Caftanul este o parte importantă a culturii Marocului. De aceea oficialii din Maroc și-au propus să-i asigure piesei vestimentare un loc pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Caftanul, un articol de vestimentație tradițional, este cunoscut pentru țesăturile sale luxoase, broderia complicată, dar și pentru puternica sa semnificația culturală.
În orașul Salé, Sahar El Maazouzi, un designer de modă, ajută la conducerea afacerii de familie care vinde veșminte tradiționale marocane. Magazinul vinde caftane, articole tradiționale, care au o profundă semnificație culturală în Maroc.
Sahar probează o variantă a caftanului din două piese. Rochia poate avea diferite forme, modele și culori și este purtată la sărbători, aducând un sentiment de eleganță și lux celor care o poartă.
Sahar El Maazouzi, designer de modă: „Caftanul marocan este un costum tradițional oficial al Marocului, caracterizat prin varietatea formelor sale, purtat de bărbați, femei și copii. Există Djellaba, Qamis, Gandoura, dar și caftanul care constă într-o singură piesă și Takchita care constă din două piese, și să nu uităm de caftanul miresei care constă din trei sau patru piese.”
O evoluție de-a lungul secolelor
Secole de transformare culturală și socială ale Marocului sunt reflectate prin felul în care rochia a evoluat. Acum, este purtată atât de bărbați, cât și de femei cu diferite tipuri de țesături, ceea ce este cu mult diferit de perioada în care rochia a apărut pentru prima data, în era Almohad.
Mohamed Es-semmar, istoric: „În perioada marinidă, perioada saadiană și perioada alaouită, Caftanul marocan s-a dezvoltat pe măsură ce a fost reînnoit și au folosit noi tipuri de țesături, cum ar fi mătasea, din secolul XIX, care era purtată de femei pentru că era interzisă bărbaților, care foloseau în special țesături de Mlifa și Mobra, iar de la sfârșitul secolului XIX până în prezent, mai ales în perioada alaouită, Caftanul a început să fie destinat mai mult pentru femei decât pentru bărbați, iar până în a doua jumătate a secolului XX, bărbații nu-l mai purtau deloc.”
Caftanele sunt potrivite pentru toate sezoanele și ocaziile, având diferite tipuri de țesături din care se poate alege. Croitorii confecționează fiecare rochie manual, după alegerea țesăturii și a măsurilor, împreună cu clientul.
Procesul de cusut durează uneori între 10 și 15 zile și se bazează adesea pe tehnici manuale pentru a asigura precizia și calitatea. Urmează apoi instalarea pietrelor și decorațiunilor.
Cererea pentru caftane atinge apogeul în timpul nunților și sărbătorilor religioase, însă caftanul rămâne căutat pe tot parcursul anului.
Marocul a anunțat că intenționează să înregistreze caftanul ca element al Patrimoniului Imaterial UNESCO, în 2025. Dacă va fi adăugat pe listă, acesta va figura alături de alte recunoașteri precum arta Gnawa, couscous-ul și Tbourida - toate elemente care au plasat cultura marocană pe scena internațională.