Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, turism cu trofeul de urs. Zeci de siteuri oferă pachete turistice de mii de euro pentru străinii care vor trofee

Vânătorii se pregătesc de deschiderea sezonului de vânătoare pentru urși care începe în septembrie. Zeci de siteuri oferă pachete turistice pentru străinii care vor trofee, adică blana sau craniul animalelor. Le este garantată o calitate extraordinară urșilor din România. Țara noastră a schimbat legea vânătorii și va permite împușcarea a aproape 500 de urși, deși prin directivele europene, vânătoarea de trofeu a urșilor este ilegală. Deși Ministrul Mediului nu vede o problemă în asta, experții de mediu spun că țara noastră riscă o nouă procedură de infringement.

Pachetele de vânătoare pot ajunge și la peste 10.000 de euro

Asociațiile de Vânătoare au ieșit pe piață cu pachete turistice care încep de la 1.200 de euro, dar nu includ și trofeul. Adică blana sau craniul ursului. Acestea pot să depășească 10.000 de euro. Deși inițial Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că nu și-ar dori ca turiștii străini să vâneze în România, după ce vânătoarea a devenit legală, nu mai are nicio problemă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Că e turist, că nu-i turist, că e un vânător de acolo, din județ sau poate din altă parte, pentru mine foarte important este să ne atingem obiectivul acestei legi. Mă aștept la fondurile de vânătoare să trateze cu înțelepciune modul în care vor aplica această lege și să ne asigurăm că, indiferent cine impuși, că vom începe cu urșii problema.”

Cristian Papp, expert în urși Fondul Mondial pentru Natură: ”Nu avem capacitatea să monitorizăm urșii problemă. 1033 Timpul va demonstra până la urmă că suntem în același sistem oarecum ca înainte de 2016, în care cu toate că împușcăm mai mult, nu vor pagubelor, nu va scădea, ci va crește tocmai pentru că nu vor fi vizați cel mai probabil exemplarele problematice.”

Răspuns ferm al Comisiei Europene: Vânătoarea de trofeu a urșilor, ilegală

Într-un răspuns exclusiv pentru Euronews România, Comisia Eurpeană reamintește că vânătoarea de trofeu a urșilor este ilegală.

Comisia Europeană: ”Deoarece ursul este o specie strict protejată, vânătoarea de trofee a urșilor nu este în conformitate cu prevederile Directivei Habitate. Extracția exemplarelor de urs brun trebuie realizată conform prevederilor specifice ale Directivei Habitate și ale hotărârilor CJUE, așa cum este explicat în ghidul Comisiei privind speciile protejate.”

Adică statele membre trebuie să monitorizeze specia de urs, să aibă un management adecvat al deșeurilor, astfel încât acestea să nu devină alimente pentru urși, și să implementeze măsuri de prevenție a conflictelor. Abia după ce sunt îndeplinite toate condițiile, statele membre pot să dea derogări, adică să împuște urșii odată ce au epuizat toate opțiunile. Lucru care nu se întâmplă în România, spun experții, care avertizează că riscăm declanșarea unei proceduri de infrigement.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”La acest moment nu există niciun dosar de infringement. Nu există nicio adresă oficială sau neoficială din partea serviciilor comisiei și nu există niciun motiv pentru care ar trebui să considerăm că această lege contravine Directivei habitate sau altor acte normative de acest gen.”

Mai multe organizații au trimis deja sesizări oficiale Comisiei Europene

Cristian Papp, expert în urși Fondul Mondial pentru Natură: ”Sesizarea pe care am făcut-o cu siguranță poate să ducă la un infringement, cu atât mai mult cu cât directiva habitat este destul de clară privind regimul de conservare a speciilor. 0151 aceste derogări nu se dau decât atunci când nu există nicio alternativă satisfăcătoare. Și din păcate, la noi aceste alternative nici măcar n-au fost epuizate.”

România încă nu are un recensământ al urșilor. Cifrele speculate în ultimii ani sunt între 6000 și 8000 de exemplare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE