Reșița, Galați și Sfântu Gheorghe sunt printre orașele cu cel mai curat aer din țară, potrivit ultimului studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare.
La polul opus însă, avem Capitala și orașe precum Cluj-Napoca sau Timișoara, în care aerul are cel mai înalt nivel de poluare- nu din țară, ci din toată Europa. Aici nivelul de poluare admis de lege este depășit pentru cel puțin 35 de zile într-un an.
Bucureștiul, la coada clasamentului
Studiul a evaluat calitatea aerului în cele 41 de municipii reședință de județ, plecând de la patru parametri care au un impact major asupra sănătății. Datele arată că Reșița, cu un scor de peste 97%, Galați sau Sfântu Gheorghe sunt în topul orașelor cu cel mai curat aer din România.
La coada clasamentului găsim cele mai mari orașe din țară: București, Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași. Acestea sunt încadrate într-un regim special de gestionare a calității aerului, ceea ce înseamnă că există depășiri ale valorilor-limită stabilite de lege, la cel puțin un parametru din cei analizați.
S-au luat în calcul valorile anuale ale monoxidului și dioxidului de azot
Încadrarea în regimul de gestionare 1 impune autorităților locale să elaboreze și să implementeze planul de îmbunătățire a calității aerului, în caz contrat riscând amenzi de peste 100.000 de lei.
Studiul a fost realizat pe baza datelor de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului din cadrul Ministerului Mediului, în perioada 2021-2023. S-au luat în calcul valorile anuale ale monoxidului și dioxidului de azot, precum și ale particulelor în suspensie, valori publicate pe platforma calitateaer.ro , pentru stațiile situate în cele 41 orașe reședință de județ.