Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urșii de pe Transfăgărășan, tot pe șosea. Mulți dintre ei ar fi trebuit relocați la Zărnești

Au trecut aproape două luni de când ministerul Mediului a promis că o parte din urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați la sanctuarul din Zărnești. Animalele însă, sunt încă acolo. Schimbarea legii vânătorii nu permite mutarea unor urși în sanctuare. Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat în exclusivitate pentru Euronews România că o parte din cota de intervenție de 55 de exemplare de urși va ajunge până la urmă la sanctuar.

În plin sezon turistic, urșii cerșetori de pe Transfăgărășan sunt tot pe traseu, în locurile în care sunt obișnuiți să fie hrăniți de turiști. Asta deși o parte dintre ei ar fi trebuit să fie mutați în Sanctuarul din Zărnești. Ministrul Mediului spune că, din cauza modificării Legii Vânătorii, au apărut diverse blocaje birocratice.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Urmează foarte repede să emit un nou ordin de ministru în baza noii legi, pentru că vechiul ordin de prevenție și de intervenție astăzi nu mai are aplicabilitate câtă vreme avem o lege cu putere superioară, un act normativ cu putere superioară, respectiv legea emisă de Parlamentul României și foarte repede din cota de 55 vom folosi o parte din din acea cotă pentru a reloca și acei urși în cauză.”

Amenzi pentru cei care hrănesc urșii

Hrănirea urșilor este ilegală și poate fi sancționată cu până la 5000 de lei. Asta dacă ești prins. Doi dintre cei care au fost amendați chiar săptămâna trecută sunt frații Tate.

Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș: ”Sunt în această zonă forțe de poliție și jandarmerie. S-au aplicat și sancțiuni contravenționale de către Jandarmeria Română în ultima perioadă. Vorbim de un număr de nouă sancțiuni contravenționale, strict în legătură cu hrănirea animalelor sălbatice.”

Însă doar relocarea urșilor nu va rezolva problema, spune Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului de la Zărnești.

Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului Zărnești: ”Problema e că situația tot nu se va rezolva, pentru că nimeni ca vânător, care sunt anunțați acum peste tot de urșii noștri frumoși din pădure, nu va veni să vâneze urii de pe Transfăgărășan. Aceia vor rămâne în continuare acolo, cerșetori, lumea se va opri în continuare. 0530 Cât de mult timp îți ia ca să iei măsuri să nu se întâmple un accident iar grav și un om nevinovat și ursul după aia să moară din cauza asta?”

Panouri care să avertizeze oamenii care ajung pe Transfăgărășan

Ministrul Mediului a anunțat că va instala mai multe panouri pe Transfăgărășan prin care să îi avertizeze pe oameni că există urși în zonă și că hrănirea lor este interzisă. Proiectul este derulat împreună cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, iar costurile vor fi suportate de Ministerul Mediului. Însă totul este deocamdată la stadiul de intenție.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Există un grup de lucru care ține legătura cu Direcțiile Regionale de Drumuri din cele două județe, respectiv din județul Argeș, din județul Brașov. Acolo spun eu că avansăm, în sensul în care avem deja un concept grafic pentru panourile ce urmează a fi afișate.”

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: ”Suntem deschiși nu numai unui dialog ci și implementării unor măsuri. Acest minister trebuie să vină cu norme, cu măsuri și cu surse de finanțare pentru implementarea măsurilor.”

Pe lângă panouri, Ministrul Mediului vrea să instaleze și camere de filmat pe Transfăgărășan pentru a-i putea identifica pe cei care hrănesc urșii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE