Picturile marelui Caravaggio la Timișoara! Pentru orice iubitor de artă, o astfel de veste nu poat fi decât o bucurie uriașă.
Iar acest lucru chiar se întâmplă, pentru că, până la sfârșitul lunii februarie 2025, 43 de lucrări care poartă semnătura lui Caravaggio sunt expuse la Muzeul de Artă din Timișoara. Capodoperele celui care a fost numit maestrul clarobscurului pot fi admirate acum și în România.
Muzeul de Artă din Timișoara găzduiește expoziția
Capodoperele semnate de maestrul clarobscurului, Michelangelo Merisi da Caravaggio, valorează zeci de milione de euro și au fost aduse la Timișoara din Florența, din colecția istoricului de artă Roberto Longhi, cel care a colecționat și cercetat de-a lungul timpului lucrările marelui pictor Italian.
Printre capodoperele expuse se află și celebra lucrare realizată de Caravaggio în anul 1597, “Băiat mușcat de șopârlă”. Despre faimoasa picture, criticii au spus că ar fi un autoportret deghizat al lui Caravaggio, pentru că mâinile subiectului - una întinsă și cealaltă ridicată – ar fi într-o poziție similară cu cele ale unui pictor care ține paleta în timp ce lucrează.
Expoziția este deschisă până pe 28 februarie 2025
Filip Petcu, director al Muzeului de Artă Timișoara: Fondul expoziției noastre europene, de fapt de Artă Europeană, este axat pe pe lucrări din perioada barocă, o perioadă care a fost marcată extrem de amprentat de către contribuția lui Caravaggio. În acest sens, expoziția Luminile lui Caravaggio creează o paralelă între colecția Longhi și contribuția lui Roberto Longhi la nivelul valorificării inovaților lui Caravaggio și a pictorilor caravaggiști, reușind totodată să creeze un dialog cu ceea ce ne-a lăsat Ormós Zsigmond la sfârșitul secolului XIX, iată, un muzeu Pinacotecă a orașului, un muzeu în care timișorenii au putut contempla și admira tablouri ale marilor maeștri.
Expoziția Luminile lui Caravaggio este deschisă pentru public, la Muzeul De Artă din Timișoara până pe 28 februarie 2025.