Indiferent de vremurile istoriei, poveștile și basmele i-au făcut fericiți pe oameni. Pentru că ele înfățișează tot ceea ce generic numim: visarea. Nu este un vis, ci o realitate faptul că pe scena Operei Naționale din București, are loc o nouă premieră: Cenușăreasa.
Cenușăreasa, o premieră la Opera Națională din București
Muzica lui Serghei Prokofiev, o coregrafie excepțională și o poveste de dragoste, recreate în pași de balet. Vorbim despre o nouă premieră pe scena Operei Naționale din București.
Este un basm celebru, pe care toți l-am citit în copilărie, ni-l amintim, este povestea scrisă de Charles Perrault sau de Frații Grimm.
Cenușăreasa este cu siguranță unul dintre basmele care au făcut înconjurul lumii, de-a lungul istoriei. Adaptarea pentru balet de la Opera Națională poartă semnătura coregrafului Italian Renato Zanella, care mărturisește că protagoniștii, prim-balerinii de la București, au fost alegerea perfectă pentru a ilustra, prin dans, dragostea.
Renato Zanella, regizor și coregraf: „Când îți găsești dragostea, simți că respiri din nou. Și este, de fapt, speranță pentru mine, ca regizor, dar și pentru toți ceilalți. Și anume că trebuie să avem încredere, că minunile se întâmplă. Important pentru mine este și ca, atunci când întâlnești pe cineva, să ai decența de a nu poseda, ci de a respecta.”
Cristina Dijmaru, prim-balerină: „(Regizorul – n.red.) e ca un tată care ne-a ghidat pașii și sperăm c-o să vă placă și dumneavoastră coregrafia aceasta minunată, pentru că, pentru mine, de fiecare data, este o plăcere, în special Adagio-urile pe care le creează pentru mine sunt foarte speciale.”
Bogdan Cănilă, prim-balerin: „E un tot, e un tot ce vine spre noi. Vine muzica spre noi, vine povestea spre noi, vine partenera spre mine, e ceva ce cu greu se poate descrie în cuvinte.”
Coregrafia, dar și costumele spectacolului au fost realizate, plecând de la premisa că baletul poate stârni emoții puternice și printr-o abordare mai…modernă.
Olgica Gjorgieva, scenograf: „Mi-am început cariera de designer în 2007 și prima mea prezentare de modă a fost futuristă. Așa că îmi place acest stil, îmi place să amestec modernul și clasicul și să nu mă folosesc de istorie copiind-o, ci să-i pun amprenta mea, pentru că noi trăim în prezent, în vremurile noastre.”
Daniel Jinga, dirijor: „Renato Zanella este un nume, care a confirmat și care a montat mult în Europa și care a mai făcut tipul ăsta de spectacole. Pe de altă partem a te adapta vremurilor nu înseamnă a abandona misiunea, ci din contră. Înseamnă a conștientiza situația în care ne aflăm în momentul ăsta și a încerca să ridicăm, să elevăm gusturle publicului.”
„Cenușăreasa” este un spectacol pentru toate vârstele și este unul dintre cele mai cunoscute balete din toate timpurile, regăsindu-se în repertoriul celor mai mari companii de balet din întreaga lume.