Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Strategia lui Donald Trump pentru Europa: Ce măsuri ar putea lua

„Uniunea Europeană ne tratează foarte, foare rău” - sunt vorbele lui Donald Trump, care a anunțat că statele europene trebuie să se aștepte la taxe vamale. În același timp, Trump a reafirmat că aliații europeni trebuie să își crească contribuțiile de apărare de la 2 la 5 la sută din PIB.

La scurt timp, liderul american a amenințat și Rusia cu impunerea de taxe, dacă nu se ajunge la un acord în Ucraina. ”Iubesc poporul rus și am o relație foarte bună cu președintele Putin”, a spus Trump. El a adăugat însă că acest ”război ridicol” trebuie să înceteze.

Trump: UE să se pregătească de măsuri

Donald Trump a spus că are în vizor tarife de 10 la sută pentru produsele chinezești, începând cu 1 februarie. Uniunea Europeană trebuie să se pregătească la rândul ei de măsuri similare, a avertizat Trump, care a susținut că europenii tratează America foarte rău.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România, a analizat declarațiile lui Trump legate de continentul european:

Donald Trump are dreptate, pentru că unde sunt aceste cheltuieli? În cadrul NATO, în general. NATO este organizația colectivă de apărare, iar Statele Unite duc greul. O știm cu toții de foarte mult timp. Toată lumea se uită, când e ceva, la soldații americani. De altfel, ei au și baze foarte puternice în Europa. Să ne gândim ce înseamnă baza militară de la Mihail Kogălniceanu - România și cea de la Deveselu, scutul antirachetă.

În NATO, Statele Unite duc greul

Ramstein înțeleg că va trece oarecum în plan doi, pentru că interesul se mută pe flancul estic. De aici și nevoia de a crește cheltuielile de apărare. De ce? Pentru că avem o Rusie agresivă la doi pași sau, mă rog, la două lansări de rachetă de noi. De aceea e nevoie să ne întărim.

Problema e dacă Europa, țările europene din NATO, dar nu numai, inclusiv să spunem Canada, își permit această creștere. Germania, sigur, are o economie foarte puternică, e motorul economiei europene, dar scârție de când nu mai sunt gaze din Rusia ieftine pentru industrie, cam joacă pe lângă recesiune Germania. Și au fost discuții care au dus și la căderea guvernului cancelarului Scholz. Legate exact de împărțirea banilor pe buget.

Statele europene, dincolo de a spori cheltuielile de apărare, fac eforturi consistente din punct de vedere financiar în a susține Ucraina.

Dincolo de ce trimit în Ucraina, au cheltuieli imense fiecare țară cu găzduirea refugiaților ucraineni, care, nu-i așa, au nevoie de cazare, de asigurări de sănătate, de acces la educație. Deci, e greu de crezut totuși, că într-o lume în schimbare din punct de vedere economic și o lume cutremurată de războiul energetic, care a fost nu de mult cu Rusia și încă va continua, are de unde să dea atâția bani. România are un proiect ambițios: 3% din produsul intern brut.

De unde va scoate Europa bani?

Trebuie să vezi ce e pus pe masă efectiv și nu neapărat cheltuielile de perspectivă. Aici sunt și programele multianuale. De exemplu, sistemele Patriot nu se cumpără într-un an. Toate se întind pe mai mulți ani.

Interesant e de unde va scoate Europa bani? Pentru că Trump amenință, le-a spus liderilor europeni cu mult timp în urmă: „aș putea să-i las la cheremul Rusiei, să facă ce dorește Rusia cu ei”. Și, ca să concluzionez, îmi amintesc de avertismentele generalilor europeni și a unor oficiali din Germania că Rusia ar putea ataca NATO chiar în scurt timp.

Americani au intrat peste tot, au purtat războaie, peste tot, au avut și eșecuri. Să ne gândim la Vietnam, la Afganistan. Dar, în general, America e privită ca jandarmul mondial, cel care păstrează pacea.

Trump va impune taxe pentru produsele fabricate în Europa

Înseamnă că produsele fabricate în Europa, în China, în Canada, în Mexic și oriunde aiurea pe glob, vor fi oprite la granița americană. Acolo vor fi calculate taxe și în funcție de țara de origine. De la 10, poate până la 60% și ele vor intra în Statele Unite. Problema e așa: Cine va plăti aceste taxe vamale? Firmele europene, dacă se vor vedea supuse unor taxe vamale de 10-20 de procente, s-ar putea să nu mai exporte la fel de mult în Statele Unite, pentru că produsele s-ar putea să nu mai aibă căutare. Cumpărătorul american când va avea de ales între o mașină fabricată în Germania, care costă 50.000 dolari și o mașină fabricată în zona Michigan, care costă 40.000 dolari, eu cam știu ce ar alege.

E un protecționism, un protecționist pe față. Nu e pentru prima dată când se aplică acest lucru, dar nu înțelegem de ce aceste războaie comerciale. China a spus că un război economic nu e bun, iar de lungă durată nu e garantat cine îl câștigă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE