Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maganomics. Economia după Trump: Taxe vamale uriașe, războaie comerciale, reduceri de impozite pentru cei bogați

O lume întreagă așteaptă să vadă care vor fi primele măsuri luate de Donald Trump după ce intră oficial din nou ca președinte în Biroul Oval.

Declarațiile din timpul campaniei electorale arată intenția de a schimba fundamental relații economice și militare construite în zeci de ani. Donald Trump se arată adeptul unui protecționism economic feroce prin așa numitul plan Maganomics.

Donald Trump se arată adeptul unui protecționism economic feroce

Viziunea economică a lui Trump poate aduce taxe vamale uriașe, războaie comerciale, reduceri de impozite pentru cei bogați și un avânt al criptomonedelor.

Pentru Donald Trump există un principiu de căpătâi în toate – America pe primul loc, iar asta înseamnă că americanii trebuie să câștige și să trăiască mai bine decât până acum. Este adevărat că domnul Trump, om de afaceri în esență, ține cont numai de părerile și ideile sale, fără a asculta prea mult economiștii.

Schimbările vor afecta creșterea economică și vor alimenta inflația

Iar aceștia spun că schimbările pe care le vrea președintele vor afecta creșterea economică și vor alimenta inflația. În plan mondial, Donald Trump vrea numai produse americane și de aceea anunță tarife vamale imense la importurile cam de peste tot.

Taxele vamale la care se gândește Donald Trump înseamnă între 10% și 20% pentru toate bunurile importate în SUA și de 60% asupra tuturor mărfurilor produse în China. Iar asta, crede președintele, va readuce producția în Statele Unite și va asigura locuri de muncă. Dar pentru o industrie puternică, știe și Donald Trump, este nevoie de multă energie, care este cam scumpă în America. De aceea vom reduce prețurile prin folosirea de noi surse de energie, spune Trump.

„Există economiști care chiar cred în superioritatea taxelor vamale ca politică economică, fără să se gândească la implicații”

Viziunea economică a lui Donald Trump cu privire la relația cu UE și implicit România, a fost analizată, la Euronews România, de consultantul fiscal Dan Schwartz:

Este foarte greu de spus cu exactitate ce se va întâmpla. De la vorbă, la faptă, de multe ori este o cale destul de lungă. Donald Trump, după felul în care vorbește, încă nu a încetat campania electorală. Vorbește într-o manieră cât de poate de angajantă pentru proprii lui susținători. În același timp, printre acești susținători există consultanți care îi sugerează un mod de abordare. Există economiști care chiar cred în superioritatea taxelor vamale ca politică economică, fără să se gândească la implicațiile pe care introducerea lor le pot avea în ceea ce privește economia globală, pe de o parte, iar pe de altă parte chiar economia americană.

Este foarte posibil ca creșterile de taxe vamale propuse vor aduce Americii un surplus de prosperitate, o creștere economică suplimentară, o creștere a bunăstării populației. Este posibil ca tocmai aceia cărora președintele Trump li se adresa acum să fie afectați în sens invers de aceste creșteri de taxe. E vorba despre fermierii americani care produc de multe ori peste necesarul intern al SUA și au nevoie să exporte.

„Trebuie să se aștepte la un răspuns similar din partea partenerilor de business”

Atunci când o țară ca America impune unilateral taxe vamale atât de mari, inclusiv Chinei, mai mari decât media pe care vrea să o impună restului lumii, trebuie să se aștepte la un răspuns similar din partea partenerilor de business. Ceea ce va face produsele americane foarte scumpe pe piețele internaționale. Președintele Trump vrea să încurajeze producția de hidrocarburi, de exemplu. Această producție nu va putea fi consumată strict în interiorul Statelor Unite.

Tot ceea ce spune președintele Trump nu ține seama de pericolele climatice pe care le invocă cei care au introdus politica pro-energie verde pe care America a avut-o în administrația precedentă. Vreau să cred că se va găsi un echilibru între excesele pe care Trump promite să le facă și excesele pe care le-a făcut administrația anterioară. Au forțat trecerea la o energie verde, creând probleme în interiorul Americii. Asta se întâmplă și în Europa prin politicile pro-climatice ale conducerii europene.

„Lucrurile nu sunt atât de simple cum sunt prezentate de președintele Trump”

Tot ce ține de extreme, mai devreme sau mai târziu, va trebui să se regleze prin ceva care apare în contra-partidă. Dacă va depăși acest nivel de corecție pe care ar trebui să îl aducă, atunci va fi o problemă reală așa cum am spus mai devreme pentru că ceea ce va produce America nu va putea fi consumat intern. Iar dacă nu va putea fi consumat intern, iar pe piețele internaționale reacția la taxele vamale americane va fi similară, America nu va putea să vândă ce produce. Dacă nu va reuși, va trebui să reducă producția. Chiar dacă din punct de vedere ecologic ar fi un plus, din punct de vedere strict economic ar fi un minus. Pentru că ar genera cu siguranță scăderea nivelului de viață al americanilor, prin pierderea locurilor de muncă nou create și prin scăderea încasărilor pe care America le-ar avea la bugetele naționale.

Lucrurile nu sunt atât de simple cum sunt prezentate de președintele Trump într-un discurs electoral. În viața reală, lucrurile sunt mult mai complicate și mult mai complexe. Este posibil ca noile tarife vamale americane să stimuleze țările care se mișcă foarte repede din exterior, inclusiv China, în a investi în America sau în a scădea costurile de producție pentru a compensa costurile suplimentare generate de taxele vamale suplimentare. Asta va face ca creativitatea în afara Americii să devină superioară creativității americane. Nu trebuie uitat că America a ajuns unde este, în primul rând, datorită energiilor creatoare pe care a reușit să le descătușeze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE