ENERGIE
Guvernul vrea o nouă plafonare pentru energie și gaze. Surse Euronews: Prețul pentru gaze ar putea fi plafonat până la 1 aprilie
Guvernul ar urma să stabilească în zilele următoare ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor pentru energie și gaze naturale. Sunt mai multe scenarii pe masa Coaliției.
Zelenski vrea ca Europa să nu mai primească deloc energie de la Rusia și sugerează alți furnizori
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca Europa să devină și mai independentă din punct de vedere energetic de Rusia în urma deconectării statelor baltice de la rețeaua electrică rusă și a sugerat Orientul Mijlociu și Africa de Nord ca posibili furnizori.
Țările baltice se decuplează complet de la sistemul energetic sovietic, la 35 de ani de la câștigarea independenței față de Moscova
După 35 de ani de la câștigarea independenței față de Moscova, țările baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - se decuplează definitiv de la sistemul energetic sovietic. Momentul va fi marcat la sfârșitul săptămânii printr-o ceremonie la care va participa și șefa Comisiei Europene.
Compania ungară MVM crede că preluarea E.ON Energie se va încheia în iunie sau iulie. Ministerul Energiei spune că tranzacția ridică probleme de securitate
Compania energetică de stat ungară MVM Group se așteaptă să încheie acordul de cumpărare a divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România în iunie sau iulie, a declarat joi directorul general al MVM.
Facturile de energie ar putea crește. Noile tarife de transport și distribuție ar putea adăuga, în medie, 30 de lei pe lună
ANRE recunoaște că facturile de energie electrică ar putea crește, în medie, cu 30 de lei pentru fiecare român. De vină ar fi noile tarife de distribuție și transport, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.
Prețul energiei, în atenția Consiliului Concurenței. Chirițoiu: Am văzut în vară prețuri mari pe piața de echilibrare
Eliminarea schemei de plafonare și compensare în energie nu ar trebui să ducă la creșterea explozivă a prețurilor, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, la emisiunea ECONOMIA.EU.
Preluarea E.ON Energie de către MVM ridică probleme de securitate din cauza legăturilor cu Rusia
Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România.
Prețuri plafonate la energie pentru încă 3-6 luni. Burduja spune că acesta este scenariul de bază, însă nu s-a luat încă o decizie
Ministrul Sebastian Burduja a subliniat importanța menținerii actualei scheme de sprijin pentru facturile la energie pentru încă 3-6 luni, în contextul volatilității prețurilor la gaze, care au depășit pragul de 50 de euro.
EXCLUSIV. Tranzacția EON Furnizare nu este încheiată. Sebastian Burduja: „Tranzacția trebuie să treacă prin mecanismele de control ale statului român”
Există însă nelămuriri legate de finanțarea tranzacției și de posibile riscuri la adresa securității energetice a României, a explicat ministrul energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu acordat Euronews.
Rusia e dispusă să sacrifice Transnistria pentru a destabiliza Republica Moldova. Analist: Alegerile parlamentare din anul 2025 sunt foarte importante
Rusia va face „tot posibilul” să destabilizeze Republica Moldova prin atacuri hibride, iar, pe fondul creșterii prețurilor la energie, ar vrea să-i determine pe cetățeni să voteze la alegerile parlamentare din 2025 forțe politice „ostile parcursului european”.
Surse: Rusia, implicată în preluarea E.ON de către MVM | Ministrul Energiei: Subiectul poate ajunge pe masa CSAT. Studiem cu mare atenție acest subiect
Premierul Marcel Ciolacu ar urma să semneze cu omologul său ungar Viktor Orban „acord dubios privind gazele și energia electrică” ce ar face „România extrem de dependentă de gazul rusesc”, au avertizat reprezentanții Expert Forum.
Grupul Electrica, vizat de un atac cibernetic. Ministrul Energiei: „S-a încercat capturarea sistemelor informatice și criptarea lor”
În direct la Euronews România, Sebastian Burduja, a explicat că hackerii au încercat „capturarea sistemelor informatice și criptarea lor, urmând ca în schimbul cheii de decriptare să fie solicitată o recompensă, un ransomware, pe baza unor criptomonede”.
România primește aprobarea UE pentru o schemă de 578 milioane euro destinată sprijinirii marilor consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat joi o schemă a României, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în valoare de 578 milioane de euro (aproximativ 2,9 miliarde de lei).
Klaus Iohannis cere UE prețuri accesibile la energie pentru protejarea consumatorilor
Preşedintele Klaus Iohannis a evidențiat, joi, în cadrul Consiliului European, importanţa unor preţuri accesibile la energie și îndepărtarea blocajelor structurale la nivelul rețelelor de transmisie a energiei.
Soluții europene pentru reducerea prețului curentului. Miniștrii Energiei discută despre diferențele de preț dintre est și vest
Ce se poate face la nivel european pentru a reduce prețul energiei electrice din Europa de Est va fi astăzi subiect de dezbatere în cadrul consiliului de miniștri de la Luxemburg.
Electric UP, noul program prin care firmele din HoReCa își pot instala panouri fotovoltaice. Ce buget este alocat
Noul program Electric UP va beneficia de un buget de cel puțin 450 de milioane de lei (peste 90 de milioane de euro), iar implementarea acestuia va fi accelerată, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
România ar putea deveni prima ţară de la Marea Neagră care începe producţia de energie eoliană offshore
România are potențialul de a deveni prima țară de la Marea Neagră care începe producția de energie eoliană offshore. Principalul obiectiv este, ca până în 2032, românii să beneficieze de energia produsă în Marea Neagră.
Comunitățile de energie, pași lenți în România. Un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități de energie
După o vară în care canicula a pus presiune pe rețeaua de electricitate, acum ne așteaptă un sezon rece în care vom fi nevoiți să importăm energie, deși am avea capacitatea să ne-o producem singuri, spun experții.
România va importa curent din Georgia pe sub Marea Neagră. „Coridorul Verde" presupune montarea unui cablu de 1.200 km
Un cablu uriaș de 1.200 de kilometri, tras prin Marea Neagră, va duce energia din Azerbaidjan și Georgia până în România. Astăzi s-a semnat la Palatul Victoria acordul prin care va fi înființată compania ce va implementa proiectul.