Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salata Boeuf, dragostea Revelionului. Competiția de ornat salata boeuf, organizată de Ciprian Muntele, succes și în 2024

În urmă cu 5 ani, în România, a avut loc prima ediție a Competiției Naționale de Ornat Salata Boeuf. Cel care a demarat proiectul este Ciprian Muntele, cunoscut blogger și jurnalist de radio. Pentru români, până și salata boeuf ar putea deveni motiv de gâlceavă. Pentru că fiecare are propria viziune despre cum ar trebui să fie acest foarte foarte delicios preparat... festiv. 

Sunt multe filosofii culinare care se spun despre salata boeuf. Să începem cu una foarte simplă și evidentă: se muncește teribil de mult la ea și se termină cât ai clipi. Apoi, mai sunt și dezbateri ale unor școli de gândire diferite, inițiate de pofticioși: Cu mazăre? Sau fără mazăre? Cu carne de vită? Sau cu carne de pui? Păi dacă este de pui, atunci nu mai este salată boeuf. Și tot așa! Cert este că mese de revelion fără tort făcut în casă, am mai întâlnit, dar fără salată boeuf? Doamne ferește!

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Specialiștii în nutriție avertizează: salata boeuf nu trebuie păstrată mai mult de 3 zile. Doar că este o grijă complet nejustificată. Pentru că oricum salata boeuf e prima care dispare de pe mese. Iar întrebarea este mereu: Mai avem salată boeuf?  

În orice caz, dincolo de ce trebuie sau nu trebuie să conțină minunatul platouaș, important este să fie și frumos ornat. Iar din acest punct de vedere, există și o competiție dedicată pasionaților, inițiată de bloggerul și jurnalistul Ciprian Muntele: Competiția Națională pentru Ornat Salata Boeuf. În 2024, cu alegerile care ne-au dat mari bătăi de cap, concursul era să NU mai aibă loc.

VEZI GALERIA
13 imagini

Ciprian Muntele, blogger & jurnalist radio: „Anul ăsta a fost cel mai greu, dar și de departe cel mai intens, pentru că, la un moment dat, am avut o perioadă de cumpână, în care m-am întrebat dacă mai vreau să continui ceea ce îmi place să numesc competiție, deși, pe fond, este mai degrabă o joacă comună a câtorva oameni de pe internet care încă mai au chef de distracție în vremurile astea. Spun că am avut acest moment de îndoială pentru că, undeva prin decembrie, așa cum ne aducem aminte cu toții, au fost câteva momente mai complicate, mai tensionate, în jurul nostru. În general, păreai foarte anacronic la începutul lui decembrie; dacă puneai poze cu tine, de exemplu, cu pisica, și păreai un om fericit, erai considerat suspect. Am resimțit și eu acest val de energie negativă și intensitatea care ne-a consumat pe toți interior, foarte tare. Țara cade, se prăbușește, și apare Ciprian Muntele de undeva, cu concursul de ornat salată boeuf. Apoi m-am gândit că este un moment pe care multă lume îl așteaptă pe internet să se întâmple și cred că ar fi păcat să-l opresc vreodată, fie temporar, fie, Doamne ferește!, pentru totdeauna, doar pentru că niște unii din exterior ne complică viața. Și uite așa, din fericire, anul acesta a avut loc a 5-a ediție a concursului național de ornat salată boeuf, care între timp a devenit și internațional.”

De la an la an, participanții la competiția de ornat salata boeuf sunt din ce în ce mai...artiști. Pentru că vorbim deja despre mici opere de artă, asemeni unor tablouri. Cum este cazul unei salate boeuf ornate după modelul unei picturi faimoase: American Gothic.

Ciprian Muntele, blogger & jurnalist radio: „Cred totuși că dintre cei care au votat, unii nu aveau referința culturală necesară; a apărut doar o poză cu doi bătrâni. O poză, mă rog, un decor cu doi bătrâni, cineva care ține o furculiță în mână. Dar repet, cei care au înțeles despre ce este vorba au realizat că acolo chiar este o mică operă de artă. Exact cum spuneai și tu, este o reproducere după pictura lui Grant Wood, American Gothic. Momentul în care suprapui cele două imagini, salata aceea boeuf capătă o cu totul altă anvergură. Dar chiar și așa, a fost realmente apreciată. Chiar dacă a ieșit, cred, pe locul patru. A  fost preferata mea de departe și înțeleg de ce nu a luat locul întâi. Pe de altă parte, și locul întâi este pe deplin meritat. Anul acesta au fost niște lucrări senzaționale și eu mă bucur. Mie îmi confirmă faptul că această „prostie”, între ghilimele, nu este o joacă. A început ca o joacă, dar a devenit extrem de serioasă și are niște referințe culturale foarte bogate legate de ornarea salatei de boeuf.”

Firește, am fost curioși să aflăm ce este dincolo de salata ornată? O fi frumos ambalajul, dar înăuntru ce se află? Are sau nu are mazăre?

VEZI GALERIA
11 imagini

Ciprian Muntele, blogger & jurnalist radio: „Povestea asta cu mazăre sau fără mazăre o să mă, defapt o să ne urmărească toată viața. Da, eu le cer oamenilor care îmi trimit la concurs poza pentru concurs și încă o imagine alăturată cu momentul construirii salatei. Este fascinantă imaginea aceea perfectă, cu decorul acela senzațional și alături o poză cu bucătăria explodată. Dar cei care fac salată de boeuf știu foarte bine că, de obicei, așa se întâmplă.

Cultural vorbind, ornarea salatei de boeuf este extrem de importantă și, repet, este un amestec de joacă cu seriozitate, cu artă și creație. Mie îmi place foarte mult cum crește povestea asta, unde s-a ajuns și sper că va fi din ce în ce mai bine în anii viitori.

Mi-au scris atât de mulți oameni care mi-au spus: «Ciprian, dacă n-ai fi făcut concursul ăsta, realmente aș fi suferit.» Eu numesc acest moment unul de normalitate, adică niște oameni mari care se joacă, efectiv se joacă serios, într-o chestiune foarte importantă, cultura. Ce ziceai mai devreme, din punct de vedere cultural, ornarea salatei este extrem de importantă și, repet, este un amestec între joacă și seriozitate, între artă și creație. Mie îmi place foarte mult cum crește povestea asta, unde s-a ajuns și sper că va fi din ce în ce mai bine în anii viitori.”

Pentru corectitudine istorică, vă spunem că salata boeuf are strămoși vechi de secole. Rețeta originală datează din 1860 și îi aparține unui bucătar belgian, Lucien Olivier. Iar ingredientele din salată erau cu totul altele: carne de ieruncă, de rață, cozi de raci sau limbă de vițel. În orice caz, așa transformată cum a ajuns la noi, tot delicioasă este. Să aveți un An Nou fericit, cu sănătate și, la ocazii speciale, cu salată boeuf pe masă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE