Evenimentele din 2024 au readus în discuție importanța educației, a culturii. Tocmai de aceea evenimentele care susțin impactul artiștilor în orice societate sunt binevenite.
La Ateneul Român, a avut loc prima ediție „România te recunoaște”, un eveniment care și-a propus să omagieze artiștii care, de-a lungul timpului, au creat o legătură puternică între România... și lume.
Cultura nu cunoaște granițe
La Ateneul Român din București, evenimentul „România te recunoaște”, aflat la prima ediție, a pornit de la un adevăr de necontestat: cultura nu cunoaște granițe. Iar grija pentru cultură este un indicator al unei societăți educate și sănătoase, în cele din urmă.
La finalul unui an 2024, destul de dificil, ne întrebăm inclusiv care mai sunt reperele noastre culturale. Ne gândim, desigur, la Constantin Brâncuși sau la Eugen Ionescu sau la George Enescu, români care au dus numele țării noastre peste hotare.
„România te recunoaște” îi omagiază pe actorii, pictorii, regizorii sau scriitorii români
Tocmai de aceea evenimentul „România te recunoaște” îi omagiază pe actorii, pictorii, regizorii sau scriitorii români, apreciați, premiați și aplaudați în întreaga lume. Vorbim de fapt despre acei artiști care au creat o punte între România și cultura lumii.
Irina Margareta Nistor, critic de film: Cred că e una esențială, e absolut esențială și mai ales faptul că e o punte cu du-te-vino, adică mai vin, mai pleacă sau rămân nemuritori cum este cazul lui Jean Negulescu, care sigur ne-a creat o grămadă de filme și un loc la Hollywood. Adică atât de mult se vorbește despre el.
Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE: Este una foarte solidă, una foarte trainică și una foarte vizibilă, chiar dacă nu se vede. Chiar ieri citeam într-o carte a lui Jean d’Ormesson, un mare scriitor, filosof francez. Era o istorie literaturii franceze și unul dintre capitole începea cam așa, spunea: Cultura franceză datorează enorm culturii române. Gândiți-vă la Brincuși, gândiți-vă la Elvira Popescu, la Tristan Tzara, la Panait Istrati, la Cioran, la Eugen Ionescu. Toți acești oameni au venit din cultura română și ne-au îmbogățit. Vă dați seama că m-a trecut un fior, mai ales că am fost și ambasador al României în Franța.
„Numai cultura și artele ne pot lumina puțin sufletul în aceste timpuri”
Dorin Crețu, pictor, artist vizual stabilit în Franța: Avem totuși niște predecesori. Adică ne gândim la niște nume mari care au fost celebrate anul ăsta în Paris și care într-adevăr au făcut exact ceea ce trebuie să facă fiecare artist care vine din altă țară și se dezvoltă în altă țară, adică cu puținul cultural pe care îl are să poată să continue în țara respectivă.
Manuela Cernat, critic de film: Numai cultura și artele ne pot lumina puțin sufletul în aceste timpuri atât de tulburi, atât de primejdioase. Și vreau să sper că oamenii se vor întoarce din nou spre frumos, spre frumusețe, spre pictură, spre muzică.
A fost înmânat și un premiu In Memoriam, în onoarea lui Jean Negulesco
Raluca Turcan, ministrul Culturii: Am devenit parteneri și am acordat patronajul Ministerului Culturii pentru realizarea unei seri de gală care onorează oamenii valoroși pe care România îi are. Sergiu Celibidache spunea: cultura este drumul nostru spre libertate și, în contextul actual, cred că sunt în asentimentul tuturor când spun că pentru a păstra libertățile pe care România le-a câștigat, trebuie să onorăm mai mult cultura și să valorizăm educația și cultura în societate și în comunitățile noastre.
În cadrul evenimentului, a fost înmânat și un premiu In Memoriam, în onoarea lui Jean Negulesco, unul dintre cei mai de succes regizori din Hollywoodul anilor ’40-’50, singurul român deţinător al unei stele pe faimoasa alee „Walk of Fame“.