Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Și în Ungaria sunt probleme cu SGR, nu doar la noi. Mulți se întorc cu deșeurile acasă pentru că aparatele nu funcționează

Sistemul de Garanție-Returnare nu merge bine nici în Ungaria. Oamenii acuză că automatele pentru returnarea sticlelor și recipientelor din plastic ies des din funcțiune sau sunt pline de fiecare dată. Compania care administrează rețeaua de automate pentru returnare se gândește acum să modernizeze întregul sistem.

Ungaria: probleme cu SGR, tot mai multe plângeri

În preajma aparatelor de returnare sunt în permanență cozi. Oameni așteaptă să-și încaseze cei 13 eurocenți pentru recipientele adunate. Mulți nu reușesc să o facă. Fie containerele se umplu înainte ca toți să scape de sticle sau de ambalajul din plastic, fie aparatele ies din funcțiune.

Zilnic, aproape 3,5 milioane de recipiente sunt colectate, mult peste capacitatea de scanare proiectată.

Am venit odată cu o mulțime de pungi, dar mașinile nu funcționau. Apoi, ne-am dus la un alt aparat, dar nici acela nu a funcționat. În cele din urmă am dus deșeurile acasă.

Persoanele fără adăpost colectează deșeuri

O altă problemă este că multe dintre recipiente, deși au simbolul de garanție, nu sunt acceptate. Oamenii mai spun că rețeaua de primire a ambalajelor este prea mică și trebuie extinsă. Administratorii recunosc problemele și promit că vor moderniza sistemul.

Presiunea este mare, mai ales că Ungaria are doar un an la dispoziție pentru a atinge obiectivul stabilit de Uniunea Europeană.

Zoltán Siposhegyi, jurnalist Euronews: Deocamdată, nu este clar dacă noul sistem a fost unul benefic pentru mediu. Totuși, potrivit ONG-urilor, cei care au avut de câștigat sunt persoanele fără adăpost care colectează deșeurile. Aceștia câștigă de două sau de trei ori mai mulți bani pentru fiecare sticlă decât obțineau înainte. Zoltán Siposhegyi, din Budapesta, pentru Euronews.

Fiecare dintre noi înghițim aproximativ cinci grame de microplastic în fiecare săptămână, adică echivalentul unui card bancar. Totuși, autoritățile de la noi - cum ar fi cele din Constanța - spun că au observat mai puține PET-uri pe plaje datorită Sistemului de Garanție-Returnare, însă plasticul rămâne principala sursă de poluare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE