Luna ianuarie este considerată a fi cea mai deprimantă din an. După euforia sărbătorilor de iarnă, oamenii se întorc brusc la rutina de zi cu zi. De aceea, orice mic truc care să alunge tristețea este binevenit: Cititul, mersul la film sau o simplă plimbare în parc pot face minuni. Din acest punct de vedere, cultura japoneză are un întreg arsenal de ritualuri pentru echilibrul sufletesc, dar și pentru fizic.
Fiecare nou an aduce cu sine promisiunea sau doar speranța unor vremuri liniștite. Ne facem visuri, ne stabilim ținte unde vrem să ajungem și ne propunem să fie cel mai bun an de până acum. Însă luna ianuarie vine la pachet și cu o stare de anxietate, de teamă, de nesiguranță, sau, așa cum spun specialiștii, de depresie chiar.
Noi vă recomandăm câteva mici ritualuri din înțelepciunea japoneză a artei de a trăi. Le-am descoperit într-o carte care, dincolo de a ne împrieteni cu tot ce înseamnă viața Japonia, ne vinde și câteva trucuri de mici fericiri ale vieții.
IKIGAI, unul dintre cele mai importante principii japoneze de viață
Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „IKIGAI este unul dintre cele mai importante principii japoneze de viață și s-ar traduce prin „fericirea de a fi mereu ocupat”, de a face lucrurile care îți plac și la care te pricepi. Bucuria propriului IKIGAI, spun japonezii, ajută generațiile mai în vârstă să rămână fericite și active, pentru că îți oferă inspirație, încredere și un cop.”
Iată și alte principii pe care japonezi își fondează traiul zilnic, în căutarea liniștii și a bucuriei:
Ichi-go Ichie-e: Conștientizarea caracterului trecător al vieții
Ichi-go Ichie-e înseamnă să conștientizezi în fiecare clipă caracterul trecător al vieții. Altfel spus, să trăiești fiecare clipă și să profiți de fiecare secundă.
Pentru cinefili, aici avem și o recomandare de film: Perfect Days, în regia lui Wim Wender. Pelicula spune povestea lui Hirayama, un om pe deplin mulțumit cu viața sa simplă ca îngrijitor al toaletelor din Tokio. Filmul este o odă adusă bucuriilor și plăcerilor simple din viață.
Rajio Taiso: 15 minute de exerciții fizice, în fiecare dimineață
Rajio Taiso înseamnă rutina zilnică a 15 minute de exerciții fizice. În Japonia, o tremie din populație merge pe jos ca parte a navetei de dimineață sau a treburilor zilnice.
Alex Paraschiv, traducător & specialist în cultura japoneză: „Adevărul este că există foarte mulți oameni, în special persoane mai în vârstă, adică, aș spune, cei care au peste 70 de ani. Știm foarte bine că longevitatea este destul de ridicată în Japonia, adică numărul celor care trăiesc mult este semnificativ. Da, sunt foarte multe persoane care găsesc, în primul rând, acel „Ikigai”, motivul pentru a trăi, care apare și în carte. Am întâlnit în special caligrafi, iar „caligrafia” în limba japoneză este o artă foarte apreciată. Ei erau atât de pasionați de această artă încât nu le mai păsa de haosul cotidian atunci când scriau. Când scriau, totul se oprea, adică timpul se oprea în loc și se concentrau doar pe arta lor. Aș spune că este destul de important să ne găsim și noi un „ikigai”. Poate să fie caligrafie, poate să fie orice alt tip de artă care să ne reconecteze cu natura și cu noi înșine.”
Kaizen „Îmbunătățire continuă” și Goraiko, momentul când admiri răsăritul Soarelui, din vârful Muntelui Fuji
Kaizen este o filosofie de viață japoneză care înseamnă „schimbare în bine” sau „îmbunătățire continuă”. Principiul pune accentul pe efectuarea de schimbări mici, progresive, pas cu pas, pentru a obține îmbunătățiri semnificative, la scară mare.
Alex Paraschiv, traducător & specialist în cultura japoneză: „Este o cultură în sine simplă, care cuprinde oarecum o simplitate. Sunt integrate anumite principii de bază, aș spune eu, foarte simple, dar să le respectăm nu este chiar atât de simplu. Pentru că și în carte se vorbește despre Kaizen, de exemplu, adică despre îmbunătățire continuă sau Mono no aware, adică să acceptăm efemeritatea lucrurilor și deși pare simplu acest lucru de făcut, în realitate să le respectăm principiile nu este atât de simplu.”
Goraiko este numele folosit de japonezi pentru a admira răsăritul Soarelui, din vârful Muntelui Fuji. Filosofia japoneză încurajează comuniunea cu natura, drumețiile, care -spun japonezii- eliberează stresul și pun accentul pe liniște, departe de haosul urban.