Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este International Emergency Economic Powers Act, legea invocată de Trump pentru a impune tarife în războiul comercial

Președintele Trump a declarat sâmbătă că va impune tarife asupra Mexicului, Canadei și Chinei folosind o lege veche de zeci de ani care îi conferă președintelui puteri economice extinse în timpul unei urgențe naționale. Momentan, în ceea ce privește Canada și Mexicul, Trump cântărește încă opțiunile.

„Acest lucru se va face prin intermediul International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) din cauza amenințării majore a străinilor ilegali și a drogurilor mortale care ne ucid cetățenii, inclusiv fentanilul”, a scris Trump într-o postare pe social media sâmbătă.

În prima sa zi de revenire în funcție, Trump a declarat o urgență națională la frontiera de sud. Sâmbătă, el a declarat că va extinde domeniul de aplicare al urgenței.

Iată ce este IEEPA și cum poate fi folosită de Trump într-un război comercial.

Ce este IEEPA?

International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) din 1977 conferă președintelui Statelor Unite puteri sporite în ceea ce privește reglementarea diferitelor tranzacții financiare în cazul declarării unei urgențe naționale. În temeiul legii, președinții pot lua o mulțime de măsuri economice „pentru a face față oricărei amenințări neobișnuite și extraordinare, care își are sursa în întregime sau în mare parte în afara Statelor Unite, la adresa securității naționale, politicii externe sau economiei” țării, notează publicația The New York Times.

Președinții au utilizat în trecut legea pentru a impune sancțiuni, a justifica controlul exporturilor și a restricționa anumite tranzacții și investiții peste hotare. Însă experții juridici pun la îndoială legalitatea unui demers prezidențial prin care IEEPA să fie folosită pentru a impune taxe vamale. Potrivit unui raport recent al Congressional Research Service, niciun președinte nu a mai utilizat IEEPA pentru a impune tarife la bunuri importate.

În schimb, președinții au impus tarife ca răspuns la amenințările la adresa securității naționale utilizând secțiunea 232 a unei legi comerciale din 1962. Această dispoziție legală diferă de IEEPA în parte pentru că necesită o anchetă și un raport care trebuie să fie publicat în termen de 270 de zile.

Congresul a adoptat inițial IEEPA în încercarea de a restrânge puterile economice de urgență acordate președintelui în temeiul Trading with the Enemy Act (Legea privind comerțul cu inamicul), o lege din 1917 care conferea președintelui o autoritate extinsă în ceea ce privește reglementarea tranzacțiilor internaționale pe timp de război.

A mai folosit Trump această lege?

În timpul primului său mandat, Trump a amenințat că va impune tarife asupra Mexicului, folosindu-se de autoritățile sale în temeiul IEEPA. În mai 2019, acesta a declarat că va utiliza legea pentru a impune un tarif de 5% pentru toate bunurile importate din Mexic, majorând treptat tariful la 25% dacă Mexicul nu ia măsuri eficiente pentru a atenua „criza migrației ilegale”.

În iunie 2019, Trump a renunțat la amenințare după ce Statele Unite au ajuns la un acord cu Mexicul pentru a stopa fluxul de migranți către frontiera de sud-vest.

Cu toate acestea, Trump a utilizat această autoritate pentru a impune sancțiuni altor țări. Trump a utilizat IEEPA pentru a penaliza compania petrolieră de stat din Venezuela, în încercarea de a slăbi puterea președintelui Nicolás Maduro. De asemenea, a utilizat legea pentru a impune sancțiuni Iranului ca represalii pentru ceea ce administrația a considerat a fi acte agresive din partea Teheranului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE