MEDIU
Insulele Galapagos, afectate de încălzirea globală. Apele oceanului sunt prea calde pentru unele specii de plante și animale
Tot mai multe ecosisteme sunt afectate de încălzirea globală. Este și cazul insulelor Galapagos din Oceanul Pacific. Din cauza temperaturilor mai ridicate decât în mod normal, apele oceanului au devenit prea calde pentru unele plante și animale.
Cum va arăta harta climatică a lumii peste 60 de ani. Verile din România ar putea fi cu până la 8°C mai calde
Verile în România ar putea fi cu până la opt grade mai calde în mai puțin de 60 de ani. Este prognoza unui cercetător american care a creat o hartă interactivă a încălzirii globale. Potrivit lui, impactul climatic ar putea fi totuși atenuat - condiția: să reducem emisiile de carbon.
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere. Un exemplu de afacere sustenabilă din România
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere, ingrediente care în mod normal ar ajunge la groapa de gunoi. Este doar un exemplu de firmă sustenabilă din România. Un concept abstract pentru unii, dar care se traduce simplu prin grijă față de mediu și angajați.
Probleme, la opt luni de la înființarea SGR. Rata de colectare a ambalajelor a crescut, însă sistemul continuă să dea rateuri
La opt luni de la implementarea sistemului de garanție returnare, dorința a depășit putința. Oamenii stau la cozi cu zecile de minute, se plimbă prin oraș până găsesc un aparat care funcționează, iar unii renunță complet.
Soluţii pentru atenuarea efectelor caniculei în Capitală: Centura Verde, pajiştile urbane şi amenajarea malurilor Dâmboviţei
Amenajarea Centurii Verzi și extinderea pajiștilor urbane sunt soluții esențiale pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice în București. Specialiștii susțin că aceste măsuri pot contribui semnificativ la răcirea orașului, reducând impactul insulelor de căldură urbană.
Cum va funcționa cota de prevenție a urșilor. Experții avertizează că în România fondurile de vânătoare nu monitorizează aceste animale
Cota de prevenție a urșilor va fi împărțită pe fiecare fond de vânătoare, adică fiecărei zone care are urși pe teritoriu i se va aloca un număr de astfel de animale sălbatice care vor fi împușcate, în funcție de pagubele produse.
2024 ar putea fi cel mai călduros an din istorie: Experții Copernicus spun că temperaturile vor continua să crească
2024 are toate șansele să devină cel mai călduros an din istorie, susțin experții Copernicus. Temperaturile vor continua să crească. Vom avea din ce în ce mai multe fenomene extreme, precum furtuni puternice sau caniculă.
EXCLUSIV. Camere de supraveghere pe Transfăgărășan: Cei care vor fi prinși hrănind urșii vor primi amenzi de până la 5000 de lei
Ministrul Mediului a declarat, în exclusivitate pentru Euronews România, că vor fi instalate camere de supraveghere pe Transfăgărășan pentru a-i amenda pe cei care hrănesc urșii la șosea.
EXCLUSIV. Zeci de urși din Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești, în urma unui reportaj Euronews
Aproape 30 de urși din zona Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești. Decizia autorităților vine după reportajul pe care Euronews România l-a realizat săptămâna trecută.
Marionete sub formă de animale în mărime naturală călătoresc prin lume ca să atragă atenția asupra schimbărilor climatice
Marionete reprezentând animale în mărime naturală vor porni într-o călătorie simbolică, din centrul Africii până în nordul Europei, ca o „evadare” a lor provocată de efectele schimbărilor climatice.
Aspretele, o nouă șansă la viață în România. Specia, veche de 65 de milioane de ani, a fost contemporană cu dinozaurii
Aspretele, peștele de pe vremea dinozaurilor, care mai trăiește doar în România, va avea o nouă șansă la viață. Pe Valea Vâlsanului din Munții Făgăraș, va fi construit un sanctuar unde specia să se și înmulțească.
Urșii, atracția turistică a barajului Vidraru. Zeci de exemplare trăiesc din mâncarea primită de la turiști pe marginea drumului
Cea mai mare atracție turistică în zona Vidraru și Transfăgărășan sunt urșii. Turiștii se opresc să își facă selfie-uri și să le dea de mâncare, chiar dacă în urmă cu doar câteva luni, o turistă britanică a fost atacată de urs în acea zonă și a ajuns la spital.
Vară de foc în Europa. Cod roșu de caniculă în România, Serbia, Ungaria și Italia
Mare parte din Europa este acoperită de coduri de caniculă și furtuni. Cel mai cald este în țările din Balcani, unde maximele se apropie de 40 de grade Celsius. Coduri roșii de caniculă sunt în vigoare și în regiuni din Italia, Ungaria sau Polonia.
O nouă viață pentru haine. Fiecare european aruncă 11 kilograme de haine la gunoi în fiecare an
De la 1 ianuarie 2025, românii vor avea o nouă fracție de colectare separată - textilele. Acum, majoritatea hainelor ajung la groapa de gunoi unde poluează mai departe. Însă reciclarea hainelor este una dificilă, spun experții. Asta din cauza amestecurilor de materiale.
Cu buldozerul, pe-un picior de plai: Un cioban a vrut să își construiască o stână de oi într-o arie de strictă protecție
În Munții Făgăraș, un cioban a intrat cu excavatorul în munte, ilegal, într-o zonă Natura 2000. Acesta spune că nu știa că se află într-o arie protejată deși a trăit în zonă toată viața lui.
Val de căldură extremă în Europa. Meteorologii anunță temperaturi caniculare în țări precum Turcia, Grecia sau Italia
Europa este lovită zilele acestea de un val de căldură extremă. Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni, în special pe turiști, să nu stea prea mult în soare și să se hidrateze corespunzător. În unele zone din Turcia s-au înregistrat temperaturi mai mari cu 12 grade față de media acestei perioade.
Schimbările climatice cresc tot mai mult temperaturile. Copernicus, pentru Euronews România: ”Valurile de căldură vor dura din ce în mai mult”
Decesele cauzate de căldură au crescut în Europa cu 30% în ultimii 20 de ani, iar în următorii 5 ani temperaturile vor continua să crească. În plus, valurile de caniculă extremă vor dura din ce în ce mai mult.
Pământul se încălzește într-un ritm fără precedent. Expert: Ne aflăm în mijlocul unei crize
Pământul se încălzește într-un ritm fără precedent, iar temperaturile au atins valori extraordinare, avertizează oamenii de știință care au realizat un nou studiu privind valurile de căldură înregistrate în 2023.
Ministrul Mediului, contrazis de realitate. Spune că România nu mai importă plastic, după introducerea sistemului garanție-returnare
Experții de mediu spun că România va continua să aducă deșeuri din alte țări. Capacitatea noastră de reciclare este mai mare decât poate țara noastră să ofere, chiar și cu sistemul garanție-returnare.
India: Peste 50 de oameni au murit din cauza caniculei. Au fost și 50 de grade Celsius, iar apa potabilă e insuficientă în unele zone
Peste 50 de oameni au murit în India din cauza valului de căldură extremă. Termometrele au indicat până la 50 de grade Celsius, iar zeci de oamenii au ajuns în spitale din cauza insolației și a deshidratării.
Trandafirii bulgărești, afectați de vreme. Bulgaria e cel mai mare producător de ulei de trandafir, folosit în cosmetice și parfumuri
Vremea schimbătoare afectează recoltele de trandafiri din Bulgaria. Fabricanții de uleiuri de trandafiri sunt astfel îngrijorați de calitatea produselor lor. Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir la nivel mondial, iar industria este o parte importantă a economiei țării.
România fără plastic. Pentru prima dată în 30 de ani, țara noastră nu a mai important pet-uri datorită SGR
Băuturile produse înainte de 1 ianuarie 2024, care nu sunt inscripționate cu logo-ul SGR, dar care se află în termenul de valabilitate, nu vor fi retrase de la raft - anunță ministrul mediului, Mircea Fechet.
Turbulențele severe se vor înmulți din cauza schimbărilor climatice. Studierea păsărilor ar putea ajuta experții să afle cum pot fi evitate
Meteorologii încearcă să dezvolte metode mai bune de prognoză pentru toate tipurile de turbulențe, folosind noi tehnologii, în așa fel încât situații precum cea din Myanmar să nu se mai repete.