Guvernul ar putea păstra pensiile și salariile la nivelul anului trecut numai în funcție de evoluția economiei la nivel mondial, avertizează Adrian Codîrlașu, președintele CFA - organizaţia profesioniştilor în investiţii din România.
Proiectul de buget pentru anul 2025 conține previziuni prea optimiste privind creșterea economică și ar avea o „supraestimare a veniturilor și o subestimare a cheltuielilor”, a declarat Adrian Codîrlașu, președintele Asociației Cfa România. În direct la Euronews România, analistul economic a avertizat că bugetul este nesustenabil deoarece deficitul bugetar este estimat la 7%.
„Dacă apare un șoc puternic, nici 5% nu putem finanța în condițiile unui șoc extern major. Depindem de noroc să nu se întâmple ceva brusc, neașteptat și puternic negativ la nivel internațional care să ne pună în imposibilitatea de a-l mai finanța. Din această cauză, un deficit de 7% din PIB nu este un buget echilibrat, e puternic dezechilibrat, cu un deficit nesustenabil”, a afirmat Codîrlașu.
Guvernul se bazează pe o creștere economică de 2,5% în 2025 și estimează că deficitul bugetar va scădea până la 7% din PIB. Adrian Codîrlașu consideră că aceste proiecții sunt prea optimiste.
„Pe partea de creștere economică aș spune că s-ar putea să fie pe partea optimistă, însă pentru deficitul bugetar contează ceea ce se întâmplă cu PIB-ul nominal, adică PIB-ul real plus partea de inflație.
S-ar putea ca PIB-ul nominal să fie corect estimat, dar constituit altfel, dintr-o creștere economică mai mică, gen 1% - 1,5% și o inflație mai mare, nu 4,4% cât este în proiectul de buget, ci până la 5,4%. S-ar putea ca din acest mix diferit să avem totuși aceeași creștere a PIB-ului nominal care e relevantă pentru construcția bugetului.
Referitor la deficitul de 7% din PIB pentru acest an, s-a putea să fie pe partea optimistă și mă gândesc în primul rând la opinia preliminară a Consiliului Fiscal care cumva în acest an anticipează prudent, undeva la 7,7% deficit bugetar.
De unde vine lucrul ăsta? Atât dintr-o supraestimare a veniturilor și o subestimare a cheltuielilor, cum s-a întâmplat și în anii trecuți”, a explicat analistul economic.
Adrian Codîrlașu: Dacă apare un șoc puternic, nici 5% nu putem finanța în condițiile unui șoc extern major
„Bugetul va trebui cumva echilibrat și deficitul dus. Ne-am asumat 7% anul acesta, însă mai e mult până departe. Un buget, conform standardelor UE, trebuie să meargă către 3% deficit bugetar și asta îl avem cumva în procedura de deficit excesiv și anticipat să se întâmple tocmai peste șapte ani”, a afirmat Codîrlașu.
Analist economic: „Stăm pe un mare risc. Depindem de noroc”
„În acest an, ne-am asumat să-l ducem până la 7% (din PIB, referitor la deficit, n.r), însă stăm pe un mare risc. Depindem de noroc. Bugetul, încă la nivelul acesta de 7%, tot este nesustenabil chiar pe termen scurt.
Un asemenea deficit bugetar trebuie dus cât mai repede către acel nivel de sustenabilitate de 3%. De ce? Pentru că vedem acum că pot apărea războaie comerciale, vedem că mediul geopolitic nu e în favoarea noastră.
Dacă apare un șoc puternic, nici 5% nu putem finanța în condițiile unui șoc extern major. Depindem de noroc să nu se întâmple ceva brusc, neașteptat și puternic negativ la nivel internațional care să ne pună în imposibilitatea de a-l mai finanța. Din această cauză, un deficit de 7% din PIB nu este un buget echilibrat, e puternic dezechilibrat, cu un deficit nesustenabil”, a mai spus Codîrlașu.
„Anul trecut s-au făcut cheltuieli nesustenabile. Au fost creșteri puternice de salarii în sectorul public”
„Problema a fost de fapt anul trecut când s-au făcut cheltuieli nesustenabile la momentul respectiv. Au fost creșteri puternice de salarii în sectorul public, au fost două rânduri de creșteri în sistemul de pensii.
La momentul respectiv, analiștii economici au menționat faptul că toate aceste cheltuieli nu sunt sustenabile. Acum vedem că nu sunt sustenabile. Practic, ce rămâne de făcut este să stopăm unde putem și să sperăm că nu se întâmplă ceva extern puternic care să închidă posibilitatea de finanțare. Nevoia de finanțare este extrem de ridicată.
„Agenția de rating Standard&Poor's a arătat un mare cartonaș galben economiei românești”
„Agenția de rating Standard&Poor's a arătat un mare cartonaș galben economiei românești. A simțit nevoia să vină înainte de data stabilită pentru publicarea raportului, să atragă atenția probabil.
E bine că a atras-o și înainte de realizarea proiectului de buget ca guvernanții să ia în considerare și aceste avertismente ale agențiilor de rating. Fiind sub presiune, Guvernul trebuie să se miște repede și să vină cu un buget credibil pe care să-l și implementeze și să arate că funcționează”, a mai spus analistul economic.
Posibile creșteri de taxe după alegerile prezidențiale
„Sunt ușor supraestimate veniturile, subestimate cheltuielile. Probabil în vreo jumătate de an o să vedem clar lucrurile astea și va fi trecut și campania electorală. Atunci o să putem majora taxele. Mă aștept în continuare la majorări de taxe, atât anul acesta, cât și anul viitor.
În a doua parte a anului când se va vedea și cât de bine a performat acest buget. În jumătate de an, ne vom da seama dacă va crește colectarea”, a concluzionat el.