Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai mare ghețar din Franța, în pericol. Turiștii se grăbesc să-l viziteze înainte să dispară complet

Cel mai mare ghețar din masivul Mont Blanc din Franța se topește într-un ritm accelerat din cauza schimbărilor climatice. Așa că turiști din întreaga lume se grăbesc să viziteze acest simbol al Alpilor francezi, înainte de a dispărea complet. 

Autoritățile vor pune în funcțiune o nouă telecabină în Masivul Mont Blanc, pentru ca miile de turiști să poată vedea mai bine ghețarul despre care specialiștii spun că se topește într-un ritm accelerat. 

„Este impresionant, ne-am gândit că o să vedem niște blocuri și am crezut că până la sfârșitul anului nu va mai fi acolo. De aceea am profitat de ocazie să venim. Știm foarte bine că în câțiva ani, peisajul nu va mai fi același”, spune o turistă franceză. 

Potrivit experților,  oamenii vor putea observa de aproape consecințele încălzirii globale, în timp ce este promovat și turismul local. 

„Acum trei sau patru ani, ghețarul atingea stânca. A pierdut din lățime și, bineînțeles, din grosime. Aici, a pierdut 40 de metri în patru sau cinci ani”, a mai precizat o turistă. 

Experții trag astfel un semnal de alarmă: este nevoie de măsuri urgente pentru protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. 

Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan din Europa Occidentală, scade în înălțime 

Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan din Europa Occidentală, a fost măsurat în septembrie 2023 şi are înălţimea de 4.805,59 metri, cu 2,22 metri mai puţin decât în urma precedentei măsurători din 2021, au anunţat joi topografii francezi, informează Agerpres.

Această diferenţă poate reflecta variaţiile pluviometrice din timpul verii şi a fost deja remarcată în trecut, a precizat Jean des Garets, topograf din departamentul francez Haute-Savoie, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul Chamonix.

Acest vârf muntos, situat la graniţa franco-italiană, între regiunea franceză Haute-Savoie şi regiunea italiană Valle d'Aosta, "ar putea fi mult mai înalt peste doi ani" în timpul următoarei măsurători, a subliniat preşedintele Camerei de topografie din acelaşi departament din Franţa.

"Acumulăm date pentru generaţiile viitoare, nu suntem aici pentru a le interpreta, lăsăm acest lucru în seama oamenilor de ştiinţă", a adăugat el, îndemnându-i pe jurnalişti "să nu utilizeze rezultatul (măsurătorii - n.red.) pentru a spune tot felul de aiureli".

Echipaţi cu instrumente de ultimă generaţie şi, pentru prima dată, cu o dronă, aproximativ 20 de persoane repartizate în opt echipe au escaladat vârful Mont Blanc cu ajutorul unor frânghii, la jumătatea lunii septembrie, pentru a efectua timp de câteva zile mai multe măsurători în diverse puncte ale piscului.

A fost cea de-a 12-a ediţie a acestei operaţiuni, ce vizează în special cartografierea calotei glaciare şi colectarea de date ştiinţifice despre impactul evoluţiilor climatice asupra munţilor alpini, o iniţiativă lansată în 2001.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE