Rusia va face „tot posibilul” să destabilizeze Republica Moldova prin atacuri hibride, iar, pe fondul creșterii prețurilor la energie, ar vrea să-i determine pe cetățeni să voteze la alegerile parlamentare din 2025 forțe politice „ostile parcursului european”, a declarat Ion Tăbârță, analist politic de la Chișinău, într-un interviu acordat Euronews România.
Tăbârță a explicat că alegerile parlamentare sunt „vitale” pentru parcursul european al Republicii Moldova.
„Aceste alegeri (alegerile parlamentare) sunt vitale pentru parcursul european la Republicii Moldova. A fost importantă alegerea doamnei președinte pentru al doilea mandat. A fost important referendumul.
Totuși, noi suntem o republică parlamentară și puterea executivă în interiorul Republicii Moldova, în linii mari, în exclusivitate, cu anumite excepții, este în mâinile Guvernului.
Ori, Guvernul este generat de o majoritate din Parlament. Este foarte important ca următoarea majoritate în Parlament să fie formată din forțe politice proeuropene, pentru a continua parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat analistul politic din Republica Moldova, la Euronews România.
Analist: „Federația Rusă va face tot posibilul ca să destabilizeze situația socială-politică internă din Republica Moldova”
„Federația Rusă va face tot posibilul ca să destabilizeze situația socială-politică internă din Republica Moldova, inclusiv prin sacrificarea regiunii transnistrene doar pentru a creștere tarifele la energie electrică, pentru a crește nemulțumirea populației față de actuala guvernare proeuropeană, pentru că în așa mod să scadă din popularitatea vectorului european și drept urmare, după următoarele alegeri parlamentare să avem forțe politice la cârma Republicii Moldova mai puțin europene sau chiar ostile parcursului european.
Din perspectiva, continuității vectorului european de dezvoltare a Republicii Moldova alegerile parlamentare din anul 2025 sunt foarte importante”, a afirmat Ion Tăbârță.
Republica Moldova, stare de urgență în domeniul energetic
În Republica Moldova a fost instituită starea de urgență în domeniul energetic, în condițiile în care se pregătește pentru o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze naturale din Rusia spre regiunea separatistă transnistreană.
Concernul rus Gazprom, care are contract de livrare a gazelor în regiune, nu a propus deocamdată o rută alternativă, după ce Ucraina a anunțat că, din 1 ianuarie, nu va mai permite transportul de gaze rusești prin rețeaua sa.