări, un călăuzitor de destine”
Pot fi interpretate toate observațiile lui Elon Musk despre politica europeană ca un mesaj care vine dinspre Casa Albă având în vedere funcția sa în viitoarea administrație Trump?
Sergiu Mișcoiu, profesor: „Este un conflict de interese fără precedent. Nu poți să te exprimi în calitate de om de afaceri, de proprietar al unei rețele cu o influență covârșitoare și, în același timp, să faci oficiu de consiliere al viitorului președinte al SUA reprezentând, practic, echipa care se va instala la Casa Albă în câteva zile. Această concentrare de resurse este cea care generează un conflict de interese și în felul acesta avem impresia că Donald Trump își alege președinți în alte țări ale lumii, nu numai în SUA unde a reușit să ajungă din nou președinte - suntem la patru ani de la tentativa de destabilizare a instituțiilor, pentru că nu a reușit să obțină atunci un mandat, iată că acum l-a obținut. Este foarte bizar ceea ce se întâmplă în mințile foarte multor americani, dar trecem peste asta. Musk se consideră în momentul de față un ctitor de țări, un călăuzitor de destine, nu se mulțumește să regleze problemele europene, trebuie să regleze problemele din alte state ale lumii și își alege lideri prin acest mod - prin amenințări, printr-un discurs extrem de belicos...”.
Care este miza lui Elon Musk: „Are o hartă a lumii în față / E fără precedent. Nu am mai avut așa ceva în istorie”
Sergiu Mișcoiu, expert: „Interesul major este să sprijini lideri care vor ajunge la conducere în diverse țări ale lumii, că nu e vorba doar de Europa, este vorba de multe țări ale lumii. Musk, probabil, are o hartă în față și se uită în fiecare țară la cine ar putea fi pionii pe care să îi împingă înainte, iar apoi, evident, speră că acest sprijin se va traduce într-un sprijin al politicilor lui Donald Trump - pe de o parte, din perspectivă politică - și din perspectiva finanțelor și intereselor rețelelor sociale controlate de Musk, întregul său imperiu, de altfel, să se traducă prin contracte avantajoase, prin facilitarea accesului la anumite resurse ș.a.m.d. Este un imperiu mondial pe care Musk dorește să îl consolideze, pentru că el deja funcționează ca atare și, în mintea sa, cu siguranță, cu cât mai mulți lideri - sprijiniți de rețeaua sa și de întregul său sistem de influențe - vor fi la putere în statele lumii, cu atât mai bine pentru afacerile sale și pentru administrația pe care o reprezintă. Ceea ce, încă o dată, este fără precedent. Până acum, nu am mai avut așa ceva în istoria lumii”, a mai adăugat profesorul, în direct la Euronews România.
„Am mai avut lideri care au încercat să influențeze, însă au fost limitați tocmai de faptul că nu reușeau să concentreze atât de atent resursele și, mai mult, am avut autolimitări ale diverselor structuri care rezistau. Una era să controlezi un trust de presă în care se spuneau lucruri la comandă, dar care aveau totuși jurnaliști care își făceau treaba și aveau limite etice, alta este să ai o rețea de socializare în care faci absolut tot ce îți dorești, creând bulevarde pentru extremiști. În UE, acest lucru este extrem de periculos, înseamnă destabilizarea întregului sistem”, a conchis expertul.