STORY
Victimele exploziilor din Crevedia vor petrece sărbătorile de iarnă în containere. Multe familii au fost despăgubite doar parțial
Ne așteaptă din nou, sărbători în container, spun victimele exploziilor de anul trecut din Crevedia. Unii dintre păgubiți au primit despăgubirile integral, alte familii doar parțial.
Alegeri SUA 2024. Reportaj Euronews România în statele Maryland și Virginia: „Societatea americană e foarte divizată”/„Democrația, imigrația, economia - aspecte importante”
Alegerile americane, urmărite cu atenție de întreaga lume, sunt o provocare atât pentru votanți, cât și pentru responsabilii din secțiile de vot. Regulile diferă de la stat la stat.
Parisul găzduiește Jocurile Paralimpice, dar transportul public e o provocare pentru cei cu dizabilități: „În ceea ce privește accesibilitatea, nu sunt jocurile pentru toți”
Principala promisiune a organizatorilor Jocurilor Olimpice și Paralimpice, înainte de evenimentul sportiv, a fost îmbunătățirea accesibilității. Organizațiile non-profit susțin însă că nu s-a făcut suficient pentru a facilita deplasarea în capitala Franței pentru persoanele cu handicap.
Corespondență din Polonia, lagărul Auschwitz-Birkenau: ”Trauma Holocaustului, transmisă din generație în generație”/ 2 august - Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor
2 august 1944 - 2 august 2024 - În urmă cu 80 de ani, la lagărul Auschwitz-Birkenau, 4.300 de Sinti (un subgrup de romi care trăiește în principal în Germania și în alte țări din Europa Centrală) și romi au fost ucși de către ofițerii SS.
Moartea nu are frontiere. Investigație la granița Bulgariei cu Turcia, pe ruta migrației spre vestul Europei
După o investigație întinsă pe durata a mai multe luni, Euronews România aduce în atenția publicului dezastrul umanitar din pădurile de lângă frontiera bulgaro-turcă. Zeci de migranți au murit sau sunt dați dispăruți în zonă.
Un tânăr din Siria, trimis de părinți pe drumul libertății, a sfârșit într-o pădure de la granița Bulgariei cu Turcia. Premiera investigației, azi la ora 16
Un adolescent de 17 ani din Siria a fost trimis de părinți pe drumul libertății: oamenii și-au vândut casa, iar cu banii strânși au plătit călăuze care să le ducă fiul până în Germania.
REPORTAJ SPECIAL Elevii meseriași, în practică în străinătate cu bursă Erasmus. Școala profesională, transformată din Cenușăreasa educației, într-o opțiune de viitor
Un liceu tehnologic sau o școală profesională, o alegere de viitor sau un compromis? Este întrebarea pe care și-o pun mulți părinți români atunci când aud că drumul pe care copiii lor vor să-l urmeze în viață este unul mai degrabă practic, decât academic.
Povestea tămâiei. De ce e atât de strâns legată de Crăciun și cât de valoroasă era în vremuri străvechi
Cândva mai valoroasă decât aurul, tămâia este strâns legată de Oman. Citată în povestea nașterii lui Hristos din cartea biblică Matei, ea a fost unul dintre darurile prețioase (alături de aur și smirnă) oferite copilului Iisus de către cei trei magi.
Povestea pomului de Crăciun. De unde a venit obiceiul împodobirii bradului și care sunt tradițiile în lume
Istoria pomilor de Crăciun are multe rădăcini, de la utilizarea brazilor veșnici în Egiptul antic și la Roma până la tradițiile germane ale pomilor de Crăciun cu lumânări, care au ajuns în America în anii 1800.
FOTOREPORTAJ. Obiceiul Ignatului, transmis din generație în generație
Mergând spre casa bătrânei Toma Floare, mai întâlnesc într-un sat învecinat o familie care sacrifică porcul pe podul de ciment al șanțului din fața casei. Se simte un aer înecăcios și până seara pare că mulți săteni au pârjolit și sacrificat animalul.
Afacere construită acasă, după muncă în străinătate. Doi români au lăsat Italia și s-au întors acasă, unde au investit în agricultură
Au plecat în Italia fiecare pe cont propriu. Ca mulți dintre tinerii de acum 20 de ani, visau să stea cel mult un an prin străini, să facă bani și să se întoarcă în România.
Un cuplu din Cluj, principalul furnizor de plante perene pentru peisagiștii din Transilvania
La aproape 20 de kilometri de Cluj-Napoca, în satul Sălicea, doi tineri au reușit să ridice o afacere de la zero, pe baza a ceea ce au învățat cât au fost plecați în Marea Britanie. Sunt principalii furnizori de plante perene pentru peisagiștii din zona Transilvaniei.
ROMÂNIA DIN INIMĂ. Ciocolata ”bean-to-bar”, afacerea de succes a doi români din Brașov. Au investit în microfabrică banii câștigați în Africa
În urmă cu 20 de ani, doi brașoveni începeau o nouă viață în Namibia, în Africa de Sud. Au plecat din întâmplare și au rămas acolo unde au pornit de la zero la afaceri de succes.
ROMÂNIA DIN INIMĂ. Românii care pun în mișcare inima Italiei. Prato, orașul cu 210.000 de locuitori, din care 4.000 sunt români
A venit muncitor în fabrică și a ajuns să-i fie proprietar. E povestea lui George Popa, stabilit în Italia de peste 20 de ani. În Prato, al treilea oraș ca număr de locuitori din centrul Peninsulei, principala industrie e cea textilă.
Laurențiu Neamțu și Gabriel Cireașă, bucătarii care au gătit pentru vedete precum Celine Dion, Michel Jordan și Tiger Woods
Au lucrat în bucătării de top ale unor restaurante premiate cu stele Michelin, aflate în marile orașe ale lumii. Au gătit pentru vedete precum Celine Dion, Michel Jordan și Tiger Woods
ROMÂNIA DIN INIMĂ. O româncă i-a învățat pe spanioli limba română. După 12 ani în Spania, va preda limba și în SUA, la Universitatea din Arizona
Oana Ursache a predat la Facultatea de Litere din Suceava, însă în 2008, când s-a deschis în premieră un lectorat de limbă română în Alicante, și-a făcut bagajele și a plecat în Spania.
Limba română, scrisă cu alfabet chirilic până în 1860. Trecerea la literele latine s-a făcut în timpul domniei lui Cuza
Despre latinitatea limbii române învățăm cu toții la școală. De la unele cuvinte, până la alfabetul folosit, recunoaștem ușor proveniența romană. Dar poate că un lucru nu atât de bine știut de mulți este că limba noastră nu a fost întotdeauna scrisă cu litere latine.
Mica Românie din Motril, Spania: cei 3.000 de români au o biserică a lor și magazine cu produse românești
Peste 3000 de români au plecat din țară și s-au stabilit la marginea Andaluziei, între munții Sierra Nevada și Marea Mediterană, în Motril. Pentru unii dintre ei, orășelul a devenit ”acasă” de aproape 20 de ani.
Pelișor, castelul de vis al Reginei Maria
”Te binecuvântez, iubită Românie, patria bucuriilor și durerilor mele! Frumoasă Țară care ai trăit în inima mea. Minunată Țară al cărei vis de veacuri l-am visat și eu.” Așa scria Regina Maria în anul 1933 în testamentul său spiritual pe care l-a numit ”Țării mele și Poporului meu”.
Cămara bunicilor, în ghidul Michelin. Oxana Crețu aduce aromele copilăriei din Basarabia în bucătăria franceză de top
Chef Oxana trăiește la Bordeaux, în Franța. De curând, a tras atenția inspectorilor Michelin, motiv pentru care aceasta a fost inclusă cu o recenzie extraordinară în faimosul Catalog. La București, a fost prezentă la un eveniment gastronomic, un omagiu adus bucătăriei sofisticate, a la francaise.
INTERVIU. Balerina Francesca Velicu, laureată cu premiul Olivier al teatrului britanic: ”Este un job foarte subiectiv. La atleți ai un punctaj clar și știi cine câștigă”
Francesca Velicu este solistă la English National Ballet și este poate cea mai cunoscută balerină româncă din străinătate după Alina Cojocaru.
INTERVIU. Pasiunea pentru materia preferată i-a adus o bursă de 65.000 de lire la Cambridge
Mihnea Morărescu a fost olimpic pe țară la matematică și fizică. Și-a dorit dintotdeauna să studieze în străinătate și a muncit enorm la școală pentru a obține cele mai bune rezultate și a ocupa locul rezervat la Cambridge în urma procedurii de admitere.
Soția lui Stockton Rush, pilotul submersibilului Titan, este descendenta celebrului cuplu de pe Titanic care a murit îmbrățișat pe navă
Soția directorului executiv al companiei Ocean Gate și pilotul de la bordul submersibilului este descendenta unuia dintre cele mai celebre cupluri care au murit la bordul Titanicului.